• Informacje na temat:

    ciasto na bliny

Przepisy na temat: ciasto na bliny
  • Bliny serowo-ziemniaczane

    Sposób przygotowania 1. Kwaśną śmietanę mieszamy z chrzanem, aż powstanie jednolity sos. 2  Ser kroimy w drobną kostkę, po czym z sera, puree, mąki, musztardy i jaj przygotowujemy ciasto. Formujemy z niego okrągłe placuszki, które następnie lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju zmieszanym z masłem). 3. Bliny podajemy z sosem chrzanowym, musztardą oraz szczypiorkiem. Danie...

  • MALE PLACUSZKI

  • Pyszne bliny z łososiem

    Sposób przygotowania Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Mąkę, mleko, sól i drożdże wymieszaj z żółtkami na rzadkie jednolite ciasto. Odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię i smaż placuszki na maśle klarowanym. Podawaj na ciepło lub zimno z plasterkami wędzonego łososia, łyżką śmietany, koperkiem...

  • Smaczne i mięciutkie Przepis znalazłam w książeczce " Przyślij przepis"

  • Bliny ziemniaczane z dodatkami

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Odciśnij z płynu za pomocą gazy. Sok odstaw na 20 minut. Gdy skrobia opadnie na dno, odlej płyn i dodaj ją do ziemniaków. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną, solą, jajkami i dodaj do ziemniaków. Wsyp mąkę, wymieszaj i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż placki partiami z obu stron. Możesz je...

  • Smaczny pomysł na "Bliny"

  • Bliny - zdrowsza alternatywa dla naleśników?

    Francuzi mają swoje crepes, Amerykanie pancakes, a Polacy zajadają się naleśnikami. Jednak zdrowszą alternatywą mogą być bliny robione z mąki gryczanej. Jak radzi Ewa Aszkiewicz, świetnie pasuje do nich kawa zbożowa z mlekiem.

  • itd. kmk

  • Bliny z kremem śmietankowo-serowym

    ...sztywną pianę, dodaj do ciasta, wymieszaj tak, by nie było białych chmurek. Odstaw jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce. 2. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Kładź partiami ciasto i smaż...

  • smaczne bliny na śniadanie.

Artykuły na temat: ciasto na bliny
  • ​Bliny polskie

    Bliny podane nawet z samą kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem czy tradycyjnie - zanurzone w gorącym maśle - zapewnią nam pyszną kolację.

  • Bliny: Hit kuchni rosyjskiej

    Przegotowanie: Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać cukier, sól, żółtka i obie mąki. Wyrobić ciasto, odstawić w cieple do wyrośnięcia. Potem połączyć z...

  • Bliny z pastą ze śledzia i ostrą papryczką.

    Mini bliny z pastą ze śledzia i ostrą papryczką.

  • Rosyjskie bliny z łososiem

    ..., cukrem i solą. Połączyć z wyrośniętym rozczynem, dosypać resztę mąki, wyrobić ciasto. Połączyć z pianą z białek (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Ponownie odstawić na 45 minut. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać po łyżce ciasta i wlewać na olej. Smażyć cienkie, placuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe bliny przybrać plasterkami łososia, śmietaną i kawiorem. Można też maczać je...

  • Kuchnia rosyjska

    Bliny z kawiorem Składniki na 4 porcje: 20 g drożdży Pół łyżeczki cukru 25 g mąki gryczanej 100 g mąki 1 jajko ¼ łyżeczki soli 200 g kwaśnej śmietany 2  łyżki masła 4 łyżki(...) ciepłego mleka, sól, pozostały cukier, łyżkę śmietany i pół łyżki stopionego masła, dodać pianę z białka i odstawić jeszcze na 30 minut. Patelnię posmarować olejem, porcjami nakładac ciasto...

  • Wesele bez mięsa?

    ...na produktach roślinnych. W wersji klasycznej jest to ciasto białe lub czekoladowe, ale alternatywnie można też sięgnąć po marchewkowe, dyniowe, a nawet fasolowe. Podstawą kremów najczęściej jest(...) ucieszy fakt, że bezrybne sushi nie psuje się tak szybko jak tradycyjne. Warto również czerpać z nieco cięższej kuchni naszych wschodnich sąsiadów - barszcz ukraiński i bliny ze śmietaną (lub kawiorem...

  • Magda Gessler: Edukacja kulinarna przynosi efekty

    ...dużo, ciężko, tłusto, grubo. A we Włoszech jest dokładnie odwrotnie - ciasto jest bardzo cienkie, ilość składników na pizzy jest wyjątkowo niewielka. Włosi są mistrzami sprzedania czegoś najdrożej(...) niezwykle bogata i rzadkiej dobroci. Powinniśmy czerpać z tych źródeł. Dlatego tak duży nacisk w rewolucjach kładę na kuchnię polską na specjalizację, kuchnię regionalną. Bliny, pstrągi, dziczyzna...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ..., a nie więcej, bo ciasto łatwo zepsuć. Trzeba umieć używać drożdży - kontrolować relacje między mąką a masą. To już gotowanie naukowe, z pełną kontrolą proporcji. Ale to nie jest mój styl, ja wolę(...) się kwasu chlebowego. Pierogi z kolei są ewidentnie azjatyckie, to chyba Chińczycy wymyślili ciasto na pierogi. Można je spotkać wszędzie - od Pragi po Pekin. Je się je w Uzbekistanie, na Ukrainie...

  • Święta w Europie

    ...pomarańczowej, 10 dag + 2 łyżki miękkiego masła . Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, 10 dag miękkiego masła, żółtka, 3 jajka oraz mleko. Zagnieć elastyczne ciasto (ma(...). Ciasto podziel na dwie części. Dwie tortownice o średnicy 20 cm posmaruj masłem. Z papieru do pieczenia zrób kołnierze, tak aby wystawały ok. 15 cm ponad krawędź tortownic (uwaga, ciasto bardzo...

  • Kuchnia rosyjska

    ...g mielonego mięsa, 2 cebule, 1 pęczek włoszczyzny 1. Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Wyrobić ciasto, dodając 1/3 mąki. Ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 2 godzinach dodać mleko, szczyptę soli, jaja, masło, resztę mąki - wyrobić na gładkie ciasto (pod koniec można dodać odrobinę oliwy). Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta...