• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe suche drozdze

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe suche drozdze
  • Ciasto drożdżowe Anny

    Ten przepis to uwspółcześniona wersja receptury sprzed 80 lat. Podobno wypiek zawsze się udaje. Sprawdziliśmy, ciasto wyrasta jak szalone.

  • Siedem sztuczek na puszyste ciasto drożdżowe

    Miękkie, delikatne, idealnie wyrośnięte i upieczone… Takie ciasto drożdżowe marzy się każdemu z nas. Podpowiadamy zatem, jak je przygotować, by zawsze zachwycało wyśmienitym smakiem.

  • Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

    .... W drugiej misce połącz resztę mąki z kakao. Do lekko wyrośniętego ciasta dodaj roztrzepane jajka, Kasię, sól, resztę cukru oraz mąkę z kakao (z drugiej miski). Zagnieć ciasto. Gdy osiągnie jednolitą masę, dodaj drobno posiekaną czekoladę. Ugniataj dalej i uformuj kulę (ciasto jest dość luźne i tak ma być). Posyp delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Dno foremki...

  • Chaczapuri

    Pod tą dźwięczną nazwą kryje się zapiekany placek serowy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, ale można dodatkowo ułatwić sobie pracę i wykorzystać opakowanie gotowego ciasta drożdżowego.

  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    ...piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka.) 5. Ciasto po upieczeniu pozostaw na 10-15 minut w foremce, następnie przełóż na kratkę kuchenną(...) mleko i wbij jajka. Wyrób. Pod koniec wyrabiania dolej masło. 3. Ciasto ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na stolnicę. Posyp bakaliami...

  • Najłatwiejsze wypieki dla początkujących

    Ciasto drożdżowe 1.  Rozczyn: do wysokiej szklanej miski wrzucamy pokruszone drożdże (w temp. pokojowej). Posypujemy je łyżką cukru, a gdy cukier się rozpuści dodajemy pół szklanki ciepłego mleka(...), pieczemy około 40 min., do suchego patyczka, aż ciasto lekko zbrązowieje. Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i po lekkim przestudzeniu, obracamy na bok, aby "odparowało". Możemy dodatkowo lekko...

  • Sposób na wielkanocną babę

    ..., dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. 2. Następnie formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do...

  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    ...przyprawę. Dokładnie wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz 60 minut lub do suchego patyczka(...)Paszteciki drożdżowe z suszonymi grzybami, kapustą kiszoną oraz czarnuszką Sposób przygotowania 1. Grzyby namocz przez noc, a następnego dnia gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Grzyby wyciągnij...

  • Słodkości na czas kryzysu

    ...konsystencji. 3. Powstałą masę umieszczamy w foremce (u nas ok. 21x11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto w kilka minut 1. Suche(...). Zapiekamy przez 3 minuty (moc 800W), aż ciasto wyrośnie. Ciasto drożdżowe 1. Rozczyn: do wysokiej szklanej miski wrzucamy pokruszone drożdże (w temp. pokojowej). Posypujemy je łyżką cukru, a gdy...

  • Mąka na wiele sposobów

    ...dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 6. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem lub masłem tortownicy. Piecz 45-60 minut w temp. 180°C (do suchego patyczka), na środkowej półce. Po(...). Dodaj drożdże, ciepłe mleko, masło, zioła, starty czosnek, jajka i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj 5 minut. Czynność tę możesz wykonać w mikserze z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto...

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe suche drozdze
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    Masz ochotę na pyszny, owocowy deser do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto drożdżowe z jabłkami po królewsku

    .... Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od dłoni. Następnie przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i jeszcze raz zagnieć. Ponownie odstaw(...) ciasto jeszcze raz wyrób krótko, a następnie uformuj gruby rulon. Wyłóż go do formy, zwijając na kształt ślimaka. W miejscach łączenia układaj cząstki jabłek. Piecz około 50 minut w temperaturze 180

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

    ...tłuszcz. Zagnieć ciasto (będzie lekko klejące). Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-90 min, by podwoiło swą objętość. Umyty i obrany rabarbar pokrój na kawałki. Włóż do miski, wsyp(...). Rozłóż rabarbar. Przykryj pozostałym rozwałkowanym ciastem. Piecz ok. 50 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Zobacz także:

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Placek drożdzowy z rodzynkami

    Domowe ciasto do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na puszysty placek z rodzynkami.

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

    ..., znaczy, że są dobre. Jeśli utoną – lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto...

  • Zwykle sięgamy po nie w czasie robienia pączków, ciasta lub chleba. Jednak czy wiedzieliście, że drożdże nie tylko zagwarantują wam sukces kulinarny, ale i dobre zdrowie? Fot. 123RF/Picsel Medycyna naturalna już od wieków zaleca spożywanie drożdży osobom, które zmagają się z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi. Nasi przodkowie wierzyli, iż są one doskonałym remedium na wiele przykrych schorzeń. Jak się okazuje, wcale nie byli w błędzie. Najnowsze badania potwierdzają, iż spożywanie drożdży...