• Informacje na temat:

    ciasto francuskie tarta na słodko

Przepisy na temat: ciasto francuskie tarta na słodko
  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...

  • Przepis wart wypróbowania: "Tarta z dyni na słodko"

  • To bardzo wykwintne, delikatne, świeże, pachnące ciasto. Ma niezapomniany smak. Jest zrobiony z prostych składników i okazuje się niesamowicie pysznym deserem.

  • Dużo lepsze jak tradycyjne.

  • Jako przekąska wyśmienita,polecam:)

  • Wypróbowany przepis na "Słodko-kwaśna tarta cytrynowa"

  • szybkie

  • Chlebek o lekko słodkawym smaku pasuje zarówno jako kanapka z żółtym serem jak i z dżemem ;)

  • Zdrowe i niskokaloryczne pyszne słodko kwaśne ciasto.

  • Francuska tarta pomarańczowa to przepyszne ciasto odwracane. Mięciutkie, wilgotne, pachnące masełkiem, w smaku przypomina francuskie,, magdalenki". Proste i szybkie do zrobienia. Bardzo polecam.

Artykuły na temat: ciasto francuskie tarta na słodko
  • Tarty i quiche. Nowe łączenie smaków

    Klasyka francuskiej kuchni w nowym wydaniu. Tarty i quiche przywędrowały do Polski z Francji i szybko zyskały popularność. Są bardzo smaczne, ich przygotowanie nie jest trudne, a możliwości łączenia składników - wprost nieograniczone. "Tarty i quiche" to zbiór przepisów na pyszne dania w wersji mięsnej, wegetariańskiej oraz wegańskiej.

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Resztki po świętach: już dziś pomyśl o tym, jak je wykorzystać

    ...rozbełtanym z mlekiem i usmażyć. Francuskie tosty możesz podać na śniadanie lub, przygotowane na słodko, jako deser z gałką lodów waniliowych. Biała kiełbasa, resztki wędlin? Tutaj opcji jest wiele(...) drożdżowe czy ciasteczka. Pokruszone słodkości możesz wykorzystać do przygotowania deseru, który możesz podać z twarożkiem pozostałym po świętach, a także z owocami i bitą śmietaną. Okruchy ciasta...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Ciastecznik, Daniel Coceancig

    ...nie tylko ciasto kruche i biszkopt, ale także te trudniejsze, parzone i francuskie, zawsze się udają. Pierwsze strony skrywają tajniki na podstawę wypieków, czyli różne rodzaje ciast. Kolejne są(...) panny cotty. Latem zachwyć gości kruchymi pierogami z morelami oraz lodami pistacjowymi. A jeśli zrobi się za słodko, przełam smak owocową tartą z kremem cytrynowym.  Jesienią dodaj sobie...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Orzechy laskowe to doskonały dodatek do deserów, a najlepiej smakują w... Fot. 123RF/Picsel Orzechy w czekoladzie Orzechy laskowe to znany dodatek do słodyczy. Świetnie komponują się z czekoladą, w formie kremów kanapkowych, wsród których najsłynniejsza jest Nutella. Jej pierwowzór to gianduia, stworzona przez turyńskich cukierników: Paula Caffarela i Michele'a Prochema, w XIX wieku. Produkowali oni tabliczki czekolady z zawartością minimum 30% orzechów laskowych, które szybko przypadły do...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • W czasach, w których wydaje się, że wszyscy wszystko mają, bardzo ciężko jest znaleźć trafiony prezent na różne okazje, w tym na mikołajki. Dlatego też warto skorzystać z nieco niekonwencjonalnych pomysłów na obdarowywanie bliskich. Dlaczego by nie zafundować im prezentu w postaci słodkiego przysmaku? Nie dość, że taki prezent będzie pięknie wyglądał, to jeszcze zachwyci smakiem. Słodkie, własnoręcznie wykonane prezenty są ciekawą inspiracją na święta! / fot. 123rf.com   Bardzo dobrym...