• Informacje na temat:

    ciasto francuskie szynka jajko

Przepisy na temat: ciasto francuskie szynka jajko
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego

    ...pieprz do smaku 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego 1 jajko  Sposób przygotowania: 1. Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż(...) francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować  roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor...

  • Przekąska dla kibica - rogaliki z pesto, szynką i serem

    ...przekąskę. Słone rogaliki. Zadbajmy tylko wcześniej o podstawowe składniki, a samo wykonanie jest naprawdę proste. Do przygotowania wytrawnych rogalików potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 1/2 filiżanki pesto bazyliowego, 200 g świeżego sera koziego, jajko, sól i pieprz. Rozkładamy płasko ciasto francuskie. Wycinamy z niego długie trójkąty. Z porcji ciasta...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

  • Słone odsłony słodkich dań

    Tarta na cieście francuskim Sposób przygotowania Na formę do tarty wyłóż ciasto francuskie. Daj na ciasto obciążenie (np. naczynie żaroodporne) i piecz 10 minut w 200°C. Śmietankę wymieszaj(...). Rogaliki z szynką i serem Sposób przygotowania Ciasto francuskie dzielimy w równe trójkąty. Nakładamy niewielką ilość czerwonego pesto, szynki i sera i zawijamy, tworząc rogaliki. Rogaliki...

  • Paszteciki z mięsa mielonego

    Składniki: 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (po 112 g) Czerstwa bułka 40 g orzechów pistacjowych 4 szalotki Ząbek czosnku 75 g gotowanej szynki 500 g mięsa mielonego 1 jajko Sól, pieprz 2 łyżki koniaku Żółtko 100 g śmietany 500 g pieczarek 3-4 gałązki świeżego tymianku 10 g masła 0,25 l bulionu Sałata do dekoracji   Przygotowanie:  Ciasto ułożyć w temp, pokojowej...

  • Tarta na słono – krok po kroku

    Przepis na jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej.

  • Dania na cały tydzień

    Paszteciki francuskie z parówkami Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie rozwiń, lekko rozwałkuj. Cukinię pokrój w plastry, osól, odstaw na 20 minut. Usmaż na oleju z obu stron.  2. Z parówek zdejmij błonki, przekrój je na pół i wzdłuż na ćwiartki. Ciasto pokrój na duże prostokąty. Na każdym z nich układaj kawałki parówek, plastry cukinii, starty żółty ser, przyprawy, keczup. Zawijaj...

  • Pyszne dania obiadowe

    ...zrumień, dodaj do mięsa. Bułkę namocz, dobrze odciśnij. Przełóż do mięsa. Wbij pozostałe jajka. Wymieszaj.  2. Okrągłą formę z dziurką posmaruj tłuszczem, wyłóż pasma francuskiego ciasta tak, by(...) łódeczki. Krewetki pokropione sokiem z cytryny obsmaż na gorącym oleju ze wszystkich stron. Układaj po dwie w każdej łódeczce. Dekoruj ćwiartkami cytryny, posyp natką pietruszki.  Szynka z warzywami...

  • Home office a dieta. Postaw na lekkie posiłki

    Sprawdźcie nasze przepisy na nadziewane muszelki oraz przekąski ze szpinakiem. Nadziewane muszelki Sposób przygotowania Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Pozostałe składniki pokrój w drobną kostkę, dodaj majonez oraz kukurydzę, dopraw pieprzem i solą. Nadziej muszle farszem. Przekąska ze szpinakiem Sposób przygotowania Ciasto francuskie...

  • Menu na tradycyjną Wielkanoc: co podać na świąteczny stół?

    ...w piórka, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Kiełbaski zawijamy w ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni Celsjusza do momentu zbrązowienia...

Artykuły na temat: ciasto francuskie szynka jajko
  • Francuska tarta z szynką

    ...1. Brokuły dzielimy na różyczki i płuczemy. Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. 2. Ser ścieramy na tarce. Jaja dodajemy do śmietany i miksujemy, żeby składniki się połączyły. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową, mieszamy. 3. Ciasto francuskie rozwijamy i delikatnie rozwałkowujemy. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i podwijamy...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Wymarzone, prosto z pieca!

    Placki drożdżowe albo z ciasta francuskiego. Obłożone tak, jak lubisz...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    ...wcześniej z lodówki, aby mogło osiągnąć temperaturę pokojową. Jeżeli bardzo się spieszysz, zanurz jajko na kilka minut w ciepłej wodzie z kranu, aby szybciej je ogrzać. Lekko zwilżoną ścierkę(...) podawanie dokładnej temperatury w przepisach na potrawy z użyciem masła nie jest przypadkowe. Masło o temperaturze pokojowej jest bardziej plastyczne, co spowoduje, że ciasto szybciej napełni się...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Dania z pieczarkami

    Pomysły zaczerpnęliśmy z kuchni francuskiej i włoskiej.

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Dania z jajem

    Jajko w postaci omletu, „oczka” rolady lub jako dodatek do zupy.

  • Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia. Ciasto cytrynowe 420 g mąki 450 400 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jaj 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 250 g crème fraiche 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 6 cytryn Wykonanie Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek...