• Informacje na temat:

    ciasto francuskie z serem topionym

Przepisy na temat: ciasto francuskie z serem topionym
  • Kurki serowo-tymiankowe pod ciastem francuskim

    ...i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym farszem wypełnić małe naczynia do zapiekania, do ¾ ich wysokości. Posypać utartym serem żółtym np. Aldamer. Na wierzch wyłożyć podwójnie złożone ciasto francuskie. Następnie zapiec w piekarniku w temperaturze 190 st. C, przez ok. 12 minut. Smacznego!

  • Klasyczny zestaw francuski

    Salade de chèvre chaud (sałata z kozim serem) to bardzo popularna we Francji przystawka, która może występować w wielu odmianach, ale podstawę stanowią zawsze sałata, roztopiony ser kozi i sos winegret.

  • Samo zdrowie. Szpinak z orzechami w cieście francuskim

    Składniki: ciasto francuskie (gotowe, ok. 135 g lub własnej roboty), 250 g szpinaku, garść orzechów włoskich, 120 g sera koziego, łyżka masła, płaska łyżka soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka estragonu. *Ciasto francuskie możemy kupić gotowe. Jeśli jednak mamy więcej czasu i chęci, warto je przygotować samemu. Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, 1/3 szklanki zimnej wody...

  • Samo zdrowie. Szpinak z orzechami w cieście francuskim

    Składniki: ciasto francuskie (gotowe, ok. 135 g lub własnej roboty), 250 g szpinaku, garść orzechów włoskich, 120 g sera koziego, łyżka masła, płaska łyżka soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka estragonu. Ciasto francuskie możemy kupić gotowe. Jeśli jednak mamy więcej czasu i chęci, warto je przygotować samemu. Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, 1/3 szklanki...

  • Kuchnia francuska

    Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    .... Takim właśnie serem jest formaela, która od wieków powstaje w niewielkiej górskiej wiosce Arahova a tajemnica jego produkcji przechodzi wśród mieszkańców z ojca na syna. Jest to twardy żółty ser(...) grillu lub patelni. Innym serem, produkowanym tylko w górskiej wiosce Metzo w górach Epiru, jest metzowone. To twardy, żółty ser, który je się bez żadnego przygotowania. Bardzo znanym serem jest graviera...

  • Dania na cały tydzień

    Paszteciki francuskie z parówkami Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie rozwiń, lekko rozwałkuj. Cukinię pokrój w plastry, osól, odstaw na 20 minut. Usmaż na oleju z obu stron.  2. Z parówek zdejmij błonki, przekrój je na pół i wzdłuż na ćwiartki. Ciasto pokrój na duże prostokąty. Na każdym z nich układaj kawałki parówek, plastry cukinii, starty żółty ser, przyprawy, keczup. Zawijaj...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...wyrabia. Takim właśnie serem jest formaela, która od wieków powstaje w niewielkiej górskiej wiosce Arahova a tajemnica jego produkcji przechodzi wśród mieszkańców z ojca na syna. Jest to twardy żółty(...) na grillu lub patelni. Innym serem, produkowanym tylko w górskiej wiosce Metzo w górach Epiru, jest metzowone. To twardy, żółty ser, który je się bez żadnego przygotowania. W kuchni greckiej używa...

  • Sposoby na przemycenie dziecku warzyw w posiłku

    ...rodzynkami Ciasto: 100 g homogenizowanego serka waniliowego 200 g mąki pszennej szczypta soli 2 jajka woda Mus 100 g rodzynek 2 łyżki miody 600 g jabłek 50 g masła Koperty z ciasta francuskiego(...)" przyrządzili m.in. torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem, leniwe z jabłkiem prażonym i rodzynkami, ciasteczka z gruszkami oraz koperty z ciasta francuskiego z papryką, bazylią i miętą...

  • Szwajcarskie smaki

    ...sosie. Maluns jest prostym daniem z ziemniaków, mąki i masła usmażonych na patelni i podawanych z serem i musem jabłkowym. Na deser należy obowiązkowo zamówić tort orzechowy - kruche ciasto...

Artykuły na temat: ciasto francuskie z serem topionym
  • Po francusku, czyli z umiarem

    .... Wymieszaj oliwę z octem i polej mozzarellę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu kromką wiejskiego chleba. Ciasto jogurtowo - owsiane Składniki: 1 szklanka płatków owsianych(...) wymieszaj cukier ze stopionym masłem. Dodaj jajka i ubijaj, aż całość dokładnie się połączy. Mieszając, dodaj jogurt i ekstrakt waniliowy i odstaw na bok. W innej misce połącz mąkę z proszkiem do...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na 8 podobnej wielkości kwadraty. 2 Parówki obrać z folii i przekroić wzdłuż na pół.Posmarować sosem chili lub keczupem.Z plasterków sera topionego delikatnie zdjąć folię.Parówki zawinąć w plasterek sera,A następnie w ciasto francuskie,formując kształtne ruloniki.Brzegi ciasta starannie połączyć (można w tym celu użyć roztrzepanego jajka...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    ...zamierzasz go używać do smarowania tostów z boczkiem, serem i pomidorem lub wietnamskiej kanapki bánh mì, najlepszą opcją będzie tłuszcz o neutralnym smaku, na przykład olej z pestek winogron lub olej(...) podawanie dokładnej temperatury w przepisach na potrawy z użyciem masła nie jest przypadkowe. Masło o temperaturze pokojowej jest bardziej plastyczne, co spowoduje, że ciasto szybciej napełni się...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....

  • Lekkie przekąski na wakacyjne dni

    ...w cieście - można je przygotować w szybki i prosty sposób. Parówki owinąć w ciasto francuskie i plaster sera żółtego (wedle uznania można dodać pieczarki, cukinię bądź czerwoną paprykę) i piec(...), salami, serem feta, gorgonzolą, miodem, łososiem czy serem mascarpone. Do wyboru, do koloru... Prażone orzechy - wrzuć na rozgrzaną patelnię garść orzechów nerkowca i podsmaż przez 5 minut. Następnie...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Pora na pora

    .... Przycinamy i układamy w nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Posypujemy startym na tarce cheddarem (możemy go zastąpić serem tylżyckim) - nie przesadzamy z jego ilością, by nie zagłuszył smaku(...), zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy. Sałatka z porem Por lubi się z drobiem, jajkami, większością warzyw, makaronem i ryżem, a także z jabłkiem, gruszką, orzechami i serem. Może...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...