• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi na 1 kg mąki

Przepisy na temat: ciasto na pierogi na 1 kg mąki
  • Uszka i pierogi

    Każda gospodyni ma swoje własne, sprawdzone przepisy na ciasto na pierogi czy uszka z grzybami. My prezentujemy uniwersalne, proste receptury, dzięki którym świąteczne dania na pewno się udadzą.

  • Sekret udanych klusek i pierogów

    Pierogi niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania specjałów kuchni polskiej?

  • Pierogi z truskawkami

    Nie ma lepszego obiadu niż zupa pomidorowa a na drugie oczywiście pierogi z truskawkami. Dzieci je uwielbiają!

  • Pierogi z grzybami

    Sposób przygotowania 1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz masło. Powoli podlewaj gorącą wodą, cały czas mieszając. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrób dłońmi. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąki. Odstaw na pół godziny przykryte ściereczką.  2. Suszone grzyby włóż do garnka, zalej wodą i gotuj około 15 minut. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno...

  • Pierogi z botwiną

    ...wymieszaj. Odstaw.  3. Ciasto: mąkę przesiej i wymieszaj ze szczyptą soli. Masło wrzuć do wrzątku. Wlewaj ją porcjami do mąki, zagniatając ciasto. Wbij jajko, wyrób ciasto, uformuj je w kulę, przykryj...

  • Pierogi ruskie z roszponką

    .... Dodaj ją do masy ziemniaczanej wraz z mięsem i marchewką. Przypraw.  2. Z mąki i 3/4 szkl. wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj je. Wytnij kwadraty. Nałóż na nie farsz i zlep. Pierogi ugotuj w posolonym wrzątku. Masło stop, polej nim pierogi. Posyp tymiankiem i słonecznikiem. Udekoruj roszponką i marchewką...

  • Pierogi z wiśniami

    Składniki: Ciasto: 10 dag mąki ryżowej łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru waniliowego niepełna szklanka bardzo ciepłej wody Farsz: 25 dag wiśni 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej Sposób przygotowania: 1. Mąkę, sól, pół łyżki oleju, cukier waniliowy wymieszaj w misce. Dolewaj wody do uzyskania...

  • Gotowane pierogi z mozzarellą

    Świeże spojrzenie na pierogi.

  • Pierogi z kapustą i mięsem

    Przygotowanie Do mąki wbij jajko, dodaj 1/2 szklanki wody i trochę soli. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Kapustę odciśnij i posiekaj, zalej wodą, wsyp przyprawy. Następnie gotuj do miękkości. Cebule podsmaż na oleju i dodaj kapustę. Przypraw i dołóż zmielone mięso. Ciasto rozwałkuj, wykrój kółka, wypełnij farszem i zlep. Gotuj we wrzątku, aż wypłyną...

  • Pierogi z dorszem i kapustą

    ...z ciepłym mlekiem, 5 łyżkami mąki i cukrem. Odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zaczyn, olej, 1 jajko i szczyptę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę.  2. Filety umyj, pokrój na kawałeczki. Skrop je sokiem z cytryny. Przypraw je solą i pieprzem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj. Z placka powycinaj krążki...

Artykuły na temat: ciasto na pierogi na 1 kg mąki
  • Pierogi z bobem

    Odskocznia od pierogów z tradycyjnym farszem? Przepis na pierogi z bobem to prawdziwy kulinarny majstersztyk!

  • Czebureki - tatarskie pierogi

    Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać do miski. Żółtko wymieszać z 3/4 szklanki wody i 1/2 łyżeczki soli, małymi porcjami dodawać do mąki, wyrobić, by powstała kruszonka. Dodać olej, zagnieść ciasto. Przykryć folią, zostawić na 40 minut.  2. Mięso zemleć z cebulą, dodać umytą, osuszoną i posiekaną natkę, 1/2 szklanki wody, wymieszać, doprawić.  3. Ciasto podzielić na 12 części, rozwałkować na...

  • Pierogi z bobem i boczkiem

    ...2 minutach dodaj pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Smaż jeszcze chwilę i dodaj do bobu. Wsyp sól i pieprz oraz trochę papryczki chili, wymieszaj.  4. Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki(...)Sposób przygotowania: 1. Do miski wsyp przesianą przez sito mąkę. Dodaj bardzo miękkie masło, olej i sól. Dolewając stopniowo wodę, miksuj składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na...

  • Pierogi z soczewicą

    Na stołach babć i mam królowały pyzy, placki i pierogi. Spróbuj ich w nowej wersji!

  • Pierogi lwowskie

    Sposób przygotowania: Mleko zagotuj, dodaj 1 łyżkę masła i mieszaj, aż się rozpuści. Do przesianej mąki wsyp 1 łyżeczkę soli. Powoli wlewaj gorące mleko mieszając łyżką. Gdy nieco przestygnie(...) wystudzoną cebulę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki. Na środek każdego nałóż farsz, dokładnie...

  • Pierogi z truskawkami

    ...zadanie, możesz oprószyć ciasto odrobiną mąki (ale nie przesadź z ilością - nadmiar mąki sprawia, że ciasto staje się twarde). Gotowe pierogi przykryj czystą ściereczką, aby nie wyschły. W dużym(...)Przygotowanie: Przesiej mąkę na stolnicę. Zrób w niej wgłębienie, a następnie dodaj sól, miękkie masło oraz wbij dwa jajka. Powoli dodawaj letnią wodę (około jednej szklanki), zagarniając ciasto...

  • Pielmieni - pierogi rosyjskie

    Sposób przygotowania: Mięso wymieszaj z posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki.  Do przesianej mąki dodaj 1 szklankę letniej wody, jajko oraz szczyptę soli. Zagnieć jednolite ciasto. Włóż do lodówki na ok. 60 min.  Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Kieliszkiem wytnij krążki o średnicy 5-6 cm. Na każdym połóż po łyżeczce...

  • Pierogi krucho-drożdżowe

    Przygotowanie: Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem, 1 łyżką mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Do przesianej mąki dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, jajko i śmietanę. Wyrób ciasto(...) pięścią w wyrośnięte ciasto (by je odgazować) i włóż do lodówki na ok. 20 min. Na 2 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, smaż 7-10 min. Dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Pierogi z mięsem i kaszą

    Do przesianej mąki dodaj ½ łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju. Mieszając powoli dolewaj wodę (ok. 1 szklanka), regulując gęstość ciasta. Powinno być ono gładkie,...