• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi z mlekiem olejem

Przepisy na temat: ciasto na pierogi z mlekiem olejem
  • Pieczone pierogi z warzywami

    Pierogi w nieco innej, ale równie smacznej wersji. Nadzienia zadowolą smakiem wszystkich!

  • Pizza na cieście z dodatkiem oleju.

  • Calzone na swojską nutę

    ...i odrobiną ciepłej wody. Odstaw na 20 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą i olejem. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy i maślankę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na(...)Gospodarski z kukurydzą Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i drożdżami. Dolej mleko. Zagnieć ciasto, pod koniec dodając oliwę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na...

  • Jak przygotować domową babkę cytrynową z olejem- sprawdzony przepis krok po kroku. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie ciasta - łatwe i szybkie. Babka idealna nie tylko na Wielkanoc - równie pyszna do herbaty i kawy...mniam!! :) Babkę tą można również upiec w keksówce (dł. 25cm), a cytryny można zastąpić 2 średnimi pomarańczami (skórka i sok). Cukier i skórkę z cytryny dobrze jest dodatkowo razem zmielić. Zapraszam do wypróbowania :)

  • Rumiane ruskie naleśniki

    Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli szklanka mleka lub wody mineralnej łyżka oleju Farsz: 25 dag białego sera 80 dag ugotowanych ziemniaków sól, pieprz cebula olej Przygotowanie: Ciasto: mąkę dokładnie wymieszaj lub zmiksuj z jajkami, szczyptą soli, olejem oraz mlekiem lub wodą mineralną. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Patelnię (bez tłuszczu...

  • Prosty przepis na szybkie ciasto z olejem i owocową niespodzianką, wydrukuj koniecznie i dodaj do swojej księgi z najlepszymi przepisami. Puszyste ciasto, idealne do porannej kawki, czy szklanki mleka, zastępuje mi śniadanie.

  • Pierożki inne niż wszystkie

    ...zawrze, zmniejsz płomień i gotuj, aż soczewica będzie miękka (ok. 20 minut). Odparuj wodę. Farsz przypraw solą i pieprzem, wystudź. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Wytnij kółka (śr. ok. 10 cm). Na(...)Wontony w bulionie Sposób przygotowania Mąkę wymieszaj razem z oliwą oraz ok. 1/2 bardzo gorącej wody. Potem zagnieść elastyczne, dosyć twarde ciasto. Odłóż je do wystudzenia. W tym czasie...

  • łatwy i szybki a najważniejsze pyszna babka :)

  • Świąteczne przysmaki

    Śledzik z ziemniakiem Sposób przygotowania 1. Umyte filety śledziowe zalej mlekiem lub wodą i odstaw na kilka godzin. Zmiażdż ziarnka pieprzu i ziela angielskiego. Śledzie odsącz i natrzyj przyprawami. Dwie cebule obierz i poszatkuj. Obłóż śledzie, zalej olejem.  2. Ziemniaki ugotuj. Przetnij na pół i posmaruj masłem. Ogórki pokrój w kostkę, wymieszaj z majonezem, posiekaną cebulą...

  • Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z olejem i jagodami"

Artykuły na temat: ciasto na pierogi z mlekiem olejem
  • Pierogi z pieca

    Przygotowanie: Do pokruszonych drożdży dodaj cukier i mleko, wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Przesiej mąkę. Dodaj jajko, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Wierzch ciasta posmaruj olejem. Przykryj i odstaw na 30-45 minut, by wyrosło. Cebulę drobno posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Pieróg obfitości

    .... Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy(...) olejem. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190° C na złoty kolor. Po wyjęciu odczekaj aż ostygną. Podawaj jeszcze ciepłe, ale smaczne są też na zimno. Pierogi z soczewicą Składniki na...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Nadmiar trójglicerydów – dlaczego jest taki groźny

    ...jedz chudy drób, wędliny drobiowe i niezbyt tłuste ryby. Niezalecane są kiełbasy, salami, bekon, żeberka, hot dogi, podroby. Zrezygnuj z żywności  z olejem palmowym (tanie margaryny, gotowe wyroby...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...kawy lub herbaty i słodkości. Z tych tradycyjnych polecam kutię z pełnych ziaren pszenicy. To najzdrowszy i najbardziej wartościowy świąteczny deser. Jeśli piekę ciasto, to póki jest świeże, połową(...) Pascal Brodnicki - przyp. red.) i teściowie są Francuzami, dlatego na stole muszą znaleźć się francuskie potrawy, a zwłaszcza owoce morza - ostrygi, krewetki atlantyckie. Ale są też polskie pierogi...

  • Zamiłowanie Polaków do pierogów nie słabnie latem. Zmienia się jedynie nadzienie, jakie do nich wkładamy. W ciepłe dni znacznie częściej są to owoce niż mięso i sery. Fot. 123RF/Picsel Latem mamy bardzo łatwy dostęp do mnóstwa sezonowych owoców, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Wielu z nas przygotowuje z nich przetwory i lekkie desery. Nie warto jednak na tym poprzestawać. W końcu można zamienić je również w wyjątkowo apetyczne danie główne. Owocowe nadzienie idealnie pasuje...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...liści mięty). Doprawiamy hojnie solą i pieprzem. (W wersji mniej tradycyjnej można dodać suszone pomidory i bazylię). Teraz ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Przykrywamy i umieszczamy(...) 2 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany sól i pieprz świeża mięta (opcjonalnie) suszone pomidory i świeża bazylia (opcjonalnie) Na ciasto: 2 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleka 2 szklanki mąki...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...