• Informacje na temat:

    ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i galaretką

Przepisy na temat: ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i galaretką
  • Krucha tarta z brzoskwiniami

    Czasami mamy ochotę na wyjątkowy deser. Takim będzie krucha tarta z brzoskwiniami.

  • Krucha tarta z brzoskwiniami

    Jest idealna na letnie dni. Tarta z brzoskwiniami będzie najlepszym deserem dla całej rodziny.

  • Tarta migdałowa z owocami

    Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej. Dodaj migdały, masło, 8 dag cukru i jajko. Zagnieć ciasto. Włóż je na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkuj na placek. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wylep plackiem. Piecz 20 minut w temp. 200°C  2. Kiwi obierz, pokrój w plasterki, gotuj je 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem 2 dag cukru. Wyjmij, osącz. Brzoskwinie osącz z zalewy, pomarańczę...

  • Smaczne pomysły na podwieczorek

    ...oczyść z szypułek, w razie potrzeby wyjmuj pestkę i pokrój. Włóż je do głębokiego naczynia, wlej jogurt naturalny i całość zmiksuj. Ciasto domowe Maluch po 1. roku powinien jeść tylko te lekkostrawne, nietłuste, bez kremów. Warto mu zaproponować np. domowe ciasto drożdżowe. Dwu-, trzylatek może już spróbować kawałka upieczonej w domu tarty z owocami na kruchym spodzie. Nasza propozycja...

Artykuły na temat: ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i galaretką
  • Krucha tarta z brzoskwiniami

    Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałeczki masło, 8 dag cukru i jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę,...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Ciasta na jogurcie

    Krucha tarta z brzoskwiniami Składniki na 16 porcji: 30 dag mąki, 15 dag masła, 13 dag cukru, 1 jajko, 1 puszka (850 ml) brzoskwiń, 4 łyżeczki żelatyny, 20 dag kremowego twarożku, 50 dag jogurtu(...) kawałeczki masło, 8 dag cukru i jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Wystudzone ciasto rozwałkować na placek (śr. 32 cm). Formę do...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...

  • Smaczne pomysły na podwieczorek

    ..., obierz lub oczyść z szypułek, w razie potrzeby wyjmuj pestkę i pokrój. Włóż je do głębokiego naczynia, wlej jogurt naturalny i całość zmiksuj. Ciasto domowe Maluch po 1. roku powinien jeść tylko te lekkostrawne, nietłuste, bez kremów. Warto mu zaproponować np. domowe ciasto drożdżowe. Dwu-, trzylatek może już spróbować kawałka upieczonej w domu tarty z owocami na kruchym spodzie. Nasza...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...

  • Częścią bożonarodzeniowej tradycji są potrawy, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jakie ciasta zamierzacie przygotować dla najbliższych w tym roku? Poza tradycyjnym makowcem, keksem, sernikiem oraz pierniczkami, warto pomyśleć o ciastach pełnych smacznych i zdrowych owoców. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ubieraniem choinki, rozpakowywaniem prezentów oraz tradycyjnymi potrawami, których zapach wypełnia nasze domy. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich i przygotować coś na...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto na kruchym spodzie z bananowym wsadem, musem z białej czekolady i malinową żelką. Spód shortbread 200 g masła90 g brązowego cukru270 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka nalewki goździkowej Bananowy wsad owocowy4 jabłka50 ml czerwonego winakilka łyżek nalewki cynamonowej (do smaku) 50 g brązowego cukru1 łyżka anyżu1 łyżka cynamonu300 g jeżyn2 czerwone galaretki (np. malinowe)30 g żelatynywoda do zalania żelatyny (ma przykryć żelatynę)1-1½ kg...