• Informacje na temat:

    ciasto dróżdżowe w misce

Przepisy na temat: ciasto dróżdżowe w misce
  • Drożdżowe ciasto z rabarbarem

    Sezon na rabarbar w pełni i grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Wypróbuj nasz przepis na pyszne ciasto drożdżowe. Jest idealne do herbaty lub kawy.

  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Kołacz z leśną konfiturą Sposób przygotowania: 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak  jak w przepisie podstawowym (znajdziesz go poniżej). Zamiast skórki z cytryny dodaj nalewkę. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Przełożenie: konfiturę wymieszaj z migdałami oraz nalewką. Kruszonka: składniki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne...

  • Ciasto drożdżowe Anny

    Ten przepis to uwspółcześniona wersja receptury sprzed 80 lat. Podobno wypiek zawsze się udaje. Sprawdziliśmy, ciasto wyrasta jak szalone.

  • Naleśniki drożdżowe

    ...1. Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je trzema łyżkami cukru, rozcieramy całość końcem drewnianej łyżki. Szklankę zakrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans (w cieple). 2. Po upływie 15 minut zawartość szklanki przerzucamy do większej miski, dodajemy mąkę, mleko, jajko, żółtko i cynamon, mieszamy. Aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji warto pomóc sobie mikserem. Gotowe...

  • Drożdżowe

    ...czasie wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Blachę posmarować tłuszczem, następnie wyłożyć na nią ciasto.  Brzoskwinie umyć, nie obierać. Owoce pokroić w plastry, ułożyć na cieście. Można posypać je cynamonem i cukrem. Ciasto piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Przed poddaniem i pokrojeniem ciasto dobrze wystudzić. 

  • Placek drożdżowy

    Przepis na szybkie ciasto z winogronami...

  • Makowe okulary  z ciasta drożdżowego

    ...ciasto drożdżowe. 2. Gotowe ciasto przykryj w misce wilgotną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, aby wyrosło. W tym czasie wymieszaj mielony mak, pokrojone w kosteczkę morele (namocz je wcześniej w letniej wodzie i osącz) oraz miód. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na pół. Obydwie części rozwałkuj na cienkie prostokątne placki. Posmaruj je resztą masła...

  • Drożdżowe z kruszonką

    Leciutkie jak piórko ciasto w duecie z posypką to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste jagody albo kwaskowe porzeczki, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

  • Racuchy drożdżowe z pieczonym jabłkiem

    Sposób przygotowania 1. Przygotuj zaczyn z 5 łyżek ciepłego mleka, drożdży i łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.  2. W dużej misce połącz resztę mąki i mleka, jajko i sól z wyrośniętym zaczynem. Wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto. Przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem...

  • Pełnoziarniste paluchy drożdżowe z aromatycznymi przyprawami

    Sposób przygotowania Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na 24 równych części. Z każdego kawałka formujemy rulon, składamy na pół i rolujemy. Układamy na papierze do pieczenia w odstępach i posypujemy przyprawami wedle uznania. Część curry, część papryką, część czosnkiem granulowanym. Paluchy...

Artykuły na temat: ciasto dróżdżowe w misce
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    Masz ochotę na pyszny, owocowy deser do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto drożdżowe z jabłkami po królewsku

    .... Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od dłoni. Następnie przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i jeszcze raz zagnieć. Ponownie odstaw(...) ciasto jeszcze raz wyrób krótko, a następnie uformuj gruby rulon. Wyłóż go do formy, zwijając na kształt ślimaka. W miejscach łączenia układaj cząstki jabłek. Piecz około 50 minut w temperaturze 180

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ciasto drożdżowe

    Ciasto drożdżowe nie należy do łatwych, ale nie należny się zniechęcać. Oto przepis, z którym krok po kroku poznasz tajniki sztuki cukierniczej.

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Ślimaczki drożdżowe

    ...cukier, sól i wyrośnięte drożdże. Dolej roztopione, ostudzone masło, po czym całość dokładnie zagnieć i odłóż na 20 minut.  3. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na prostokąt i posmaruj roztopionym chłodnym masłem. Wierzch posyp obficie cynamonem wymieszanym z cukrem.  4. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i pokrój w plasterki. Ułóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Ciasto drożdżowe z figami

    ...powstanie gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.  3. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Z ciasta formujemy wałek i przekładamy do blachy. Przez środek nacinamy wzdłuż nożem, by powstało wgłębienie. Pieczemy około 60 minut w 180ºC. Ciasto wyjmujemy z formy i ustawiamy na metalowej kratce, by całkowicie ostygło.  Zobacz także:

  • Rafał zaproponował sernik, jednak jego wersja znanego tego ciasta was zaskoczy. Spód:140 g migdałów90 g mąki pszennej120 g cukru pudru120 g masłaszczypta soli1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Masa serowa500 g twarogu sernikowego500 g ricotty600 g kwaśnej śmietany 18%8 jajekskórka starta z 1 pomarańczyaromat waniliowy lub ziarenka z jednej laski wanilii600 g białej czekolady SpódMigdały rozdrobnić, przesypać do głębokiej miski i dodać do nich mąkę oraz cukier puder. Masło rozpuścić i dodać...