• Informacje na temat:

    ciasto francuskie słone

Przepisy na temat: ciasto francuskie słone
  • Słone odsłony słodkich dań

    Tarta na cieście francuskim Sposób przygotowania Na formę do tarty wyłóż ciasto francuskie. Daj na ciasto obciążenie (np. naczynie żaroodporne) i piecz 10 minut w 200°C. Śmietankę wymieszaj(...). Rogaliki z szynką i serem Sposób przygotowania Ciasto francuskie dzielimy w równe trójkąty. Nakładamy niewielką ilość czerwonego pesto, szynki i sera i zawijamy, tworząc rogaliki. Rogaliki...

  • Doskonała i szybka przekąska na imprezę!

  • Tarta dyniowa na słono

    ...jest uzależnione od intensywności barwy miąższu. Do przygotowania tarty potrzebujemy: 1 kg dyni, 100 g śmietany, 1 szczyptę gałki muszkatołowej, 2 jajka, ciasto francuskie, sól i pieprz. Kroimy dynie na ósemki. Usuwamy nasiona i włókna, obieramy ze skórki i kroimy miąższ w kostkę. Dynię gotujemy na parze przez 8 minut. Następnie blendujemy ugotowany miąższ. Ciasto francuskie rozkładamy na...

  • Kajmak i słone krakersy i mamy pyszne ciacho.

  • Tarta na słono – krok po kroku

    Przepis na jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej.

  • pyszne, rozplywajace sie w ustach rogaliki. plusem jest szybkie wykonanie :))

  • Quiche z bekonem i brokułem

    Pochodzący z kuchni francuskiej quiche to podobny do tarty słony placek z kruchego ciasta wypełniony wytrawnym nadzieniem i zalany masą jajeczno-śmietanową.

  • Przepis wart wypróbowania: "Słone koperty z pomidorami"

  • Wytrawne tarty z warzywami

    ...piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 25-30 minut. Udekoruj.  Brokułowo-pomidorowa Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze 25 minut, aż(...), pokrojone na kawałki masło oraz 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.  Osączone pomidory drobno pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie...

  • Ekstra na tłusty czwartek inaczej;)

Artykuły na temat: ciasto francuskie słone
  • Z francuskiego ciasta

    Smakołyki z francuskiego ciasta podamy do kawy. A te słone - do czystego czerwonego barszczyku.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Ciasto z legendami

    ...chętnie sięgają również po produkty upieczone z odmian tego przysmaku. Ciasto francuskie czy kaszubskie? Ze względu na nie do końca sprecyzowane autorstwo przepisu, geneza tego specjału obrosła(...) przez żołnierzy odwiedzających Gdańsk pod wodzą Napoleona. Sekret tkwi w składnikach Ciasto francuskie uchodzi za trudne do przygotowania, dlatego bardzo wiele osób decyduje się na kupno gotowego...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Ciasto 3 KROLI - francuska tradycja.

    ...w Bordeaux Galette paryska... sklada sie z ciasta francuskiego i nadzienia migdalowego tak zwanej Frangipane... choc i tutaj wiele wersji jest juz dostepnych: z jablkami, z czekolada, z rozowymi pralinkami, z kremem ptysiowym (pâtissière) itd... Kupuje sie lub robi ciasto na tyle uczestnikow ile zasiadzie przy stole. Najmlodszy biesiadnik wchodzi pod stol. Pani domu kroi ciasto na czesci i pyta...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....

  • Tarty i quiche. Nowe łączenie smaków

    Klasyka francuskiej kuchni w nowym wydaniu. Tarty i quiche przywędrowały do Polski z Francji i szybko zyskały popularność. Są bardzo smaczne, ich przygotowanie nie jest trudne, a możliwości łączenia składników - wprost nieograniczone. "Tarty i quiche" to zbiór przepisów na pyszne dania w wersji mięsnej, wegetariańskiej oraz wegańskiej.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Wielka księga smaków: Anchois

    To francuskie określenie przetworów z sardeli europejskiej – niedużej, bardzo tłustej ryby o ostrym zapachu i smaku. Swoim kształtem przypomina bałtyckiego śledzia.

  • Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych...