• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe z białek

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe z białek
  • Drożdżowa chałka

    Sposób przygotowania: 1. Drożdże utrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. 2. Połącz z pozostałą mąką, resztą cukru oraz mleka. Wlej rozpuszczoną margarynę. Dodaj jajko i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 40 min do wyrośnięcia. 3. Ciasto podziel na trzy części, uformuj wałki, zapleć jak warkocz. Chałkę ułóż na blasze. Posmaruj...

  • Drożdżowa kratka

    Składniki na 12-14 porcji: Ciasto: 60 dag mąki pszennej typ 500 10 dag cukru 4 dag świeżych drożdży 12 dag masła 4 jajka 3/4 szkl. mleka jajko rozmieszane z mlekiem do(...), rozbij - żółtka utrzyj z resztą cukru, białka ubij na sztywną pianę. Do mąki dodawaj po kolei żółtka, białka i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrób na gładkie ciasto. Wlej masło i dalej wyrabiaj, aż...

  • ...). 2) Białka i zapach waniliowy dodajemy do przesianej mąki. (Rada: Dodanie do ciasta drożdżowego piany z białek spowoduje, że ciasto nie wyrośnie). 3) Ucieramy 4 żółtka ze 120g. cukru kryształu, topimy(...), cukru pudru i zapachu waniliowego. 8) Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i ma charakterystyczny świeży smak, bo zawiera dużo żółtek i białek na szklankę (170g.) mąki.

  • Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym

    Sposób przygotowania Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Sposób przygotowania Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w  drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek...

  • Strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i serem

    ..., żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Następnie zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Sposób przygotowania Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić(...), przyprawy i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz i zwinąć dwa oddzielne  rulony, końcówki podwijając pod spód. Tak...

  • Drożdżowe z konfiturą i cynamonem

    Składniki: Ciasto: 25 dag mąki pszennej 3 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki masła 3 dag świeżych drożdży szczypta soli 1/2 szklanki mleka pół szklanki konfitury śliwkowej(...) podwojenia objętości. Masło rozpuść w garnku, przestudź. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj do rozczynu, wymieszaj. Dodaj białka, mąkę, sól, wlej masło, wyrabiaj ciasto. Przykryj i odstaw do...

  • Sprawdzone babcine triki kulinarne

    Ciasto drożdżowe lepiej wyrośnie, gdy je odpowietrzymy; żeby jajka podczas gotowania nie pękły i lepiej się obierały, należy je posolić; wstawiona do wody zielenina dłużej zachowa świeżość, gdy do wody dodamy soli - oto niektóre ze sprawdzonych trików babci Ewy.

  • Swojskie bułeczki z jagodami

    Odrobina grzesznej przyjemności - domowe bułeczki drożdżowe z owocowym nadzieniem zasmakują miłośnikom tradycyjnych wypieków "jak u mamy".

  • Przyrządzanie Robimy rozczyn z drożdży (mąka, ciepłe mleko, szczypta cukru i drożdże - ucieramy w garnuszku i odstawiamy do wyrośnięcia). Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy 1 żółtko i 1 całe jajko, wyrośnięte drożdże, sól i tyle śmietany, by ciasto było dość gęste. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wałkujemy (na ok. 0,5 cm) i dzielimy na prostokąty długości parówek...

  • Chałka z migdałami i żurawiną

    To słodkie i puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii. W różnych regionach Polski przybiera inny kształt, ale najczęściej ma formę podłużnego wałka lub zaplecionego warkocza. Na Górnym Śląsku nazywana jest plecionką, a na Podhalu kukiełką. Często gości na wielkanocnym stole jako forma słodkiego pieczywa.

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe z białek
  • Pyszne ciasto drożdżowe

    Przygotowaliśmy dla was 3 rady, dzięki którym wasze ciasto drożdżowe zawsze się uda.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Sekrety drożdżowego

    By sprawdzić ich świeżość, wrzućmy mały kawałek do gorącej wody. Jeśli od razu wypłynie na wierzch, to znaczy, że drożdże nie straciły siły pędnej. Wyrobione drożdżowe ciasto zostawiamy w cieple. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość, przerywamy wyrastanie. Aby ciasto drożdżowe było puszyste, użyjmy samych żółtek - białka nadają mu dużą sztywność. Ucierając jajka (a najlepiej same żółtka) ze szczyptą...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Baby drożdżowe

    Na ciasto drożdżowe trzeba mieć więcej czasu, ale nie oznacza to, że jest trudne.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Waniliowy sernik na drożdżowym spodzie

    ...ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny. 2. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości centymetra. Z cytryny ocieramy skórkę. Twaróg mielimy. Żółtka z dwóch jaj oddzielamy od białek, dodajemy do twarogu razem z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, miksujemy. Dosypujemy budynie waniliowe i pokrojony rabarbar, mieszamy...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Drożdżowe bułeczki

    ...1 . Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru . Dodać mleko i 1/2 szklanki mąki . Odstawić do wyrośnięcia . 2 . 2 żółtka i 1 jajko ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym . Dodać rozpuszczone masło , wymieszać . Masę dodać do rozczynu z resztą mąki . Wyrobić ciasto i formować z niego bułeczki . Każdą napełnić dżemem i posmarować białkiem . Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut .

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...