• Informacje na temat:

    ciasto makowe z czekoladą

Przepisy na temat: ciasto makowe z czekoladą
  • Duet serowo-makowy

    To ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Ser lubi się z makiem.

  • przepyszne

  • Jagodowo-makowe muffiny z białą czekoladą

    .... Następnie mokre dodać do suchych, wymieszać. Dodać jagody i czekoladę, wymieszać.  Do formy na muffiny włożyć papilotki, nakładać ciasto i piec 20-25 minut w 200 st., lekko przestudzić i uwolnić z formy 75 g czekolady posiekać i roztopić w gorącej kąpieli.  Dekorować muffinki roztopioną czekoladą i jagodami. Posypać cukrem.  

  • Przepis świąteczny,ale to w niczym nie przeszkadza by go zrobić do niedzielnej kawki.Serdecznie polecam:)

  • Mazurek makowy

    Świąteczne ciasto.

  • PYCHOTKA

  • Tort makowy

    Składniki na 8-10 porcji: Ciasto: - 20 dag maku, - 6 jajek, - 10 dag cukru pudru, - 4 łyżki tartej bułki, - cukier waniliowy, - aromat migdałowy, - tłuszcz i mąka do formy. Krem: - 25 dag miękkiego masła, - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, - 15 dag cukru pudru, - 4 żółtka, - 15 dag posiekanych orzechów. Polewa: - tabliczka czekolady deserowej Przygotowanie: Ciasto: Mak...

  • Puszyste babeczki, wilgotne w środku od sosu z białej czekolady. Mak delikatnie chrupie pod zębami i daje lekko orzechowy posmak, a babeczki są piegowate! :D

  • Baba z makiem i czekoladą

    Składniki: - 1 puszka masy makowej, - skórka otarta z cytryny - 1/2 szklanki mleka - trochę aromatu rumowego lub migdałowego do ciast - 25 dag masła - 20 dag cukru - szczypta soli(...) makowej dodać otartą skórkę z cytryny i podgrzane mleko, dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Dodać odrobinę aromatu rumowego...

  • Szybko się robi a jeszcze szybciej znika z talerza.

Artykuły na temat: ciasto makowe z czekoladą
  • Tort makowy z białą czekoladą

    ...wstawić do lodówki. 5. Ciasto najlepiej schładzać przez całą noc. Przed  podaniem ozdobić wiórkami czekoladowymi.

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Torcik makowy w czekoladzie

    ...maślano-jajeczną i mielonym makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i partiami dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 40 minut w 180ºC. Ciasto studzimy 10-15 minut w formie, następnie wyjmujemy z blachy.   2. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i razem z olejem kokosowym rozpuszczamy...

  • Rafał zaproponował sernik, jednak jego wersja znanego tego ciasta was zaskoczy. Spód:140 g migdałów90 g mąki pszennej120 g cukru pudru120 g masłaszczypta soli1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Masa serowa500 g twarogu sernikowego500 g ricotty600 g kwaśnej śmietany 18%8 jajekskórka starta z 1 pomarańczyaromat waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii600 g białej czekolady SpódMigdały rozdrobnić, przesypać do głębokiej miski i dodać do nich mąkę oraz cukier puder. Masło rozpuścić i dodać...

  • Tort opium

    Świąteczny tort Opium. Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków – dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia.

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...

  • Czekoladowy tort z masą makową i bakaliami

    ...i mieszać do momentu, aż się zagotuje. Masa zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Gorącą masą przełożyć ciasto czekoladowe, odstawić do wystudzenia. Można polukrować lub oblać czekoladą(...)Ciasto: Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym jajku na przemian z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem, następnie wlać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Piec w tortownicy o średnicy...

  • Nawet jeśli pogoda nas nie rozpieszcza, a za oknem częściej pada niż świeci słońce, istnieje deser, który niezawodnie każdemu poprawi humor - pyszne ciasto z malinami. Fot. 123RF/Picsel Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen Ample. Różnią się one między sobą kolorem, wielkością owoców i smakiem. Maliny oczywiście...

  • Wykwintny przekładaniec świąteczny

    Bardzo polecam to ciasto świąteczne, czaruje smakiem i zachęca wyglądem :)

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...