• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
  • Wiatruszki

    W zimne dni, gdy piece były bardzo gorące, chętnie nastawiano na nich drożdże i pieczono różne ciastka, na przykład WATRUSZKI. Zrobić drożdżowe ciasto z 800 gr mąki, 25 gr drożdży, 2 szklanek mleka, 100 gr. masła, odrobiny soli, pół szklanki cukru i 4 żółtek. Gdy ciasto wyrośnie, brać po kawałku, rozpłaszczyć na pół palca grubości, środek wysmarować serem przyrządzonym następującym sposobem...

  • Drożdżowe lekkie ciasto z serem. Kto zna ten wie jakie jest pyszne.

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem z samych ziemniaków, które zwijane jest w rulon, a następnie gotowane. Podlasie słynie także z opieńków. To tam możemy spróbować pysznej zupy z dodatkiem właśnie tych grzybów. Lokalnym deserem jest sękacz...

  • drożdżówka jest lekka, puszysta, wilgotna, aromatyczna i pysznie smakuje...........SMACZNEGO!!!

  • Smaki Litwy

    ...sękacz z księciem Radziwiłłem, który miał sprowadził to ciasto z Niemiec. Stuliściec jest specjałem kuchni karaimskiej. Robi się go ze stu cieniutkich warstw drożdżowego ciasta przekładanego masłem(...) opatrywania ran w sienkiewiczowskiej Trylogii - chlebem zagniatanym z pajęczyną. Od niedawna Litwini rozsmakowali się w grzankach z podsmażanego pieczywa, przyprawianego np. czosnkiem, solą i serem...

  • Świeża drożdżówka... zawsze smaczna;)))))

  • Smaki Litwy

    .... Inne podania każą wiązać sękacz z księciem Radziwiłłem, który miał sprowadził to ciasto z Niemiec. Stuliściec jest specjałem kuchni karaimskiej. Robi się go ze stu cieniutkich warstw drożdżowego(...) słodkawego ciasta drożdżowego nadziewanego siekanym mięsem baranim lub wołowym wymieszanym z siekaną słodką kapustą. Piecze się je posmarowane żółtkiem.     Bliny gryczane i żmudzkie...

  • Ukochana, prosta, klasyczna drożdżówka z rodzynkami i kruszonką. Niech chociaż ona mi osłodzi ten dzisiejszy dzień :)

  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    ...z w/w zbóż, ciasto- świeże, suche, nadziewane, produkty pieczone słodkie lub słone np. paluszki, chleb, suchary, krakersy, pizza, torty, ciastka drożdżowe. Ryzykowne, których lepiej unikać(...) słodowy, jogurt zbożowy, jogurt herbatnikowy, gotowe dania z serem. Ryzykowne: mleko z dodatkiem witamin lub innymi dodatkami, gotowe napoje mleczne, jogurt owocowy, śmietana UHT...

  • W takie upały jakie panują obecnie, nie ma się ochoty na ciężkie ciasta z kremami. Chętnie sięgamy po lekkie ciasta z owocami sezonowymi. Dziś proponuję ciasto drożdżowe, które zawsze pięknie wyrasta.

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
  • Naleśniki na słodko

    Drożdżowe, zapiekane czy tradycyjne? Albo z bakaliami i owocami?

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Resztki po świętach: już dziś pomyśl o tym, jak je wykorzystać

    ...wymieszaj z płynnym masłem. W pucharku układaj warstwami ciasto, twarożek (doprawiony miodem i rodzynkami oraz żółtkiem jajka) i owoce. Warto także przygotować przekąskę do kawy! Pokruszone ciastka(...), wędliny w kostkę, a całość posyp tartym żółtym serem. Po 30 minutach w piekarniku masz wspaniałą kolację! Sałatka warzywna leży zapomniana w lodówce, tuż obok resztka pieczeni? Zimne mięso pokrój...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Podwieczorek wspomnień

    .... Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody (lub mleka). Dekorujemy makiem i migdałami. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. Kruche z serem Składniki na 12 porcji: Ciasto: szklanka mąki(...) niego zagniecione ciasto przykryte ściereczką. Rada 2. Formy do pieczenia ciasta należy zawsze natłuszczać margaryną lub masłem, nigdy olejem. Albo wykładać papierem do pieczenia. Rada 3. Papier...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Żyj z ochotą

    ...karynckich. Karynckie pierogi z serem (Kärntner Kasnudeln) podawane są w wariancie włoskim - ravioli, a danie słoweńskie - pohaca oraz friuliańskie - gubana przypominają karyncką babkę (Reindling), a więc ciasto drożdżowe wypełnione rodzynkami, cynamonem i cukrem. Jakich dań (i dlaczego) należy koniecznie skosztować będąc w Karyntii? - Na skosztowanie wszystkich dań kuchni karynckiej można by...

  • Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami! Sernik z rodzynkami. Bez spodu Składniki: 1 kg sera białego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej 8 jaj Wykonanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.Białka ubić na sztywną...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...rodzaje pączków. Poza tym jest jeszcze Potize (zawijane drożdżowe ciasto) i cała paleta strudli i klusek na parze. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze z nich.   Przygotowanie ciasta drożdżowego(...) nazywanej Rein albo Reindl)   Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki, 20 g drożdży, 100 g masła, 1 jajko 1 żółtko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka anyżku, 1 /4 l mleka, 50 g cukru   Nadzienie: 50

  • Kołocz to regionalny śląski wypiek. Od staropolskiego kołacza odróżnia go prostokątny kształt oraz posypka. Zobacz, jak łatwo przygotować to drożdżowe ciasto w domu. Ciasto drożdżowe115 g mleka 12 g świeżych drożdży335 g mąki typ 50050 g masła 80 g jaj10 g żółtka35 g cukru1,35 g drobnej soli morskiejświeżo starta skórka z 1 pomarańczy białko do smarowania ciastabułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Zrobić zaczyn drożdżowy z mleka, drożdży i łyżki mąki. Odstawić na 10-15...