• Informacje na temat:

    ciasto makowiec z dodatkiem sera

Przepisy na temat: ciasto makowiec z dodatkiem sera
  • Ciasto makowe Julki

    Makowiec kojarzy się nieodparcie ze świętami. Ten z naszego przepisu smakuje wyjątkowo. Wypróbuj koniecznie i zachwyć domowników nowym smakiem.

  • Bardzo smaczny, soczysty sero makowiec.

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    ...gryczanej, sera oraz ziemniaków lub gotowanej soczewicy. Pierogi z kasza i twarogiem (po 18. miesiącu) Ciasto przygotuj według znanego ci przepisu (np. z dwóch szklanek mąki, szklanki wody i jajka). Na farsz wymieszaj szklankę ugotowanej kaszy gryczanej z 15 dag białego sera. Dodaj do smaku odrobinę soli, pieprzu, majeranku. Przemiel składniki przez maszynkę. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj...

  • MAKOWIEC - 2 STRUCLE

  • Wigilijne potrawy dla malucha

    ...: Zagnieć ciasto na pierogi (np. z 2 szklanek mąki, wody i jajka). Na farsz wymieszaj szklankę ugotowanej kaszy gryczanej z 15 dag białego sera. Dodaj do smaku odrobinę soli, pieprzu oraz majeranku(...). Zmiel w maszynce do mięsa marchew, bułkę oraz 120 g oczyszczonej ryby. Dodaj surowe jajko, posiekany koperek, wyrób masę. Uformuj małe klopsiki, obtaczaj je w mące i wkładaj do wrzątku z dodatkiem...

  • Domowy makowiec długo utrzymuje świeżość przechowowany w folii w lodówce.

  • Wigilijne menu dla smyka

    ...w smaku). Jeśli chcesz poczęstować śledziem dwulatka, przyrządź danie z jogurtem naturalnym i startym kwaśnym jabłkiem. Makowiec Ciasto z cukierni, poza dość ciężkostrawnym makiem i sporą ilością cukru(...) strawny, zamiast smażyć rybę w panierce, np. ugotuj ją na parze. Sos przygotuj ze świeżych warzyw z dodatkiem przecieru pomidorowego. Jeśli dania ma spróbować dziecko, użycie w zamian ketchupu nie jest...

  • Przepis na idealny makowiec.

  • pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt

  • Mój ulubiony makowiec. Jest bardzo delikatny i przy krojeniu może się kruszyć, ale mnie to nie przeszkadza. Smak wynagradza wszystko. Jeśli nie chcecie sami robić masy makowej, to można użyć gotowej masy z puszki. Powiem jeszcze, że przy zawijaniu ciasta, nie jest łatwo, bo ciasto miejscami pęka. Nie zrażajcie się :) Surowe ciasto, można delikatnie skleić palcami. Ciasta do foremek, wkładamy w folii aluminiowej, właśnie dlatego, że jest delikatne. Zwracam na to uwagę, żebyście nie...

Artykuły na temat: ciasto makowiec z dodatkiem sera
  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    Dwanaście potraw to nieodłączny element świąt. Ich przygotowanie jest pracochłonnym zajęciem, które wymaga starannego planowania. Przedświąteczne zakupy dokonywane z dużym wyprzedzeniem oznaczają, że musimy odpowiednio zadbać o właściwe przechowywanie żywności. Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    Sekret idealnych pierogów 1. Delikatne ciasto. Niby nic wielkiego - mąka, woda i szczypta soli. A jednak... Cała sztuka polega na tym, aby dodać do niego gorącej wody i trochę oleju (ok.  2 łyżek na 1/2 kg mąki). Aby się nie poparzyć, najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Niektórzy idą dalej i zastępują wodę zsiadłym mlekiem  - taką ilością, by masa była zwarta. Finalnie ciasto powinno być wilgotne...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    Smażony karp, smażona kapusta z grzybami, pierogi okraszone tłuszczem, tradycyjny sernik czy makowiec to typowe dania i desery wigilijne, które są źródłem ogromnej ilości kalorii. Jednakże niewielkie(...) przygotowanego w piekarniku. Dzięki temu nie tylko "odchudzisz" rybę, lecz także poznasz jej prawdziwy unikalny smak. Dobrym dodatkiem będą podprażone na suchej patelni migdały. Wigilijnego karpia możesz też...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Łakocie króluje na wigilijnym stole

    ...w takim samym stopniu jak karp czy barszcz z uszkami. Makowiec królewski, z serem, czy z biszkoptem, a może tradycyjna strucla makowa z dużą ilością maku, rodzynek i śnieżnobiałej polewy? Nie ulega wątpliwości, że makowiec na wigilijnym stole musi się pojawić, o czym świadczy też szeroki wybór tego ciasta na sklepowych półkach.     „W okresie przedświątecznym notujemy znaczący wzrost sprzedaży...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • To będą zdrowe święta!

    ...-fruktozowy oraz substancje zapewniające właściwą konsystencję. PRZY KUPOWANIU ZMIELONEGO SERA lepiej sprawdzić, czy zawiera on jakieś dodatki. Jeśli na etykiecie wymieniono także skrobię...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...