• Informacje na temat:

    ciasto galaretkowe pl

Przepisy na temat: ciasto galaretkowe pl
  • Tort galaretkowy na kruchym spodzie

    Sposób przygotowania 1. Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, żółtka, cukru, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia. Odłóż na 20 minut do lodówki, a następnie upiecz je w formie o wielkości takiej(...) nieco stężeje połóż ją na upieczone ciasto i ostawiam do całkowitego stężenia. Deser podawaj schłodzony i pokrojony na kawałki.  Smacznego!

  • Jak w pełni wykorzystać sezon na truskawki?

    ...rękawa cukierniczego nakładamy z ciasta większe kleksy (o średnicy około 4-5 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie(...) odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Upieczone ptysie kroimy na pół, przekładamy kremem i dekorujemy posypką o smaku owocowym. Galaretkowe babeczki owocowe Sposób przygotowania Na początku...

  • Dieta prawie bez cukru

    Podpowiadamy, gdzie kryje się cukier w menu malucha i czym go zastąpić, by było zdrowiej, ale nadal pysznie.

Artykuły na temat: ciasto galaretkowe pl
  • Puszysty serniczek z borówkową pierzyną

    Ciasta z galaretką - uwielbiają je dzieci, ale i dorośli nie odmówią skosztowania tak delikatnego w smaku deseru. Polecamy przepis na sernik z galaretkowym musem borówkowym.

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Tarta z truskawkami i borówkami

    ...chleba. Całość należy skropić wodą (2-3 łyżeczki) i delikatnie ugnieść, aż ciasto zacznie tworzyć jednolitą bryłę. Przekładamy je na powierzchnie lekko posypaną mąką i delikatnie ściskamy palcami(...) masę. Wykładamy krem na ciasto.   Umyte i osuszone owoce układamy na wierzchu dosyć gęsto w kombinacji jaka tylko przyjdzie nam do głowy:-) Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie (według...

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Nawet jeśli pogoda nas nie rozpieszcza, a za oknem częściej pada niż świeci słońce, istnieje deser, który niezawodnie każdemu poprawi humor - pyszne ciasto z malinami. Fot. 123RF/Picsel Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen Ample. Różnią się one między sobą kolorem, wielkością owoców i smakiem. Maliny oczywiście...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...