• Informacje na temat:

    ciasto na drozdzówki z makiem

Przepisy na temat: ciasto na drozdzówki z makiem
  • Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

    Ciasto, które pachnie latem!

  • "Boskie" drożdżówki Portugalczyków

    Pao de Deus jest przysmakiem, który szczególnie kojarzy się z dniem Wszystkich Świętych. 1 listopada rano dzieci biegają po ulicach i krzyczą: "Ciociu, dasz ciasteczko?". To portugalska odmiana(...) książki kulinarnej i przewodnika. Niezmienne w pao de Deus jest drożdżowe ciasto. Przygotowanie portugalskich drożdżówek jest dosyć proste. Kieżun podaje przepis na ich wykonanie. Składniki na 12-15

  • Drożdżówka z budyniem

    ..., wystudź. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj zaczyn, masło, resztę cukru i jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.  2. Truskawki umyj, oczyść, większe sztuki pokrój na połówki. Tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Stolnicę oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na stolnicy na grubszy...

  • Zdrowa „ drożdżówka”

    ...  i posiekane orzechy. Nożem mieszać składniki, łącząc je szybko ze sobą w klejące, ale dość sztywne ciasto. Szybko połączyć w kulę i kilkakrotnie ją zagnieść, podsypując mąką (gdyby ciasto było za suche, dodać więcej maślanki). 4. Ciasto rozpłaszczyć na około 2 - 2,5 cm placek, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Wycinać kółka o średnicy 6 cm i układać je na blaszce...

  • Duńskie drożdżówki

    ...: 1.Drożdże rozpuszczam w mleku. Wyrabiam z jajkiem, solą, cukrem i mąką. Wkładam do lodówki na 10 minut. 2.Rozwałkowuję ciasto na prostokąt (20 x 30 cm). Układam pokrojoną margarynę na jednej połowie ciasta i przykrywam drugą, rozwałkowuję. 3.Ciasto składam na 3 części, wstawiam do lodówki na 10 minut. Ponownie rozwałkowuję, składam, rozwałkowuję, kroję na 16 kwadratów. W każdy kwadrat wtykam...

  • ...miski. Wkrusz drożdże. Wlej pół szkl. letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajka utarte z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową. Wyrób ciasto dodając stopione masło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm. Foremką w kształcie serca (najlepiej metalową) powycinaj ciastka. Na...

  • Wypieki z rabarbarem

    Ciasto ucierane posypane migdałami Sposób przygotowania 1. Maliny przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarzną i ociekną. W tym czasie w miseczce wymieszaj resztę 1 i 1/3 szkl. mąki, 3 łyżki cukru(...) do pieczenia. Potem połącz z pozostałą mąką ziemniaczaną. Porcjami domieszaj do masy maślanej. Całość szybko utrzyj mikserem.  4. Dużą blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto ucierane...

  • Obwarzanek, precel, a może bajgiel?

    Znak unijny, kratka po ruszcie oraz to, że obsypany jest solą, sezamem albo makiem tylko do połowy - oto, po czym poznasz oryginalnego krakowskiego obwarzanka, choć teoretycznie nie trudno pomylić go z preclem albo bajglem...

  • ​Proste drożdżowe z wiśniami

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, dlatego mimo iż nie jest ono super dietetyczne, zdecydowałam, że nie może go zabraknąć na moim blogu.

  • Śniadaniowe rewolucje

    ...masy przelewającej się między palcami. Powoli wlewaj ostudzone sklarowane masło. Wyrób ciasto do momentu wchłonięcia masła, potem podsypuj mąką i dalej wyrabiaj przez 10 minut. Odstaw je na godzinę do...

Artykuły na temat: ciasto na drozdzówki z makiem
  • Drożdżówki z jabłkiem

    ...jajka, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Ze składników zagnieść elastyczne ciasto, zwinąć w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 45 minut.  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć. Placuszki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na pół godziny do...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Smakowite drożdżówki

    Szwedzkie bułeczki z żurawiną lub wiśniami Składniki na 12 sztuk: Na ciasto: 330 ml mleka, 1 łyżeczka szafranu lub 1/2 łyżeczki kurkumy, 6 dag roztopionego masła lub margaryny, 4 łyżki cukru(...), wyrób miękkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie. Podziel na 12 równych...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Domowe drożdżówki

    Wystarczy dodatek twarogu, powideł czy owoców, by ciasto drożdżowe zabłysło nowym blaskiem…

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Drożdżowe bułeczki z sosem wiśniowym

    .... Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce. Po ok. 45 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.  2. Wiśnie osącz, zalewę zachowaj. Wymieszaj 100 ml wody z mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Zalewę zagotuj, wlej rozrobioną mąkę. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Wymieszaj z wiśniami.  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Uformuj wałek, pokrój...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Domowe drożdżówki

    ..., stapiamy tłuszcz. Wyrabianie ciasta Z rozczynu, mąki, jaj, ogrzanego mleka, tłuszczu i soli wyrabiamy ciasto, wprowadzając doń jak największą ilość powietrza - to w znacznym stopniu wpłynie na jego(...) Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Ciasto dobrze wyrośnięte będzie puszyste, a zagłębienia po dotknięciu go będą się wyrównywać. Gdy zwiększy objętość...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

Wideo na temat: ciasto na drozdzówki z makiem
  • Słodkie drożdżówki na różne sposoby

    Drożdżówki to jeden z najbardziej lubianych polskich wypieków. Ciasto drożdżowe potrafi jednak być kapryśne. Jak je prawidłowo zagnieść? W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować słodkie bułeczki z różnymi nadzieniami. Na stole pojawiły się takie słodkości, jak: skręcane drożdżówki z serem i drożdżówki z makiem. (DDTCN/X-news)

  • Słodkie drożdżówki na różne sposoby według Piotra Kucharskiego. Jak prawidłowo zagnieść ciasto?

    Drożdżówki to jeden z najbardziej lubianych polskich wypieków. Ciasto drożdżowe potrafi jednak być kapryśne. Jak je prawidłowo zagnieść? W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować słodkie bułeczki z różnymi nadzieniami. Na stole pojawiły się takie słodkości, jak: skręcane drożdżówki z serem i drożdżówki z makiem.