• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi ze smietaną

Przepisy na temat: ciasto na pierogi ze smietaną
  • Pierogi z truskawkami

    Nie ma lepszego obiadu niż zupa pomidorowa a na drugie oczywiście pierogi z truskawkami. Dzieci je uwielbiają!

  • Pierogi z twarogiem i jagodami

    Sposób przygotowania Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę - zarobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.   Sposób przygotowania(...) i krążków ciasta ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia - ok. 2 minuty. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną i posypane brązowym cukrem. Do dekoracji można wykorzystać...

  • Pierogi z serkiem wiejskim

    ...wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.  2.  Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.  3.  Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty.  4.  Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, podsmażonym...

  • Pierogi z wiśniami

    Składniki: Ciasto: 10 dag mąki ryżowej łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru waniliowego niepełna szklanka bardzo ciepłej wody Farsz(...) sprężystej i miękkiej konsystencji. Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i mąką, wymieszaj. 2. Zagotuj wodę z solą i pozostałym olejem. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój koła, łyżeczką nakładaj wiśnie...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej

    ...i powoli, mieszając wlewać letnią wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą, elastyczną masę (dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem). Porcjami cienko rozwałkować ciasto, następnie szklanką bądź kubkiem wykroić krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz i ulepić pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek - od wypłynięcia ok. 3 minuty. 3. Boczek...

  • Pierogi korzenne z suszoną śliwką i orzechami

    Pierogi – jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Do ich zrobienia wymagana jest cierpliwość, czas i wiele rąk do pracy, dlatego to idealne danie, przy którym można spędzić świąteczny czas z rodziną. A nic tak nie zbliża, jak wspólne gotowanie.

  • Pierogi z jagodami (po 18. miesiącu)

    Robię je rzadko, ponieważ są dość pracochłonne. Przygotowanie 30 sztuk zajęło mi mniej więcej godzinę. Kluczem do sukcesu jest ciasto. Nie powinno być zbyt cienkie, ale też nie za grube, bo wtedy pierogi będą twarde.  Mój mąż nie przepada za pierogami z owocami, ale ja i moja córeczka zajadamy się nimi póki jest na nie sezon. Męska wersja może być z mielonym mięsem z rosołu i z podsmażoną...

  • Pierogi ziołowe

    Pyszne pierogi z aromatycznym farszem.

  • Nadzienie: 1kg ziemniaków, 1/2 dkg białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki tłuszczu, sól, pieprz. Ciasto pierogowe: 3 szklanki mąki, jajo, ok. szklanki wody, szczypta soli.

Artykuły na temat: ciasto na pierogi ze smietaną
  • Pierogi z bobem

    Przygotowanie: Do wody dodaj sól oraz olej, wymieszaj. Wlej do przesianej mąki, wymieszaj łyżką a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Pierogi ruskie

    ...składniki i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 min. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i szklanką wytnij kółka. Przygotuj nadzienie: ugotuj ziemniaki. Utłucz i połącz z przeciśniętym przez praskę twarogiem. Dodaj pokrojoną i zeszkloną cebulę, dopraw. Na kółko ciasta połóż porcję farszu. Zlep brzegi. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj na małym ogniu przez 2 min...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Pielmieni - pierogi rosyjskie

    ..., jajko oraz szczyptę soli. Zagnieć jednolite ciasto. Włóż do lodówki na ok. 60 min.  Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Kieliszkiem wytnij krążki o średnicy 5-6 cm. Na każdym połóż po łyżeczce nadzienia. Brzegi zlep jak pierogi, a następnie zlep dwa rogi pierożka (tak jak uszka).  Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Zobacz także:

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Pierogi z gruszką

    Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są dania z naszej własnej strefy klimatycznej. Rodzime produkty są zdrowsze, gdyż nie są długo transportowane i przechowywane. Zatem czy może być coś lepszego niż własnoręcznie lepione pierogi z naszymi polskimi gruszkami?

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Pierogi z buraczkami

    ...niego jajka. Dodaj szczyptę soli i wyrób elastyczne ciasto, dolewając stopniowo sok z buraków. Cienko je rozwałkuj i szklanką wytnij kółka. Na środek każdego nałóż masę buraczaną i zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 8 minut, a następnie odcedź. Pierogi podawaj na ciepło, posypane listkami bazylii. Zobacz także:

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...