• Informacje na temat:

    ciasto na piernik

Przepisy na temat: ciasto na piernik
  • Piernik z dżemem

    Ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Choć już sam w sobie smakuje wybornie, to zyskuje, gdy dodatkowo przełożymy go dżemem.

  • Piernik przekładany

    Nie ma lepszego ciasta niż przekładany piernik. Jest dosyć pracochłonny, ale elekt zachwyca!

  • Dyniowy piernik z rodzynkami

    Połączenie smaku piernika z dynią jest wyśmienite!

  • Piernik z bakaliami

    Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.

  • Piernik z bakaliami

    Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.

  • Piernik świąteczny dla bezglutenowców

    Przygotowanie świątecznych potraw dla osób na diecie wymaga szczególnej staranności. Możemy przygotować piernik bezglutenowy, z masy migdałowej i z daktylami. Aromatyczny, wilgotny i pyszny.

  • Świąteczny piernik

    ...łyżek kwaśnej śmietany 18% 4 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao 100 ml mleka Na przełożenie(...) oraz śmietanę i miksujemy całość. Gdy składniki się połączą, dodajemy wymieszane suche składniki (czyli mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek i sodę). Miksujemy do uzyskania jednolitej masy...

  • Piernik z bakaliami

    Ciasto na weekend.

  • Ciasto pachnące świętami

    ..., niezależnie od czasów - na świątecznym stole z pewnością stanie ciasto. Gdzie szukać, aby dowiedzieć się więcej jak wyglądały święta naszych matek i babć? Zapytać o to te, które takie święta(...). O ile przygotowanie większości tradycyjnych dwunastu potraw było (po wielu bojach o potrzebne składniki) możliwe, o tyle istniały duże problemy w przygotowaniu tradycyjnych słodyczy. Piernik...

  • Piernik z bakaliami

    ...+ szczypta soli 150 g orzechów włoskich np. Bakalland 100 g rodzynek sułtańskich np. Bakalland 150 g moreli np. Bakalland 150 g śliwek np. Bakalland przyprawa do piernika(...) stopni i pieczemy ok. 45 minut, ciasto sprawdzamy patyczkiem. Gotowe i wystudzone możemy polać polewą czekoladową i ozdobić płatkami migdałowymi.  

Artykuły na temat: ciasto na piernik
  • Piernik drożdżowy przekładany powidłami

    Typowo świąteczne ciasto. Ten aromat i smak zaskoczy wszystkich!

  • Piernik to ciasto, które najlepiej smakuje gdy trochę poleży. A co gdy zapomnimy przygotować go z wyprzedzeniem? Z pomocą przychodzi Beata Śniechowska i zdradza nam przepis na piernik, który można zjeść od razu po upieczeniu. Smacznego!     110 g masła40 ml oleju300 g płynnego miodu80 g cukru trzcinowego3 jajka350 g mąki tortowej (pszennej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1,5 łyżki przyprawy piernikowej skórka otarta z 1 pomarańczy Do dekoracji 2-3 łyżki...

  • Piernik z powidłami

    Bożonarodzeniowy piernik.

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Piernik śliwkowy z polewą

    Smaczne i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto, które udekorujesz wg własnej fantazji.

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Piernik sułtański

    Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Ciasto przykryj, odstaw do lodówki na dobę. Następnego dnia podziel ciasto na 4 części, każdą ułóż w osobnej foremce (tortownicy). Piecz po ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudź. Przygotuj krem: w rondelku zagotuj mleko, wsyp kaszę mannę i cukier, gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kilka rad, dzięki którym ciasto zawsze będzie miało piękną barwę, aromat i błyszczącą skórę.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

Zdjęcia na temat: ciasto na piernik