• Informacje na temat:

    ciasto jacek

Przepisy na temat: ciasto jacek
  • Krakowski średniowieczny przepis na wielkanocną babę

    Drożdżowe specjały, które od wieków goszczą na wielkanocnych stołach, dobrze podawać z koniakiem - mówi PAP Life krakowski restaurator Jacek Łodziński. Jak zaznacza, w Krakowie baby są niebem dla podniebienia, ponieważ pieczone są z całym sercem.

  • Aromatyczne ciasto.

  • Babeczki z owocami - Maciej Kuroń

    Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek), 150 g masła; 20 g drożdży; 200 ml mleka; 4 jajka; 50 g cukru; cukier waniliowy, szczypta soli.

  • ...1 kg polędwiczek wieprzowych; 2 łyżki tłuszczu; 4 ząbki czosnku, sól, pieprz; 50 ml jałowcówki. Ciasto: 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki); 200 g masła; 125 ml śmietany kremówki; 3 żółtka, 1 jajko; sól.

  • Strucla z makiem - Maciej Kuroń

    Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanki); 200 g cukru; 150 g masła; 250 ml mleka; 30 g drożdży; 3 jajka. Masa makowa: 500 g maku; 200 g cukru; 100 g masła; 2 jajka; cukier waniliowy; 50 g rodzynek; kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej.

  • Pierogi z kapustą i grzybami - Maciej Kuroń

    Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanek); 250 ml wody lub mleka; 1 łyżka masła; sól; ewentualnie 1 jajko. Farsz: 800 g kiszonej kapusty; 50 g suszonych grzybów; 1 cebula; 100 g masła; 3 łyżki oleju, sól, pieprz.

  • Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek); 500 ml mleka lub pół na pół mleko i woda mineralna lekko gazowana; 6 jajek; cukier waniliowy; 50 ml oleju lub 50 g masła; sól. Nadzienie: 250 g białego sera; 1 żółtko; 2 łyżki cukru pudru; cukier waniliowy; ew. 1 łyżka rodzynek, skórka otarta z pomarańczy lub cytryny.

  • Wigilijny barszcz Macieja Kuronia

    ...i majerankiem. Podajemy z uszkami. Uszka do barszczu Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanek); 1 jajko; sól. Farsz: 100 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków); 2 łyżki masła; 1 cebula; bułka(...) zagniatamy ciasto na uszka. Rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Po ugotowaniu odcedzamy i podajemy z barszczem. Przepis pochodzi...

  • Sernik domowy na kruchym spodzie - Maciej Kuroń

    Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Przesiewamy mąkę na stolnicę, ucieramy żółtko z cukrem pudrem i dodajemy wraz z masłem do mąki. Najlepiej przygotowując kruche ciasto, w pierwszej fazie siekać składniki nożem, gdyż masło bardzo szybko się topi pod wpływem ciepła rąk i trudno nam będzie poradzić sobie z powstającą mazią. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej...

Artykuły na temat: ciasto jacek
  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Chatka, to jeden z najpopularniejszych przepisów w serwisie Smaker. Jeśli jeszcze nie próbowaliście przygotować samodzielnie tego ciasta, koniecznie wypróbujcie przepis Jacka. Kruche ciasteczka - herbatniki 660 g mąki tortowej330 g masła180 g cukru pudru6 żółtekskórka otarta z 1 cytryny Masa serowa1 kg sera białego półtłustego 250 g margaryny1 szklanka cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego50 g liofilizowanych truskawek10 ml ekstraktu z wanilii2 łyżki kakao5 ml aromatu truskawkowego1...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...ciasto stało się żółte, czy soku z buraków kolorującego mąkę na różowo. Można do ciasta dodawać przyprawy: mak, czarnuszkę, sezam, wtedy wyjdą nam pierogi piegowate. Można wrzucać do nich świeże(...) do Polski trafiły z Chin przez Ruś na początku XIII wieku. Św. Jacek Odrowąż, dominikanin i kaznodzieja, zachwycił się ich smakiem w czasie pobytu w Kijowie i przywiózł je do Polski. W czasach PRL...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Panie Jacku, proszę z nami

    Świetnie wychodziła mu organizacja strajków, ale życia codziennego – już niekoniecznie. Swoich idei Jacek Kuroń bronił za wszelką cenę, również kosztem rodziny. Po latach pisał, że najbardziej żałuje bycia kiepskim ojcem i dziadkiem. O tym, jaki był naprawdę, mówi jego wnuk Jan Kuroń.

  • Deser idealny dla osób lubiących korzenne przyprawy. Krem z piernika w połączeniu z chrupiącą kruszonką i karmelizowany chipsami z gruszek zasmakuje każdemu. Krem z piernika:100 g pierników bez lukru80 ml mleka40 g cukru pudru40 ml miodu wielokwiatowego40 ml oleju ewentualnie masła klarowanego100 g mlecznej czekolady Mus z gruszki i cytryny:0,5 kg obranych gruszek0,5 cytryny0,5 łyżki agaru1 szklanka wody Kruszonka:100 g mąki30 g migdałów60 g cukru pudru80 g masła Karmelizowane chipsy z...

  • Anita Werner: Odpoczynek wojowniczki

    ...pragnień ważnych dla nas ludzi. Z Anitą Werner rozmawia o tym Jacek Szmidt.

  • Ochota na odrobinę egzotyki? Lodowy deser z gujawą i sosem waniliowym bez wątpienia was zachwyci. Masa z makiem2 jajka3 łyżki cukru pudru500 ml śmietanki 36%100 g bez100 g maku1 tabliczka czekolady mlecznej300 g mieszanki studenckiej100 g płatków białej czekolady Masa z gujawą2 jajka3 łyżki cukru pudru500 ml śmietanki 36%100 g bez200 g pulpy z gujawy200 g kandyzowanych kolorowych ananasów100 g orzechów macadamia½ ananasa Kruche ciasto450 g mąki pszennej150 g masła150 g margaryny5 żółtek...

  • Zawsze coś za coś

    Z Marią Kaczyńską, żoną prezydenta RP, Jolanta Pieńkowska i Jacek Szmidt rozmawiali w grudniu 2005 roku. Tuż po tym, jak została Pierwszą Damą RP. Wywiad został opublikowany w magazynie "Twój STYL".

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...