• Informacje na temat:

    ciasto na oponki

Przepisy na temat: ciasto na oponki
  • Domowe oponki

    ...1. Mielimy twaróg. Na stolnicy (lub w misce) łączymy zmielony twaróg z mąką, żółtkami, posiekaną margaryną, cukrem, śmietaną, octem i zapachem do ciast. Z tych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za bardzo klejące, dodajemy nieco więcej mąki. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, a ciasto zacznie "odchodzić od ręki", rozwałkowujemy je na stolnicy lub oprószonym mąką blacie na grubość ok...

  • Oponki serowe w kolorowych polewach

    Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek,żółtka, masło, jogurt, ser i orzechy.Dokładnie zagnieć. Posyp delikatnie mąką i rozwałkuj na cienkie ciasto. Szklanką wykrój kółka, a następnie zrób w nich dziurkę w środku W garnku rozgrzej olej. Oponki usmaż z obu stron na rumiano (uwaga, szybko są gotowe!)Osącz na papierowym ręczniku. 2. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj sok...

  • Oponki serowe w pudrowej posypce

    ...z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z czekoladą.Wsyp do składników w miseczce. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie porcje. Kolejno przekładaj je na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 i 1/2 cm. Szklanką wytnij krążki o średnicy 8-10 cm.Małym kieliszkiem wykrój środki.  2. Skrawki ciasta jeszcze raz zagnieć,rozwałkuj, wykrój ponownie oponki.W garnku o grubym dnie...

  • Waniliowe oponki

    ...stolnicy Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj śmietanę oraz masło pokrojone na kawałki. Składniki posiekaj nożem, a gdy powstaną grudki, szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. 2. Przygotowane ciasto podziel na porcje. Każdą z nich rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Potem powycinaj krążki o średnicy ok. 5 cm. W każdym ciastku wytnij otworek. Skrawki ciasta ponownie zagnieć...

  • Słodkie tradycje, czyli co wiemy o tłustym czwartku

    Czym się objadać, chyba nie ma wątpliwości - faworki, oponki, lukrowe babeczki i oczywiście... pączki, jako królowie dnia łasuchów! Pyszne, okrągłe i różnorodne! Sprawiają, że w tłusty czwartek kolejki do cukierni nie mają końca. Zgodnie z ludowym powiedzeniem "kto w tłusty czwartek nie zje pączka, temu nie będzie się wiodło", Polacy z przyjemnością kosztują w przeróżnych rodzajach tego smakołyku...

Artykuły na temat: ciasto na oponki
  • Oponki z jabłkami i cynamonem

    Nie chcesz stać w kolejce po ulubione słodkości w tłusty czwartek? Przygotuj je w domu! Polecamy przepis na pyszne oponki.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Serowe oponki

    ...- powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj i wyłóż wszystko na stolnicę. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i przestanie się kleić do rąk. Rozwałkuj je na grubość około pół centymetra. Przy pomocy niedużej szklanki wytnij około 30 kółek. Następnie weź kieliszek lub zakrętkę i w środku kółka wytnij drugie, mniejsze. Oponki wrzuć na głęboki...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Serowe oponki

    Nie pomijaj spirytusu w przepisie, bo dzięki temu smażone oponki nie nasiąkną tłuszczem. W ostateczności możesz alkohol zastąpić octem albo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Maślane ptysie oponki

    ...z pergaminu wyciskamy nieduże koła. Wkładamy na rozgrzany olej ciastem do dołu. Smażymy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od papieru, zdejmujemy go i dosmażamy oponki z drugiej strony na złoty kolor(...) zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę. Drewnianą łyżką cały czas mieszamy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Następnie intensywnie mieszamy...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Sposoby na oponkę, czyli jak odzyskać talię

    Jedna dieta dla każdej z nas? To nie zawsze działa. Co innego, gdy będzie na miarę, dopasowana do twoich potrzeb. Warto wykorzystać letnie spowolnienie tempa życia, by ją zastosować. Wkrótce zobaczysz jej efekt!

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...