• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe z zimnej wody

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe z zimnej wody
  • Drożdżowe z morelami

    Proste i przepyszne ciasto.

  • tanie i proste

  • Co zrobić, żeby ciasta się udały?

    Kruche ciasto jest twarde? Być może zbyt długo było wyrabiane albo podczas wałkowania zanadto podsypywane mąką. Inna przyczyna: przed pieczeniem nie zostało dokładnie oziębione (trzeba je trzymać w lodówce minimum 30 minut) i zawarty w cieście tłuszcz nie zdążył stężeć. Idealne drożdżowe Na 50 dag mąki należy użyć najmniej 0,7 dag drożdży suchych lub odpowiednio 1,4 dag świeżych...

  • Ciasto drożdżowe doskonale do kawy , herbaty no i lubią je moje wnuki.

  • Kruche ciasto jest twarde?

    Kruche ciasto jest twarde? Być może zbyt długo było wyrabiane albo podczas wałkowania zanadto podsypywane mąką. Inna przyczyna: przed pieczeniem nie zostało dokładnie oziębione (trzeba je trzymać w lodówce minimum 30 minut) i zawarty w cieście tłuszcz nie zdążył stężeć. Idealne drożdżowe Na 50 dag mąki należy użyć najmniej 0,7 dag drożdży suchych lub odpowiednio 1,4 dag świeżych. Jeśli ciasto...

  • Porcja na dużą blachę lub ok. 16 drożdżówek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 60. XX wieku. i stanowi część przepisu wykorzystywanego do robienia ciasta półfrancuskiego drożdżowego - na wyrobione ciasto drożdżowe daje się jeszcze kostkę miękkiego masła, rozwałkowuje, składa kilka razy i wałkuje itd. (jak ciasto francuskie). Ja wykorzystuję tylko przepis na ciasto drożdżowe, według mnie jest pyszne, choć bardziej pracochłonne od innych przepisów, które znam.

  • Kwadraty mięsno-ryżowe

    Drożdżowe kwadraty z farszem mięsno-ryżowym smakują wybornie. Zdradzamy również przepis na wersję z ciasta bezglutenowego. Każdy znajdzie coś dla siebie!

  • Nadaje się zarówno do bułeczek, rogalików jak i innych pyszności.

  • Rożki szczęścia

    ...i cukrem, dodaj do mąki. Wbij jajko, posól odrobinę ciasto i bardzo dokładnie wyrób, a następnie zawiąż czystą ściereczką i włóż do zimnej wody. Pozostaw do czasu, aż wypłynie na powierzchnię. Wyłóż(...)Składniki: Ciasto: ½ kg mąki pszennej kostka margaryny 5 dag drożdży ½ szklanki mleka jajko 1 dag cukru sól   Dodatkowo: 25 dag marmolady białko jaja cukier...

  • Takie proste, a takie dobre.

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe z zimnej wody
  • Ciasto drożdżowe

    Ciasto drożdżowe nie należy do łatwych, ale nie należny się zniechęcać. Oto przepis, z którym krok po kroku poznasz tajniki sztuki cukierniczej.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Otulone ciastem

    Ciasta drożdżowe lub francuskie wypełnione wytrawnymi dodatkami i zapieczone to dania efektowne w formie i intrygujące w smaku.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Letnie tarty

    Kruche ciasto, chrupiące francuskie, a może delikatne drożdżowe? Napełniaj i do pieca!

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Drożdżowe z morelami

    ...przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Stopniowo dodawać żółtka, zaczyn, wreszcie rozpuszczone masło (letnie). Ciasto rozrzedzić pozostałym mlekiem, zagnieść. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto przełożyć do formy i delikatnie rozprowadzić szpatułką zmoczoną w zimnej wodzie. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Z cukru, mąki i masła...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Ciasta z mandarynkami

    Drożdżowe, kruche i biszkoptowe wypieki wzbogaciliśmy soczystymi mandarynkami. Można wykorzystać surowe lub z zalewy.

  • Rafał zaproponował sernik, jednak jego wersja znanego tego ciasta was zaskoczy. Spód:140 g migdałów90 g mąki pszennej120 g cukru pudru120 g masłaszczypta soli1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Masa serowa500 g twarogu sernikowego500 g ricotty600 g kwaśnej śmietany 18%8 jajekskórka starta z 1 pomarańczyaromat waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii600 g białej czekolady SpódMigdały rozdrobnić, przesypać do głębokiej miski i dodać do nich mąkę oraz cukier puder. Masło rozpuścić i dodać...