• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe z foremki

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe z foremki
  • Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

    .... W drugiej misce połącz resztę mąki z kakao. Do lekko wyrośniętego ciasta dodaj roztrzepane jajka, Kasię, sól, resztę cukru oraz mąkę z kakao (z drugiej miski). Zagnieć ciasto. Gdy osiągnie jednolitą masę, dodaj drobno posiekaną czekoladę. Ugniataj dalej i uformuj kulę (ciasto jest dość luźne i tak ma być). Posyp delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Dno foremki...

  • Wypróbowany przepis na "Babeczki foremki"

  • Drożdżowe z pistacjami

    .... Wlej mleko z drożdżami oraz masłem. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. 2. Wysokie żaroodporne foremki posmaruj tłuszczem. Napełnij je ciastem do 1/2 wysokości. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce...

  • Najprostszy przepis na szybkie upieczenie smacznego chleba.

  • ​Proste drożdżowe z wiśniami

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, dlatego mimo iż nie jest ono super dietetyczne, zdecydowałam, że nie może go zabraknąć na moim blogu.

  • Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka).

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie(...), odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. 4. Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie, tak aby placek przypominał kwiat...

  • Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Wersja z foremki keksówki.

  • Drożdżowe z kruszonką

    Leciutkie jak piórko ciasto w duecie z posypką to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste jagody albo kwaskowe porzeczki, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

  • Pyszne i proste

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe z foremki
  • Chleb drożdżowy z ziemniakami

    ...ściereczką i odstaw na blat na całą noc.  2. Nazajutrz do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę składników na ciasto: ugotowane ziemniaki, sól, olej lub oliwę, wodę, mąkę pszenną i żytnią (lub zmielone płatki owsiane). Wszystko zmiksuj lub dokładnie wyrób ręcznie. Dobre dania  3. Dwie foremki keksówki o wymiarach 30x10 cm posmaruj odrobiną oleju oraz oprósz zmielonymi płatkami owsianymi. Ciasto podziel na...

  • Drożdżowa pikanteria

    ...papierem do pieczenia.  Wlej ciasto. Piecz około 50 min w temperaturze 180°C. Podawaj pokrojone w plastry lub w kostkę.  Rada: Do ciasta można podać różne dipy. Ognisty: wymieszaj po 3 łyżki ostrego...

  • Drożdżowe muffinki z kruszonką

    .... 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleić, podsyp nieco mąki. Uformuj 10 kul tej samej wielkości. 3. Umieść kule ciasta w foremkach wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. 4. Składniki na kruszonkę rozetrzyj palcami lub posiekaj nożem. 5. Wyrośnięte ciasto posmaruj z wierzchu...

  • Otulone ciastem

    Ciasta drożdżowe lub francuskie wypełnione wytrawnymi dodatkami i zapieczone to dania efektowne w formie i intrygujące w smaku.

  • Czekoladowa babka drożdżowa

    .... Wlej drożdże rozmieszane z wodą. Ubij jajka. Do mąki wlej wodę, jajka oraz dodaj masło. Ugniataj starannie ciasto na jednolitą masę. Przykryj folią i pozwól ciastu wyrosnąć przez ok. 1 godz. w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Aby przygotować nadzienie, podgrzej śmietankę na średnim ogniu, a następnie dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj. Równomiernie rozprowadź...

  • Ciasta w wersji wytrawnej

    Tarta drożdżowa Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 52 dag mąki pszennej, 4 dag świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli. Na nadzienie: 250 ml kwaśnej śmietany 18(...) ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowane jajka pokrój w   kostkę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem oraz startym serem...

  • Domowe donaty z lukrem

    ...„Kobieta na Dzikim Zachodzie”, królowa kowbojskiej kuchni Ree Drummond proponuje tradycyjne, drożdżowe pączki z pysznym lukrem. Z tego przepisu zrobisz 24 pączki.

  • Ciasta na niedzielę

    ...do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane(...) podłużnej foremki najpierw nałożyć jasne ciasto, potem ciemne. Obie warstwy delikatnie przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175

  • Ciasta ze śliwkami

    Ciasto francuskie, kruche oraz sernik wzbogaciliśmy śliwkami.

  • Babka na medal

    .... 3. Zamykaną formę do ciasta wysmaruj olejem. Wlej do niej ciasto i zamknij. Następnie wstaw ją do wysokiego garnka z wodą (po zanurzeniu woda w garnku powinna sięgać do 3/4 wysokości zamykanej foremki). Babę(...) szybko spójne, ale nie gładkie ciasto, uformuj z niego kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30-60 minut do lodówki. 2. Foremki na babeczki lekko nasmaruj tłuszczem i oprósz wiórkami kokosowymi...