• Informacje na temat:

    ciasto francuskie pomidory musztarda

Przepisy na temat: ciasto francuskie pomidory musztarda
  • Tarta z pomidorami i mozzarellą

    Pełnia lata, więc do szczęścia wystarczą pomidory, zioła i trochę sera, by przyrządzić smaczne danie. Tarta z pomidorami i serem mozzarella, doprawiona ziołami prowansalskimi nie wymaga zbyt wiele pracy i stania przy kuchni, co w letni dzień ma znaczenie...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

  • Pyszny obiad dla całej rodziny

    ...spożywczą (by nie uszkodzić włókien mięsa), rozbij. Usuń folię. Kotlety przypraw solą oraz pieprzem. Pomidory ponakłuwaj, włóż na 2 minuty do wrzątku, wyjmij, obierz ze skórki, usuń pestki.  Pieczarki(...) smaż przez 5 minut na 2 łyżkach oleju. Zdejmij. Cebulę i czosnek obierz, pokrój, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj pomidory. Duś 5 minut.  Przypraw solą, pieprzem, chili i ziołami. Do sosu...

  • Smaczne potrawy na obiad

    ...koniec posyp startym żółtym serem. Kiełbaski w cieście Sposób przygotowania 1. Ponacinane frankfurterki zrumień. Ciasto francuskie rozwiń i rozwałkuj. Podziel na 8 części. Na każdej ułóż(...)Zapiekane pomidory Sposób przygotowania 1. Pomidory przekrój, lekko wydrąż. Oprósz solą i odwrócone zostaw na talerzu na 15 minut, zlej sok. Umyte mięso pokrój na mniejsze części i zmiel dwa...

  • Fingerfood na karnawałowe przyjęcie!

    ...2 opakowania foremek koktajlowych z ciasta francuskiego (można też użyć ciasta francuskiego, wykładając nim formę do muffin) pół pęczka  trybulki Grzyby zalać 0,25 l gorącej wody. Mięso(...). Ciasto nakładać do formy na muffiny i piec w 175 st. C przez ok. 20 minut. Dekorować śmietaną, papryką i cebulką.   Czas przygotowania 40 minut Jedna porcja zawiera 460 kJ/110

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...●kieliszek białego wytr. wina ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna ●sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso pokrój na 4 kotlety. Lekko rozbij. Jajka gotuj w osolonej, wrzącej(...) na oleju na złoto. Dolej wino, zmniejsz ogień i duś jeszcze przykryte 5-6 min. Za 19 zł: Składniki:  ●podwójna pierś kurczaka ●4 jajka ●musztarda franc. ●3 łyżki posiekanej natki ●olej ●cytryna...

  • Najlepsze przepisy z miodem

    ..., cukier, sól, jajko i 125 g masła wyrobić za pomocą robota kuchennego. Formę o wymiarach (21x29 cm) natłuścić, ciasto rozwałkować i umieścić w formie, dociskając brzegi, odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego suchy groch (który nie pozwoli ciastu rosnąć). Piec 10 minut w 200 st. C. Zdjąć papier z grochem i piec jeszcze 5 minut...

  • Walentynkowe menu

    ..., - 1-2 łyżeczki soku z cytryny, - łyżka jogurtu, - cukier, - łyżeczka kawioru, - mięta do dekoracji Przygotowanie: Kromeczki opiec z obu stron na teflonowej patelni. Na pomidory al'arrabiata: zieloną cebulkę pokroić, chili wypestkować i pokroić w krążki. Pomidory pokroić w ćwiartki wypestkować, miąższ pokroić w kosteczkę. Listki bazylii pokroić w cienkie paseczki. Składniki umieścić w miseczce...

  • Co na świąteczny obiad?

    ...francuskiego (mrożonego). Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Czosnek(...), osusz, pokrój w skośne plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w drobniutką kosteczkę. Polędwiczki posól, oprósz mąką. Usmaż na maśle na...

Artykuły na temat: ciasto francuskie pomidory musztarda
  • Obiad po francusku

    ...muszkatołowej, świeże zioła do dekoracji, tłuszcz do wysmarowania formy. Mąkę z solą przesiać na stolnicę, dodać jajko i 120 g masła pokrojonego w kawałki. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią(...). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na cienkie, okrągłe placki. Dwie formy jak na tartę wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    ...nastawione strony. Rolę emulgatora w dressingu do sałatek może odegrać musztarda, podczas gdy w przypadku majonezu funkcję emulgatora łączącego fazę wodną z fazą olejową pełnią żółtka jaj(...) podawanie dokładnej temperatury w przepisach na potrawy z użyciem masła nie jest przypadkowe. Masło o temperaturze pokojowej jest bardziej plastyczne, co spowoduje, że ciasto szybciej napełni się...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Coś na drogę

    ...​Wyzwanie? Szesnaście godzin jazdy samochodem, z dzieckiem, które nie lubi kanapek. Co w takiej sytuacji robią Agnieszka i Pascal? Zabierają w podróż domowe sałatki, koktajle i ciasto, żeby uniknąć jedzenia w przydrożnych barach, co może skończyć się niestrawnością. A ty jak szykujesz się do drogi?

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....

  • Przeboje letnich przyjęć

    ..., 2 szklanki przecieru pomidorowego, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, bazylia. Z mąki, jaj, wody, mleka i odrobiny soli przygotować ciasto naleśnikowe. Odstawić je na 30 minut, by odpoczęło. Na rozgrzanej patelni(...) czosnku. Sałatka z bukietem warzyw . Składniki na 6-8 porcji: 1 sałata (albo kapusta pekińska), 1 ogórek wąż, 2 pomidory, 1 pęczek rzodkiewki, 1 puszka kukurydzy, 1 cebula, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu...

  • Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia. Ciasto cytrynowe 420 g mąki 450 400 g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jaj 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła 250 g crème fraiche 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny skórka otarta z 6 cytryn Wykonanie Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek...

  • Historia pewnej bułki

    ...ciasto ręcznie, aż składniki dobrze się połączą. Zakryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto ma podwoić objętość. Później szybko je wyrób, zakryj i odstaw na godzinę. Oprósz blat mąką i podziel ciasto na 3 części. Zrób wałeczki o długości 30 cm i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do czasu podwojenia jego objętości...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...