• Informacje na temat:

    ciasto na naleśniki z dodatkiem sera

Przepisy na temat: ciasto na naleśniki z dodatkiem sera
  • Pyszne naleśniki i tortille

    Placki właściwie tylko z mąki, wody, czasem z dodatkiem jajek i mleka, a tyle możliwości kulinarnych! Nadziewaj je, jak tylko chcesz, a nigdy się nie znudzą.

  • Szpinakowe naleśniki „choinki” na ciepło - z serem, wędliną i ketchupem

    Sposób przygotowania Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać - najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie...

  • Naleśniki idealne

    Ciasto naleśnikowe Ciasto przygotowuje się z mąki, 1 - 2 jajek i mleka bądź z mleka i wody w proporcji 1:1. Można dodać szczyptę soli. Składniki należy dobrze wymieszać - w cieście nie powinno być grudek. Przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny, a potem niewielkimi porcjami wlewamy je na rozgrzany na patelni tłuszcz - olej lub uprzednio sklarowane masło. Po co woda gazowana? Dodatek wody...

  • Naleśniki na słodko

    Kakaowe gryczanki Sposób przygotowania 1. Ciasto: wymieszaj mąkę z kakao, ksylitolem i cynamonem. Mleko zmiksuj z jajkami i masłem. Mąkę z dodatkami wmieszaj do mleka i zmiksuj na gładkie ciasto(...), a do owoców dosyp cukier. Duś na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Serek mascarpone zmiksuj z 2 łyżkami soku.  3. Patelnię rozgrzej, cienko smaruj olejem i smaż naleśniki. Trzymaj je...

  • Lekkie racuchy, omlety, naleśniki

    ...owocami. Podaj na ciepło, np. z kleksem bitej śmietany. Bananowe rożki Sposób przygotowania 1. Ciasto: zmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Usmaż naleśniki na(...).  Owsianki w cytrusach Sposób przygotowania 1. Ciasto: płatki zalej sokiem pomarańczowym i odstaw do nasiąknięcia na ok. 15 minut. Odcedź, osącz, soku nie wylewaj. Napęczniałe płatki zmiel na gładką...

  • Przysmaki z szynką i serem

    Serowe naleśniki Sposób przygotowania Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i łyżeczkę soli. Wbij jajka, wlej maślankę i olej. Wymieszaj całość. Dodaj ser i szalotki. Rozgrzej patelnię teflonową, rozprowadź po całej powierzchni odrobinę oleju. Nakładaj ciasto naleśnikowe (ok. 1/4 szklanki na porcję) i smaż placuszki 2-3 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni...

  • Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek); 500 ml mleka lub pół na pół mleko i woda mineralna lekko gazowana; 6 jajek; cukier waniliowy; 50 ml oleju lub 50 g masła; sól. Nadzienie: 250 g białego sera; 1 żółtko; 2 łyżki cukru pudru; cukier waniliowy; ew. 1 łyżka rodzynek, skórka otarta z pomarańczy lub cytryny.

  • Najlepsze twarogowe smakołyki

    Twaróg nie kojarzy się z deserami, przynajmniej nie od razu. Gdy jednak się zastanowimy, do głowy przychodzą nam chociażby serniki, klasyczne i na zimno. Co jeszcze można wyczarować z białego sera, ku uciesze domowników?

  • Klasyczny zestaw francuski

    .... 4. Podajemy z białym długoziarnistym ryżem  i marchewką duszoną na maśle. Naleśniki Suzette (Crêpes Suzette) Składniki: Na ciasto naleśnikowe: 300 g mąki  szczypta soli około 700 ml(...) pomarańczy bio 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau Przygotowanie: 1. Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do dużej miski wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka...

  • Pomysły na letnie obiadki

    W wakacje lekki i zdrowy posiłek z dodatkiem świeżych warzyw to jest to! Poznaj nasze propozycje przysmaków na ciepłe dni.

Artykuły na temat: ciasto na naleśniki z dodatkiem sera
  • Naleśniki z sosem imbirowym

    Rozpieść się wyjątkowym śniadaniem z dodatkiem imbiru, który świetnie rozgrzewa i chroni przed infekcjami.

  • Któż z nas nie lubi naleśników. Niby proste danie, które nie powinno zająć więcej niż pół godziny przygotowań. Tak naprawdę, często potrafi sprawić wiele trudności. Jak przygotować perfekcyjne placki i z czym podać? Sprawdźcie pomysły naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Naleśniki to danie, które kochają wszyscy Polacy. Możliwości ich przyrządzenia jest całe mnóstwo, a ograniczenie stanowi dla nas jedynie wyobraźnia. Jedni wolą je na słodko, inni zaś zachwycą się nimi w wytrawnej wersji....

  • Naleśniki idealne

    Ciasto naleśnikowe Ciasto przygotowuje się z mąki, 1 - 2 jajek i mleka bądź z mleka i wody w proporcji 1:1. Można dodać szczyptę soli. Składniki należy dobrze wymieszać - w cieście nie powinno być grudek. Przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny, a potem niewielkimi porcjami wlewamy je na rozgrzany na patelni tłuszcz - olej lub uprzednio sklarowane masło. Po co woda gazowana? Dodatek...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Wiwat naleśniki!

    O cieście i nadzieniu Ciasto naleśnikowe Ciasto przygotowuje się z mąki, 1 - 2 jajek i mleka bądź z mleka i wody w proporcji 1:1. Można dodać szczyptę soli. Składniki należy dobrze wymieszać - w cieście nie powinno być grudek. Przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny, a potem niewielkimi porcjami wlewamy je na rozgrzany na patelni tłuszcz - olej lub uprzednio sklarowane masło. Po co...

  • W przypadku naleśników nie warto ograniczać się do utartych schematów. Owszem, te z dżemem i słodkim twarożkiem są pyszne, jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Fot. 123RF/Picsel Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani sztućców. Włosi, a konkretnie mieszkańcy Florencji, uważają się za twórców...

  • Nietypowe drugie śniadanie

    Do pracy albo szkoły nie musimy zabierać tylko kanapek. Pyszne naleśniki, fritata czy szaszłyki na zimno będą miłą odmianą.

  • Wiele osób rozpoczyna swą przygodę z gotowaniem właśnie od naleśników. Jednak wbrew pozorom nie jest to łatwy przepis. Aby przygotować perfekcyjne naleśniki, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Fot. 123RF/Picsel Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom Francji. Tam też przemianowano je na „crepes" i...

  • Smakołyki w panierce

    Zmieńmy jej skład, a mięso, ser czy naleśniki zaskoczą nowym smakiem.

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...