• Informacje na temat:

    ciasto kruche po niemiecku

Przepisy na temat: ciasto kruche po niemiecku
  • Szwajcarskie smaki

    ...sosie. Maluns jest prostym daniem z ziemniaków, mąki i masła usmażonych na patelni i podawanych z serem i musem jabłkowym. Na deser należy obowiązkowo zamówić tort orzechowy - kruche ciasto...

  • Wypróbowany przepis na "Naleśniki z przyprawami, po niemiecku"

  • Pyszne, proste danie. Nie ma nic wspólnego z Niemcami, ale tak ją ochrzcił mój młodszy syn. Mąż ekspresowo ją "podłapał" - więc u nas taka nazwa już zostanie ;)

  • Przepyszne, solidne ciasto z niemieckiego przepisu. Kruche ciasto, masa makowa z kawałkami gruszki i delikatna pianka budyniowa na wierzchu. To ciasto koniecznie trzeba wypróbować. Wygląda i pachnie...oszałamiająco!

  • Grünkohl - czyli z wolna tlumaczac po prostu ZIELONA KAPUSTA :-) Bardzo popularne danie jednogarnkowe u naszych zachodnich sasiadow, przygotowane w klasyczny sposob wraz z ziemniaczkami i Mettwurst, czyli surowymi, podwedzanymi kielbaskami smakuje wybornie, a przy okazji - baardzo zdrowe :-) i bardzo proste w wykonaniu.

  • Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)

  • Wypróbowany przepis na "Pikantny budyń po niemiecku"

  • Pyszne, kruchutkie i mocno maślane ciasteczka z czekoladą - pochodzące z kuchni niemieckiej Spritzgebäck - przygotowywane tam najczęściej w okresie bożonarodzeniowym - ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je wtedy, kiedy mamy na nie ochotę :) U nas przygotowane z okazji prezentacji córki do szkoły na język niemiecki na temat kuchni tego kraju - tak by Koledzy i Koleżanki prócz teorii - posmakowali trochę tego, o czym mowa :)

  • Jeżeli nie wychodzi Wam ciasto kruche, to przeczytajcie poniższy tekst.

  • Uwielbiam kruche ciasto i wszystko co z nim związane :). Uwielbiam mazurki, kruche babeczki. ciasteczka. Ciasto z tego przepisu używam właśnie do powyższych ciast. Jest idealne, kruchutkie i przepyszne :)

Artykuły na temat: ciasto kruche po niemiecku
  • Południowy Tyrol: Całkiem inne Włochy

    ...na Strudelkopf (szczyt strudel - takie ciasto). Pierwsza część wędrówki przypada na dolinę, w której rosną charakterystyczne limby i modrzewie. Te drzewa mają w Południowym Tyrolu szczególne znaczenie(...) większość w okolicy, a cztery nazwy. Po niemiecku nazywa się Seekofel (góra z widokiem na jezioro Braies), po włosku Croda del Becco (duży szczyt), w dialekcie Alta Badia Sas dla Porta (góra-drzwi...

  • Tematem najbliższego odcinka "Bake Off - Ale Ciacho!" będzie kruche ciasto w najróżniejszych odsłonach. Jak poradzą sobie z nim uczestnicy? Fot. materiały partnera Ostatni odcinek programu „Bake Off - Ale Ciacho!" był prawdziwą gratką zarówno dla miłośników słodkości, jak i wielbicieli wytrawnych wypieków. W pierwszej konkurencji zawodnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem na panna cottę. Nie był to jednak deser, jaki serwuje się w niemal każdej włoskiej restauracji. W wersji Krzysztofa...

  • Tarta Basków  i na naszym stole w tym tygodniu.

    ...w konserw co w mojej obecnej sytuacji jest zaletą wielką. Są w niej pomidory – miąższ pomidorów z puszki, czerwona paprika ze słoika, szynka w Bayonne, kruche ciasto i ser owczy z Pirenejów… Szybko...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Kraina przyjemności

    ...cukiernika nazywającego się Linzer, który po raz pierwszy ten tort wykonał. Dzisiejszy torcik z Linz to nic innego jak aromatyczne kruche ciasto, pokryte marmoladą porzeczkową i upieczone(...)-cytrynowe ciasteczka w połowie zamoczone w czekoladzie czy też "oczy Linz" (Linzer Augen), kruche ciasteczka napełnione marmoladą porzeczkową, wyglądem przypominające właśnie oczy. Wielbicielom czekolady...

  • 1 czerwca to święto wszystkich dzieci! By ten wspaniały dzień na długo pozostał w pamięci waszych pociech, przygotujcie dla nich coś specjalnego. Kolorowe, pyszne kruche ciasteczka a’la lizaki według przepisu Hochland, będą idealną przekąską podczas świętowania i sprawią dzieciom frajdę! Niezależnie od tego, czy planujecie dla dzieci przyjęcie z ich rówieśnikami, czy zostaniecie w rodzinnym gronie, warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowego. Co sprawi dzieciom największą radość? Na pewno...

  • Mapa smaków mojego życia

    ...kolonie bardzo pilnie się przygotowywałam. A te przygotowania polegały na upieczeniu dużego zapasu ciasteczek słoneczek. To dwa złączone kruche ciastka, posmarowane lukrem i przełożone kakaową masą...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • .... Zawsze robiłam takie kruche z bakaliami i miodem. W tym roku moja mama wymyśliła, że wykorzystamy to, co przywiózł jej mąż z Niemiec. Otóż w trzech paczkach było gotowe ciasto, trzeba było je tylko wymieszać z wodą, jajkami albo maslem... Cały przepis po niemiecku, który że tak powiem nie jest moją mocną stroną. Jej podobno tak, a nawet nie kiwnęła palcem żeby cokolwiek przetłumaczyć. Umówiłyśmy...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...