• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe z kakao przepis

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe z kakao przepis
  • Recepta na udane wypieki

    ...znaczenie. Wpływa na konsystencję i trwałość wypieku. Zbyt drastyczne ograniczenie cukru sprawi, że ciasto będzie twarde. Nie dodawaj go zatem mniej niż 2/3 ilości podanej w przepisie. Szklankę cukru(...)Mieszaj z głową Kolejność dodawania składników jest ważna. Najpierw wymieszaj z mąką sypkie (proszek do pieczenia, sodę, suszone drożdże). Cukier (w zależności od przepisu) utrzyj z jajkami lub...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Babka na medal

    ...dodawaj do masy. Następnie dodaj śmietanę oraz proszek budyniowy i starannie wymieszaj. 3. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj płynną czekoladę oraz kakao, zaś do drugiej pozostałą łyżkę(...). 3. Zamykaną formę do ciasta wysmaruj olejem. Wlej do niej ciasto i zamknij. Następnie wstaw ją do wysokiego garnka z wodą (po zanurzeniu woda w garnku powinna sięgać do 3/4 wysokości zamykanej foremki). Babę...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Wypieki pod słodką pierzynką

    Keks marmurkowy Składniki na 12 porcji : 3 niepełne szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 torebka cukru waniliowego 15 dag masła, 5 jajek, 1 szklanka mleka, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do(...) pieczenia, kakao oraz pół szklanki mleka, do drugiej skórkę pomarańczową, resztę mąki, proszku do pieczenia i mleka. Oba ciasta bardzo dokładnie utrzyj. Wkładaj je na przemian do formy posmarowanej...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Pięć ciekawostek na temat mleka

    ....   Nie tylko kakao. Śniadaniowa, mleczna propozycja dla każdego Wystarczy zaledwie siedem produktów spożywczych - na czele z mlekiem i drożdżami - by przygotować pyszne, słodkie bułeczki. Przepisem na nie dzielą się przedstawiciele OSM Jasienica Rosielna. Jak przygotować słodkie bułeczki drożdżowe? Potrzebne składniki: - 500 g mąki pszennej typ 550, 100 g drożdży, 75 g cukru, 1 szklanka...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...