• Informacje na temat:

    ciasto na chalwie

Przepisy na temat: ciasto na chalwie
  • Pieczone owoce na deser

    Brzoskwinie i jabłka możemy oczywiście jeść na surowo, ale te owoce to także dobra podstawa do pieczonych deserów. Można je komponować z kawą, chałwą, migdałami, cynamonem. Pyszny deser na lato.

  • Piegowaty chałwowiec

    ...w ciepłej śmietance. Polej ciasto. Udekoruj np. bitą śmietaną.

  • ​Gdy jesień ci doskwiera - sięgnij po pieczone jabłko

    Dobry jesienny deser to taki, który nie tylko zawiera wartościowe składniki odżywcze, ale i świetnie smakuje oraz... wypełni kuchnię fantastycznym zapachem. Pieczone jabłka mogą z powodzeniem być nazwane strawą dla ciała i ducha.

  • Ziarna pełne smaku

    ...też dodatkiem do makaronu. Oba te składniki można dodać do ciasta z gotowanych ziemniaków, jaj i mąki. Potem formuj ciasto jak kopyta i gotuj je w wodzie z dodatkiem masła i soli. W sałatce(...), wyciśnij cytrynę i posyp przyprawą do ryb. Ciasto pokrój, maczaj w roztrzepanym jajku oraz w prażonym sezamie. Filety rybne kładź na kawałkach ciasta i zwijaj w roladki. Piecz 20 minut. W wersji na...

  • Słodkości ze Sri Lanki

    Popołudniowa herbata z czekoladowym ciastkiem czy innym słodkim dodatkiem w chłodny, zimowy dzień nie tylko rozgrzewa, ale i sprawia wiele przyjemności. Od razu czujemy jak w naszym ciele mnożą się endorfiny, a na ustach pojawia się uśmiech. Jak się okazuje, nie jest to tylko nasz sposób na chwilę relaksu. Podobnie dzieje się setki kilometrów od nas… na słonecznej Sri Lance.

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...farszu jest płynne jajko. Oprócz niego w "briku" możemy znaleźć ziemniaki lub inne warzywa, tuńczyka oraz baraninę. Na górze ciasto jest przyjemnie chrupkie, farsz zaś rozpływa się w ustach...

  • Kuchnia turecka

    ...cechą tureckich łakoci jest to, że są niewiarygodnie słodkie, co automatycznie wyklucza przejedzenie się nimi. Najbardziej popularna jest baklava, czyli ciasto przekładane warstwami miodu, migdałów, orzechów włoskich, pistacji, a całość oblana i nasączona jest płynnym lukrem. Baklava najwierniej oddaje charakter tureckich słodyczy. Inną słodkością jest nasycone gęstym syropem z cukru i miodu ciasto...

Artykuły na temat: ciasto na chalwie
  • Ciasta na cenzurowanym

    Aromatyczny kawałek ciasta do popołudniowej herbatki to pokusa, której od czasu do czasu ulega większość z nas. Ale jak wybrać najzdrowsze ciasto? Piec samemu czy udać się do cukierni? Korzystać z tradycyjnych przepisów czy iść za modą? Czym słodzić i na jakie składniki się zdecydować?

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Tort czekoladowy z chałwą

    ...waniliowy l 35 dag masła • 1 biała polewa czekoladowa Sposób przygotowania • Jajka ubij z cukrem. Delikatnie wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 45 min w 180 st. • Z mleka, proszku budyniowego oraz cukru waniliowego ugotuj gęsty budyń. Po wystudzeniu utrzyj go z masłem i chałwą. • Ciasto przetnij na dwa...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Szarlotka z kokosem i chałwą

    Jest pyszna, oto przepis: Ciasto: 7 jaj   (7 żółtek +2 białka ubite) 1 margaryna lub masło 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Ciasta z kremem

    ...nakładaj na kruche babeczki tuż przed podaniem. W przeciwnym razie ciasto zwilgotnieje i straci na smaku. Budyniowo Ugotuj dość gęsty budyń waniliowy lub śmietankowy (biorąc pół szklanki mleka mniej(...) soli i energicznie wymieszać. Do ostudzonej masy dodawać, mieszając, po jednym jajka, potem wsypać proszek do pieczenia. Mieszać, aż ciasto zyska jednolitą konsystencję. Ciasto podzielić na dwie...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Sernik pistacjowy

    To ciasto jest warte poświęcenia. Rodzina je pokocha.

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...