• Informacje na temat:

    ciasto francuskie z gruszkami i budyniem

Przepisy na temat: ciasto francuskie z gruszkami i budyniem
  • Ciastka francuskie

    Poduszeczki z ananasem Sposób przygotowania 1. Opakowania ciasta francuskiego ułóż na stolnicy, lekko rozwałkuj. 2 łyżki masła roztop, posmaruj ciasto. Pokrój je na kwadraty.  2. Cukier wsyp na(...).  2. Ciasto francuskie rozwałkuj, potnij na prostokąty. Gruszki obierz, przekrój na połówki, delikatnie natnij. Na każdy prostokąt kładź łyżkę kremu i gruszkę. Delikatnie otul każdy owoc. Kładź na blasze...

  • Tarty z gruszkami

    ..., pokrój na połówki, wytnij gniazda nasienne Skrop sokiem z cytryny.  2. Ciasto rozwałkuj, wylep formę. Pozostały twaróg połącz z resztą masła, budyniem, cukrem, jajkami i śmietaną. Czekoladę zetrzyj(...). Białka schłodź. Żółtka dodaj do składników w miseczce. Zagnieć ciasto. Chłodź je 30 min.  3. Formę wylep ciastem. Piecz 10 min w 180 st. Resztę jajek połącz ze śmietaną, 1/2 szkl. cukru, kakao...

  • Gruszki na migdałowym posłaniu

    Składniki na 3 porcje: 25-30 dag mrożonego ciasta francuskiego 3 dojrzałe twarde gruszki 200 ml białego wina deserowego 2 łyżki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 gwiazdki anyżu(...). Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w zalewie. Ciasto rozwiń, zostaw w pokojowej temperaturze, by rozmarzło. 2. Proszek budyniowy rozprowadź w 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony...

  • Rozeta na francuskim cieście

    Sposób przygotowania 1. Płaty francuskiego ciasta rozwiń. Ułóż jeden obok drugiego. Pozostaw w pokojowej temperaturze przez 15 minut, by rozmarzły.  2. W tym czasie gruszki obierz, pokrój na(...) z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje.  3. Płaty francuskiego ciasta kolejno rozwałkuj na 2 owalne placki. Dwie okrągłe formy wyłóż pergaminem. Każdą wylep plackiem ciasta. Spody...

  • Delikatne owocowe strudle

    Śliwkowy z kokosem Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie rozwiń. Płat ułóż na deseczce i pozostaw na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej, by ciasto rozmarzło. Wiórki zrumień na suchej patelni. Przestudź. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (40 x 55 cm). Krótsze boki ponacinaj co 2-3 cm na głębokość ok. 15 cm. Na środku równo rozsyp zrumienione wiórki...

Artykuły na temat: ciasto francuskie z gruszkami i budyniem
  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia. Ciasto cytrynowe 420 g mąki 450 400 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jaj 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 250 g crème fraiche 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 6 cytryn Wykonanie Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...