• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi razowa

Przepisy na temat: ciasto na pierogi razowa
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Pakieciki z wiśniami

    Składniki na 4-5 porcji: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki pszennej razowej 3/4 szkl. gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta proszku do pieczenia szczypta(...) przygotowania: 1. Mąki przesiej na blat. Wymieszaj je z proszkiem i solą. Wlej roztrzepane jajko, 3/4 szkl. wody i olej. Wyrób elastyczne ciasto. Jeśli jest twarde, dolej odrobinę wody. Zawiń w ściereczkę...

  • Jak odchudzić święta?

    ...tylko ze śmietaną, doskonale smakuje także z jogurtem. Jeśli lubimy śledzie w oleju, dodajmy do nich odrobinę oleju lnianego lub rzepakowego. Pierogi lub uszka przygotujmy z dodatkiem mąki razowej. Pierogi tylko gotujmy, będą lżejsze niż te smażone. Na stole nie może zabraknąć również kompotu z suszonych owoców. Jednak zamiast dosładzać go cukrem, można dodać do niego ksylitolu, naturalnego...

  • Tania i zdrowa kuchnia

    Jeśli będziemy kupować mniej gotowych produktów, a więcej potraw przyrządzać w domu, zaoszczędzimy sporo pieniędzy.

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    .... Potrawy z dodatkiem mąki i bułki tartej: np. pasztety, kotlety mielone, naleśniki, pierogi, potrawy z panierką. Napoje: kawa zbożowa, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo. Inne: sos sojowy...

  • Smaki Litwy

    .... Napełnione masą czyste jelito powinno mieć około 15 cm długości. Vedarai znaczy po polsku żołądek. Kibiny, to duże zapiekane pierogi pochodzące z kuchni karaimskiej. Tradycyjne kibiny powinny być ze(...) potrzebnych do przyrządzenia tej smacznej potrawy. Amatorzy słodyczy na pewno zasmakują w sękaczach i stuliścach.     Sękacz to biszkoptowe ciasto z rożna pieczone na obracającym się wałku...

  • Idealne menu malucha: Drugi rok życia

    ​Skromne dotychczas menu malucha można już bez obaw wzbogacić wieloma nowymi składnikami.

Artykuły na temat: ciasto na pierogi razowa
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Co oznacza typ mąki?

    W naszej kuchni najczęściej gości mąka pszenna. Dzięki niej ciasto dobrze rośnie i jest elastyczne. Im bielsza, tym delikatniejsze jest pieczywo z niej wypiekane. Jednak to nie idzie w parze  ze składnikami odżywczymi.  W zależności do czego chcemy  ją wykorzystać, warto wiedzieć,  na jaki typ się zdecydować. Z czym to się je? Typ mąki pszennej to informacja, w jaki sposób jest ona mielona...

  • ...nastawia buraki z przyprawami, tylko chwile zagotowane, na jeden dzień, co pozwala nam otrzymać pięknisty, dobrutkowy barszczyk. W ogóle wiele rzeczy robię inaczej niż niegdyś. Pierogi robiłam dzień przed Wigilią, ugotowane przechowywałam w lodówce i odgrzewałam w razie potrzeby. Za namową męża, od zeszłego roku, robimy pierogi wcześniej i zamrażamy surowe. Tak jest oczywiście łatwiej i lepiej, bo nie...

  • Wigilia w wersji light dla całej rodziny

    ...pierogi i uszka, zamiast odgrzewać na patelni, wrzuć na kilkanaście sekund do gotującej się wody. Zdrowa alternatywa Jeśli rodzina koniecznie musi zjeść smażonego karpia w panierce, bułkę tartą...

  • Tania i zdrowa kuchnia

    Jeśli będziemy kupować mniej gotowych produktów, a więcej potraw przyrządzać w domu, zaoszczędzimy nawet 2400 zł rocznie.

  • Schudnij bez diety

    ...największy problem. Najbardziej szkodzi nam nie to, co jemy, ale ile tego jemy i jak często po dany produkt sięgamy. Na naszym talerzu może więc znaleźć się miejsce na pierogi. Ale na pięć, nie na piętnaście...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...sięgam po żytnią - jest tańsza, ale nie wszystko da się z niej zrobić, np. naleśniki czy pierogi nie wyjdą z maki żytniej. Możemy też zmieszać mąki. Pierogi możemy lepić z mąki orkiszowej. Farsz im(...). Dało mi to do myślenia. Jak upiec zdrowe ciasto? Mówiłaś o zamianie mąki, co jeszcze jest ważne? - Zawsze robiąc ciasto należy pamiętać, żeby wybierać masło nie margarynę - margaryna to...

  • To będą zdrowe święta!

    ...uznać za tradycyjną potrawę. Zjedzmy więc najpierw barszcz czerwony, z jednym lub maksymalnie dwoma uszkami. Dopiero potem podajmy śledzia i kolejne potrawy rybne. Pierogi czy kapustę zostawmy na koniec...

  • Grzybica: Tego o niej nie wiesz!

    ..., często przyczynia się nasz codzienny jadłospis. Najbardziej szkodliwy jest nadmiar węglowodanów - np. drożdżówka na śniadanie, naleśniki z dżemem lub pierogi z owocami na obiad, kolacja w postaci...

  • Szpinakowe cuda

    ...naturalnym, które spowodują, że smak wyostrzy się. Najczęściej dodaje się do szpinaku fetę. Polecam też łączenie go z serami pleśniowymi, np. z rokpolem. Jeśli robimy pierogi ze szpinakiem, wystarczy(...) dość miękkie ciasto, które rozwałkowujemy na cienki placek (odrobinę większy niż foremka o bokach 24 x 36 cm). Formę wykładamy folią, spód i brzegi wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy...