• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi proste

Przepisy na temat: ciasto na pierogi proste
  • Uszka i pierogi

    Każda gospodyni ma swoje własne, sprawdzone przepisy na ciasto na pierogi czy uszka z grzybami. My prezentujemy uniwersalne, proste receptury, dzięki którym świąteczne dania na pewno się udadzą.

  • Pierogi z krewetkami

    Proste w przygotowaniu i wyjątkowo oryginalne w smaku.

  • Proste przepisy na każdy dzień tygodnia

    ...zimną wodę. Zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut. Rozwałkuj, szklanką wytnij kółka. Ułóż kulki farszu na środku każdego krążka i zlep pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia. Zrumień na(...), wsyp sól. Zagnieć ciasto, odstaw na godzinę.  2. Posiekane szalotki usmaż na maśle. Dodaj czosnek, mąkę, tymianek, sól, pieprz, śmietanę.  3. Z ciasta uformuj krążki. Posmaruj sosem śmietanowym...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Lubisz pierogi? Tak się robi idealne ciasto!

    Pierogi to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni. W programie Beata Śniechowska zaproponowała nieco inne wersje tego tradycyjnego przysmaku.

  • Pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem według Bosackiej

    Katarzyna Bosacka udowadnia, że tradycyjne polskie potrawy wcale nie muszą być nudne. Jedną z jej propozycji są kolorowe pierogi, np. czekoladowe z jabłkiem i serem. "Podane na deser z pewnością zaskoczą gości, ale też wzbudzą zachwyt" - przekonuje Bosacka.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    Proste, smaczne, pożywne. Te dania umilą każdy dzień!

  • Dania na cały tydzień

    Smaczne i proste w przygotowaniu!

  • Obiad na każdy dzień tygodnia

    Smaczne i proste w przygotowaniu potrawy.

  • Pomysły na śniadanie, obiad i kolację

    Proste, smaczne i sycące. Domownicy będą zachwyceni!

Artykuły na temat: ciasto na pierogi proste
  • Błyskawiczne pierogi

    Przy odrobinie wprawy wychodzą równe, robi się je szybko, bo nie zostają resztki ciasta (jak przy wykrawaniu szklanką), które trzeba ponownie zagniatać. 1. Z przygotowanego ciasta odrywam duży kawałek, chwilkę je zagniatam. 2. Robię z ciasta wałek o średnicy ok. 3,5 cm, tnę go na proste kawałki – jak na kopytka. 3. Każdy kawałek jednym ruchem rozklepuję, a potem rozwałkowuję na krążek. Zofia...

  • Prosta kuchnia włoska

    ...żółtego sera, 1 puszka pomidorów, 1 cebula, po kilka listków świeżego oregano i bazylii, sól, pieprz. Zagnieść ciasto z mąki, 1 jajka, 1 łyżki oliwy, szczypty soli i odpowiedniej ilości ciepłej wody. Rozwałkować, wycinać szklanką kółeczka, jak na pierogi. Oba rodzaje mięsa zemleć. Wymieszać z drugim jajkiem i żółtym serem, doprawić solą i pieprzem. Napełniać farszem kółeczka ciasta, sklejać...

  • 5 prostych sposobów, aby uniknąć świątecznego przejedzenia

    ...podana w postaci pieczonej zamiast smażonej, a śmietanę ze śledzia można zastąpić olejem lnianym lub rzepakowym. Pierogi mogą być z wody lub pieczone, a zupa grzybowa lub barszcz – niezabielany...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    Myślę, że Bóg bardzo kocha ludzi, którzy wykonują proste zajęcia, którzy nie są "na świeczniku". Zwykłą, codzienną pracą, wykonywaną w ukryciu naprawdę można się uświęcić - o bieszczadzkich smakach, pracy w hucie i "zbuntowanych" ciastach i o ostatniej książce przed emeryturą z Siostrą Anastazją Pustelnik FDC, cenioną kucharką i autorką książek kucharskich, rozmawia Sławomir Rusin.

  • Kuchnia turecka

    Proste potrawy i intensywne smaki - kuchnia turecka jest niezwykle bogata, łączy w sobie wpływy z ogromnego terytorium Imperium Osmańskiego. Ale wiele tureckich dań wygląda znajomo... Poznajmy tureckie mielone, pierogi, pizzę i turecką jajecznicę.

  • Sprawdzone sposoby na buraki

    Buraki lepiej piec w piekarniku niż gotować. Dzięki temu nie stracą one większości składników odżywczych i witamin. Najlepiej piec je zawinięte w folię aluminiową. Sok z buraka jest doskonałym barwnikiem potraw. Wymieszany np. z ciastem na pierogi czy ryżem nada tym potrawom piękny różowy kolor. Z surowych buraków możesz przygotować zakwas na barszcz. Zalej wodą z solą plastry buraka, ziele...

  • Nadmiar trójglicerydów – dlaczego jest taki groźny

    ...cukiernicze) i kokosowym.  Unikaj produktów z syropem glukozowo-fruktozowym (zawsze czytaj etykiety). Węglowodany proste (w bułkach i białym chlebie, pierogach, ciastach i innych wyrobach z białej...

  • Jak nie przytyć po świętach?

    W Boże Narodzenie możemy pofolgować sobie za stołem. Trzeba jednak przestrzegać kilku prostych zasad.

  • Żeby po świętach nic się nie zmarnowało

    Supermodny trend zero waste (czytaj ziroł łejst) tłumaczymy jako "niemarnowanie"”. Jest ekologiczny i oszczędza… czas. Ograniczenie ilości wyrzucanego jedzenia jest proste. Możemy zacząć od tego, co zostało ze świąt. Podpowiadamy, jak to zrobić, by było smacznie, zdrowo i ekologicznie.

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    Najtrwalsza forma pamięci? Zmysłowa. Ruskie pierogi przywołują obraz babci, niespełnionej aktorki z Podkarpacia. Woń rosołu sceny z domu rodzinnego. Wspaniały jest dźwięk i aura lotnisk – obietnica przygody. Miły dotyk – masaż stóp w Bangkoku. Jestem wrażliwcem, przyznaje Małgorzata Socha i zaprasza nas do zmysłowej podróży w czasie.