• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe z żółtkami

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe z żółtkami
  • Ciasta drożdżowe

    ...przesiej, dodaj pozostały cukier, sól, jajka, ciepłe mleko i drożdżowy zaczyn. Wyrób ciasto. Dodaj roztopione masło. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.  2. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąki. Miksuj. Zagotuj mleko. Masę wlej do mleka, gotuj mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw.  3. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj, wyłóż w tortownicy. Do środka wlej...

  • Porcja na dużą blachę lub ok. 16 drożdżówek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 60. XX wieku. i stanowi część przepisu wykorzystywanego do robienia ciasta półfrancuskiego drożdżowego - na wyrobione ciasto drożdżowe daje się jeszcze kostkę miękkiego masła, rozwałkowuje, składa kilka razy i wałkuje itd. (jak ciasto francuskie). Ja wykorzystuję tylko przepis na ciasto drożdżowe, według mnie jest pyszne, choć bardziej pracochłonne od innych przepisów, które znam.

  • ​Drożdżowe ciasto z dynią

    Sezon na dynię w pełni. Czas zrobić z niej ciasto.

  • Słodki smak dzieciństwa .

  • Drożdżowe z dynią

    Jesień jest najlepszym sezonem na dynię. Wykorzystajmy to i zróbmy pyszne ciasto.

  • Nadaje się zarówno do bułeczek, rogalików jak i innych pyszności.

  • Makowe okulary  z ciasta drożdżowego

    ...ciasto drożdżowe. 2. Gotowe ciasto przykryj w misce wilgotną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, aby wyrosło. W tym czasie wymieszaj mielony mak, pokrojone w kosteczkę morele (namocz je wcześniej w letniej wodzie i osącz) oraz miód. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na pół. Obydwie części rozwałkuj na cienkie prostokątne placki. Posmaruj je resztą masła...

  • Pyszne i proste

  • Drożdżowe z kruszonką

    Leciutkie jak piórko ciasto w duecie z posypką to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste jagody albo kwaskowe porzeczki, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

  • Ciasta z owocami to smakołyk sam w sobie, ale drożdżowy wypiek to już jest inna bajka...

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe z żółtkami
  • Pyszne ciasto drożdżowe

    Przygotowaliśmy dla was 3 rady, dzięki którym wasze ciasto drożdżowe zawsze się uda.

  • Placek drożdzowy z rodzynkami

    Domowe ciasto do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na puszysty placek z rodzynkami.

  • Drożdżowe ruloniki

    ...ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło. 3. Morele umyj, osusz, usuń pestki. Owoce pokrój w kostkę. Wymieszaj  z mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkuj...

  • Ciasto drożdżowe. Wiemy jak zachować jego świeżość

    Ciasto po wyrobieniu warto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

  • Drożdżowy zajączek

    ...wyrośnięcia. Masło rozpuścić, wystudzić. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, cukier i jajko z żółtkami. Miksować lub wyrabiać ręcznie, stopniowo dolewając roztopione masło. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.1,5-2 godz.). 3. Kiedy ciasto podwoi objętość, dodać rodzynki, wymieszać, przełożyć do...

  • Sekrety drożdżowego

    By sprawdzić ich świeżość, wrzućmy mały kawałek do gorącej wody. Jeśli od razu wypłynie na wierzch, to znaczy, że drożdże nie straciły siły pędnej. Wyrobione drożdżowe ciasto zostawiamy w cieple. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość, przerywamy wyrastanie. Aby ciasto drożdżowe było puszyste, użyjmy samych żółtek - białka nadają mu dużą sztywność. Ucierając jajka (a najlepiej same żółtka) ze szczyptą...

  • Drożdżowe bułeczki

    ...dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka, wystudzony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Przełóż je do miski wysypanej mąką. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło swą objętość. Ciasto podziel na 8 części i każdą rozwałkuj na prostokąt. Na środku ułóż 3-4 cząstki mandarynki lub połówki brzoskwiń, złóż i mocno zlep końce. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do...

  • Waniliowy sernik na drożdżowym spodzie

    ...ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny. 2. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości centymetra. Z cytryny ocieramy skórkę. Twaróg(...). Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. 3. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy w okrąg...

  • Drożdżowe ślimaczki z makiem

    Przygotowanie na następnej stronie. Dosyp pół szklanki mąki i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełóż go do masy jajecznej. Stopniowo dolewaj olej i dokładając resztę mąki, lekko zmiksuj.  Zagnieć ciasto i odstaw je na godzinę, aby podrosło. Następnie rozwałkuj je na gładki płat. Wyłóż na niego masę makową i rozprowadź. Zwiń całość...

  • Drożdżowe muffinki z kruszonką

    .... 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleić, podsyp nieco mąki. Uformuj 10 kul tej samej wielkości. 3. Umieść kule ciasta w foremkach wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. 4. Składniki na kruszonkę rozetrzyj palcami lub posiekaj nożem. 5. Wyrośnięte ciasto posmaruj z wierzchu...