• Informacje na temat:

    ciasto francuskie z pomidorami i bazylią

Przepisy na temat: ciasto francuskie z pomidorami i bazylią
  • Francuska tarta

    ...soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie szybko rękoma zagnieć ciasto, dodając stopniowo wodę. Z ciasta uformuj kulę, zawiń je w folię i włóż do(...) połówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Placek przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na środku rozsmaruj masę z mięsem. Przykryj połówkami pomidorów. Brzegi zawiń do środka. Wierzch posyp solą, pieprzem...

  • Minitarty z pomidorami

    Składniki: ok. 150-200 g gotowego ciasta francuskiego opakowanie pomidorków koktajlowych 100 g sera feta jajko 100 g śmietany 18 proc. sól, zioła prowansalskie świeża bazylia mały słoiczek pesto bazyliowego kilka czarnych oliwek Przygotowanie: 1. Ciasto podziel na prostokąty, natnij na rogach i boki zawiń do środka, przyklejając na wodę lub jajko. Ponakłuwaj widelcem, piecz w 180ºC...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

  • ...pomidorami i posiekanymi drobno ziołami. Doprawić do smaku. D. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Następnie wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem żaroodporną foremkę o wym. 25 x 25 cm. Wypełnić...

  • Pierogi z ciasta francuskiegi z oliwkami

    Składniki na 12 sztuk: - 30 dag mrożonego ciasta francuskiego, - 25 dag mozzarelli, - 10 dag suszonych pomidorów marynowanych w oleju, - po 10 czarnych i zielonych oliwek, - 5 łyżek orzeszków piniowych, - 3 łyżki posiekanej bazylii, - skórka otarta z cytryny, - strączek chili, sól, - 2 żółtka, trochę mąki, - łyżka igiełek rozmarynu (najlepiej świeżych) Przygotowanie: 1. Ciasto rozmroź...

  • Najcenniejsze ziółka

    ...odkażająco, a przy tym łagodzi kaszel. Korzystnie wpływa także na trawienie. Jest przyprawą często wykorzystywaną w kuchni francuskiej i włoskiej. Korzystaj z jego dobrodziejstw i w niewielkich ilościach...

  • Kolorowe menu na karnawał!

    .... Plasterki łososia zwijamy i układamy na serku. Zdobimy obficie koperkiem. Pizzerinki Sposób przygotowania Pomidory doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy bazylię. Ciasto francuskie smarujemy powstałym sosem. Układamy kawałki ananasa i plasterki sera. Zwijamy i kroimy w plastry grubości ok. 2 cm. Pieczmy przez 15 minut do momentu, aż ciasto się zarumieni. Owocowe cake...

  • Pizzowe ślimaczki

    Sposób przygotowania Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko,  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię - mieszamy. Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę. Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy...

  • Karnawałowe potrawy

    ..., ziemniaków. Udekoruj paskami sera. Schłodź.  Paszteciki Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie rozwiń, rozwałkuj, odetnij kawałek, wytnij z niego kwiatki. Resztę podziel na prostokąty...

  • Jak pizza

    Spód: 250 g mąki 150 g zimnego masła łyżeczka soli jajko ew. łyżka wody (możesz użyć gotowego ciasta kruchego, w proszku lub w rolce, ew. ciasta francuskiego) Nadzienie: 1 kg pomidorów (część może być dużych, a na wierzch koktajlowe) 125 g sera mozzarella 125 g żółtego sera 2 jajka kremówka 2 łyżeczki susz. oregano, sól, pieprz bazylia...

Artykuły na temat: ciasto francuskie z pomidorami i bazylią
  • Sloneczna tarta: cukinia, pomidory, mozzarella

    We francuskiej kuchni przygotowuje sie duzo tart i tych slonych i tych slodkich. Czesto goszcza one tez na naszym rodzinnym polsko-francuskim stole. Dzisiejsza...

  • Cieniutka tarta z pomidorami i z chorizo

    ..., mleka, smietany...  te tarty to ulubione dania Francuzow... latwe, szybkie i smaczne Ciasto francuskie 250 gr... ja kupuje gotowe zamrozone lub swieze w rulonie. W domu mozna je zrobic ale trzeba(...) smakowity dodalam 1 kulke mozarreli ale mozna robic bez bazylia, sol, pieprz, oliwa Na ciasto... by nie rozmieklo pod sokiem z pomidorow a bylo chrupiace ja daje 3 lyzki tartej bulki wymieszanej...

  • Wymarzone, prosto z pieca!

    Placki drożdżowe albo z ciasta francuskiego. Obłożone tak, jak lubisz...

  • Coś na drogę

    ...​Wyzwanie? Szesnaście godzin jazdy samochodem, z dzieckiem, które nie lubi kanapek. Co w takiej sytuacji robią Agnieszka i Pascal? Zabierają w podróż domowe sałatki, koktajle i ciasto, żeby uniknąć jedzenia w przydrożnych barach, co może skończyć się niestrawnością. A ty jak szykujesz się do drogi?

  • Pomidorowe eksperymenty

    ...cebula stanie się szklista (nie może się zrumienić). Cebulkę rozłóż równomiernie na pomidorach. Mrożone ciasto francuskie wcześniej rozmroź, a następnie lekko rozwałkuj i przykryj nim składniki tarty(...) uszkodzić skórki, wydrąż miąższ (brzeg nie powinien być zbyt cienki). Wnętrze każdego pomidora oprósz solą oraz pieprzem. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj ze świeżą lub suszoną bazylią...

  • Najcenniejsze ziółka

    ...odkażająco, a przy tym łagodzi kaszel. Korzystnie wpływa także na trawienie. Jest przyprawą często wykorzystywaną w kuchni francuskiej i włoskiej. Korzystaj z jego dobrodziejstw i w niewielkich ilościach...

  • Lekkie przekąski na wakacyjne dni

    ...mogą pozytywnie zaskoczyć waszych gości: Bruschetta - sposobów na przygotowanie tego rodzaju przystawki jest mnóstwo - standardowo z pomidorami i bazylią, czy też bardziej kreatywnie - oliwą(...) w cieście - można je przygotować w szybki i prosty sposób. Parówki owinąć w ciasto francuskie i plaster sera żółtego (wedle uznania można dodać pieczarki, cukinię bądź czerwoną paprykę) i piec...

  • Tosty z bakłażana i o gotowaniu w tym tygodniu

    ..., pomidorów w różnych gatunkach i kolorach, ziół, sałat. Dziś na kolację przygotuję zielone szparagi “mimosa”… wczoraj zrobiłam tosty z bakłażana z pomidorami, mozarellą di buffala oraz bazylią(...) jedzenia, ale moje obecne gotowanie to obiad w 30 minut i kolacja też w 30 minut z powodu braku czasu. Z wielką chęcią rzuciłabym się na jakieś trudne ciasto czy na przykład rybę. Niestety w życiu są takie...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    ...czerstwego chleba zalane gorącą wodą lub rosołem i przyprawione czosnkiem. Dla poprawienia smaku możesz posypać potrawę startym żółtym serem. Francuskie grzanki Gdy masz na nie ochotę, prawdopodobnie, jak(...)). Możesz podać je ze słodkimi lub słonymi dodatkami (dżemem, miodem, wędliną, sałatą, pomidorem). Jeśli nie będziesz ich jeść na słodko, do jajek dodaj zioła (bazylię, lubczyk, cząber). Ciasto...

  • Nietypowe spaghetti

    ...dekoracji, garść posiekanej natki pietruszki. Spaghetti ugotować al dente w posolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rozmrożone w temperaturze pokojowej ciasto francuskie rozwałkować na okrągły placek(...) z puszki. Sos zagotować, wymieszać z bazylią, doprawić pieprzem i solą. Dymki oczyścić, pociąć w plasterki. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Ser grubo zetrzeć. Makaron odcedzić, wymieszać z dymką i szynką...