• Informacje na temat:

    ciasto na pierogi mleko maka

Przepisy na temat: ciasto na pierogi mleko maka
  • Uszka i pierogi

    Każda gospodyni ma swoje własne, sprawdzone przepisy na ciasto na pierogi czy uszka z grzybami. My prezentujemy uniwersalne, proste receptury, dzięki którym świąteczne dania na pewno się udadzą.

  • :) Podstawa. Ciasto na ok. 50 pierogów.

  • Sekret udanych klusek i pierogów

    Pierogi niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania specjałów kuchni polskiej?

  • Dla fanów pierogów - kolejne wcielenie...

  • Rosyjskie pierogi z mięsem

    Pyszne pierogi według tradycyjnego przepisu.

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • Baozi

    Ciasto Nadzienie 1. Do miseczki wlewamy mleko i wodę (oba płyny powinny być lekko ciepłe), wsypujemy łyżeczkę cukru. Wkruszamy drożdże, mieszamy ostrożnie całość drewnianą łyżką, odstawiamy na kilka minut do czasu spienienia. 2. Mąkę przesiewamy z łyżką soli, łączymy ze spienionymi drożdżami, ręcznie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. W razie potrzeby...

  • Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili

    ..., wlej trochę mleka i dodaj szczyptę soli. Wyrób, co jakiś czas dolewając pozostałe mleko. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, zawiń je w ściereczkę i odłóż na 30 minut. Stolnicę oprósz mąką. Uformuj(...)Ciasto: 500 g mąki pszennej; 1 jajko; 1/3 l mleka; sól. Sos: 2 łyżki orzeszków pistacjowych bez skorupek; 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu; 2 posiekane papryczki Przygotuj farsz: posiekaj cebule...

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Artykuły na temat: ciasto na pierogi mleko maka
  • Pyzy, pierogi, kulebiaki

    Wystarczy zagnieść ciasto, wypełnić ulubionym farszem i zlepić.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Pierogi ruskie Kuroniów

    Są to ulubione pierogi trzech pokoleń Kuroniów.

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Pieróg obfitości

    .... Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy(...), pieprzem i majerankiem. Z drożdży, mleka i cukru zrób zaczyn, po chwili połącz z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto, rozwałkuj. Wycinaj krążki, układaj po porcji farszu, zlepiaj pierogi...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Pierogi z makiem wygrały w Szczecinie

    W ostatni weekend w Szczecinie odbył się kolejny finał regionalny konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce w zajęły "Pierogi z makiem" przyrządzone przez Annę Zaborowską ze Szczecina.

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Dobrze nadziane

    Pierogi pieczone, z wody i smażone. Z przepysznymi nadzieniami – i dla miłośników mięsa, i dla wegetarian.

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....