• Informacje na temat:

    ciasto francuskie z jablkami

Przepisy na temat: ciasto francuskie z jablkami
  • Jabłka, ach, jabłka...

    ...sześć kawałków, odkładamy. Ciasto francuskie dzielimy na 6 prostokątów (20 cm x 10 cm) i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Układamy na środku lewej połowy każdego prostokąta trochę(...) francuskiego z serowo-jabłkowym nadzieniem. Dodatek przypraw zaostrzy ich smak. Do przygotowania przekąski potrzebujemy: żółtej cebuli, jabłka, 120 g sera brie, łyżki oliwy z oliwek, łyżki miodu...

  • Mąż był w pracy a bardzo miał ochotę na coś słodkiego więc przygotowałam na szybko ciasto

  • Czym się różnią ciasta filo i francuskie

    Oba ciasta można stosować do wypieków wymiennie. Jednak smakują inaczej. Ciasto francuskie jest lekkie i chrupkie, a filo - miękkie i sprężyste.

  • Mając w ostatnim czasie ogrom jabłek w domu postanowiłam trochę poeksperymentować. Pierwsza tura zniknęła w ciągu kilkunastu minut, a to chyba o czymś świadczy. ;) Jednego jestem pewna - jesień pachnie jabłkami i cynamonem!

  • Jabłka w cieście

    Banalne ciasto. Idealne na chłodne poranki...

  • Szybkie, smaczne smakołyki z ciasta francuskiego z jabłkami, to pomysł na szybki deser :)

  • Ciasto francuskie z lodami

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 jabłek łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru 6 kulek lodów waniliowych Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem. 2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki...

  • Smaczne choc troszke pracochłonne:)

  • Ciasto francuskie z lodami

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 jabłek łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru 6 kulek lodów waniliowych Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Duś z kilkoma łyżkami wody, cynamonem i cukrem. 2. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ciasto rozwiń, rozwałkuj, przełóż do naczynia. Uformuj wysoki...

  • Może nie powinnam tego pisać, ale przygotowanie ciasta francuskiego jest wyjątkowo pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości.Robi się je prawie cały dzień-oczywiście z przerwami. Z warstw, które miały powstać, też nie byłam zadowolona.

Artykuły na temat: ciasto francuskie z jablkami
  • Jabłka w cieście francuskim

    Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie przekrój na 4 części równe części.  2. Jabłka obierz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne tak, aby w ich miejsce włożyć nadzienie. Po wypełnieniu nadzieniem połówek jabłek złóż je razem i dokładnie owiń ciastem francuskim.  3. Ciasto nakłuj widelcem i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Następnie posyp kryształkami cukru i ułóż na blaszce wyłożonej...

  • Wytworne róże z jabłek

    ...z cytryny i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 2 minuty. Odcedzamy.  2. Ciasto rozwijamy i tniemy na 5 pasków. Posypujemy cukrem i cynamonem. Na połowie paska układamy plasterki jabłek na zakładkę (brzeg powinien wystawać poza ciasto). Pozostałą część ciasta zawijamy na jabłka. Paski zwijamy i wstawiamy róże do formy na muffinki. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 190°C przez 40-45 minut, ostatnie...

  • Ciasta z jabłkami

    ...porzeczkowejDDtłuszcz do formyDDmąka do stolnicMąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone masło, 6 dag cukru, jajko i sól. Zagnieść ciasto i schładzać ok. 30 minut. W tym czasie rozbić 1 jajko(...). Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi blachy. Ponakłuwać widelcem. Posypać resztą mielonych orzechów. Na tym ułożyć jabłka przeciętą stroną do dołu. Polać masą śmietanową, posypać...

  • Francuskie kwadraty

    ...1. Jajo rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Białko i skórkę pomarańczową dodajemy do masy marcepanowej, wyrabiamy, by składniki się połączyły. Masę rozwałkowujemy. 2. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i przekrawamy na pół, by powstały dwa równe kawałki. Na jednym kawałku układamy masę marcepanową i przykrywamy drugim kawałkiem, lekko dociskamy. Żółtko mieszamy z łyżką wody...

  • Z ciasta francuskiego

    Gotowe ciasto francuskie rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy.

  • W cieście francuskim

    ...w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Sucharki drobniutko zetrzeć na tarce albo pokruszyć w malakserze. Migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ciasto francuskie rozwałkować na(...) strudla posmarować roztrzepanym żółtkiem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Śmietanę wymieszać z cukrem wanilinowym i anyżem. Ubić na sztywno. Podawać ze strudlem. Francuskie babeczki z jabłkami...

  • Ciasto 3 KROLI - francuska tradycja.

    ...w Bordeaux Galette paryska... sklada sie z ciasta francuskiego i nadzienia migdalowego tak zwanej Frangipane... choc i tutaj wiele wersji jest juz dostepnych: z jablkami, z czekolada, z rozowymi pralinkami, z kremem ptysiowym (pâtissière) itd... Kupuje sie lub robi ciasto na tyle uczestnikow ile zasiadzie przy stole. Najmlodszy biesiadnik wchodzi pod stol. Pani domu kroi ciasto na czesci i pyta...

  • ciasteczka francuskie

    Ciasto rozwijamy i kroimy na kwadraty (3/3cm) i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia...nie trzeba niczym jej smarować. Układamy na kwaraty  plasterki jabłka i pokrojone ananasy. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

  • Francuskie nalesniki - crêpes, na 2 lutego

    Maslo roztopic w rondelku, zalac mlekiem, chwile podgrzac. Make wymieszac z jajkami, cukrami i rumem. Powoli wlewac mleko z maslem caly czas ubijajac trzepaczka. Gladkie ciasto odstawic na minimum(...) kremem cytrynowym tez zrobilam dzisiaj porcje, smazonymi jablkami, gruszkami i roztopiona gorzka czekolada, miodem, cukrem i sokiem z cytryny, frangipane czyli masa migdalowa te sama, ktora robimy do...

  • Ciasta na niedzielę

    ...do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane cukrem Tortu ze świeżymi owocami nie należy posypywać cukrem pudrem, bo szybko zwilgotnieje. Podobnie będzie, gdy posypiemy ciepłe ciasto. Placek grejpfrutowy Składniki na 12 porcji: 125 g mąki...

Zdjęcia na temat: ciasto francuskie z jablkami
Wideo na temat: ciasto francuskie z jablkami
  • Śledź z koprem i jabłkami według Piotra Kucharskiego

    Kucharz Piotr Kucharski z pomocą aktorek z serialu "Wawa non stop": Jowity Zienkiewicz i Dobrosławy Stomy przygotował swoje propozycje świątecznych przysmaków - zaprezentował śledzia z koprem i jabłkami oraz francuskie ciasto świąteczne.

  • Prosty przepis na strudel

    Strudel to tradycyjne, bardzo proste ciasto, które od lat jest świetnym pomysłem na deser! Idealnie nadaje się na dodatek do kawy czy popołudniowej herbaty. Zaletą jest przede wszystkim szybkość przygotowania - w kilka chwil można przyrządzić wyjątkowe ciasto, które zachwyci wszystkich! Wybierzcie dorodne jabłka, trochę cukru i cynamonu, a do tego możecie nawet użyć gotowego ciasta francuskiego

  • Zmysłowe smaki: Tarta Tatin

    Tarta Tatin to jedna z najsłynniejszych francuskich tart. Jej pyszne nadzienie stanowią zatopione w karmelu jabłka. Warto mieć to ciasto w swoim kulinarnym repertuarze! Tarta Tatin - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!