• Informacje na temat:

    ciasto na kolacza

Przepisy na temat: ciasto na kolacza
  • Kołacz z kruszonką

    Ciasto, które rozpływa się w ustach!

  • Wypróbowany przepis na "Kołacz"

  • Kołacz śliwkowy

    Sposób przygotowania Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka. Stale przy tym ucieraj ciasto mikserem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną i migdałami. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Dodaj śmietanę. Ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Dużą...

  • Smaczny pomysł na "Cukiniowy kołacz"

  • Piaskowy kołacz na maślance

    Ciasto idealne do porannej kawy...

  • Smaczny pomysł na "Drożdżowe kołacze"

  • Kołacz porzeczkowy z kokosem

    Kruche i pachnące ciasto - palce lizać!

  • Sprawdzony przepis na "Serowe kołacze"

  • Kruchy kołacz z agrestem

    To proste ciasto wybornie smakuje z dodatkiem bitej śmietany albo kulką lodów waniliowych. Będzie idealne do popołudniowej kawy.

  • Sprawdzony przepis na "Drożdżowy kołacz"

Artykuły na temat: ciasto na kolacza
  • Śladami słynnych polskich wypieków

    Zagraniczni turyści zachwycają się smakiem polskiego chleba i nie mogą wyjść z podziwu, że mamy tyle ciast! Twierdzą, że są „bosko smaczne” i niepowtarzalne jak nasze zabytki.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Stare ślubne tradycje, które przetrwały do dziś

    ...blachy. Zapiski historyczne podpowiadają jednak, że tradycja wypiekania kołocza śląskiego sięga średniowiecza. Wówczas ciasto serwowano podczas szczególnych dla lokalnej społeczności wydarzeń. Jednym z nich były właśnie wesela. Do dzisiaj, w niektórych miejscowościach wypieka się to ciasto i częstuje gości weselnych w przeddzień zaślubin. Zabawy na weselach Nasi przodkowie bawili się na...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Potrawy radości

    ​Znane były we wszystkich epokach i w każdej kulturze. Ich woń, smak, sam wygląd - budziły dobre emocje, pogodne myśli, chęć wzajemnego częstowania się i dzielenia. Receptury zmieniały się w ciągu wieków, ale używane do ich sporządzania produkty pozostawały takie same.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • ...  Imieniny odbyły się w miłej atmosferze i zupełnie spokojnie, wypilismy po lampeczce, zjedlismy wczesniej przygotowana karkówke, boczek, szaszłyki z dziczyzną i kiełbaske, do tego była cukinka, dwien suwrówki, ogórki małosolne, rózne wina i moje ciasto. Było miło.     Dostałam własnoręcznie napisane zyczenia, bukiecik chabrów, czekoladki, krzaczki i maseczki plócienne Olay effects *7, może...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Wielkanocne śluby

    W polskiej tradycji pojawiły się pod koniec XVIII stulecia. Wcześniej gody odprawiano najchętniej w zapusty, ewentualnie w listopadzie, kiedy prace rolnicze były ukończone, a spiżarnie i komory pełne, tak że nawet niezbyt zasobne rodziny miały z czego urządzić weselną biesiadę.

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...