• Informacje na temat:

    ciasto drozdzowe orkiszowe

Przepisy na temat: ciasto drozdzowe orkiszowe
  • Orkiszowe naleśniki z tofu i szpinakiem

    Sposób przygotowania: Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej masy. Połowę ciasta przekładamy do lodówki, a z połowy przyrządzamy naleśniki. Naleśniki smażymy na oliwie (niewielką ilością oliwy smarujemy patelnię przy użyciu pędzelka lub papierowego ręcznika). Ciasto rozprowadzamy tak, aby naleśniki były jak najcieńsze. Nie przewracamy...

  • Pyszne zdrowe ciacho z owocami na bazie orkiszu

  • Jaką mąkę wybrać do wypieków?

    ...i orkiszowe to mąki, wykorzystywane do wypieku pieczywa.

  • Domowe bułeczki z mąki orkiszowej z dodatkiem ziaren to najlepsze co możemy zaserwować naszym domownikom na śniadanie ;)

  • Chudnij w zgodzie ze swoją naturą

    ...z wybranym pieczywem. Naleśniki orkiszowe z bananem Sposób przygotowania Przygotowujemy orkiszowe crêpes: wszystkie składniki miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smażymy na maśle sklarowanym (niewielką ilością ghee smarujemy patelnię przy użyciu pędzelka lub papierowej chusteczki). Ciasto rozprowadzamy tak, aby były jak najcieńsze. Nie przewracamy. W trakcie...

  • bardzo zdrowe

  • Doskonałe do zjedzenia i jako ozdoba choinki. Pierniczki z mąki orkiszowej i cukru kokosowego. Polecam.

  • Każdy wie, że domowe pieczywo jest najlepsze :)

  • Za oknami piękna pogoda, więc nie chce się zbyt długo stać w kuchni, ale jednak coś trzeba zjeść, zwłaszcza jak są w domu dzieci. Dzisiaj mam ciekawą propozycję na wczesny podwieczorek. Zwłaszcza dla miłośników nieco słodszych przekąsek :) Zapraszam!

  • Zdrowe bułeczki.Przepis z programu"Rewolucja na talerzu"

Artykuły na temat: ciasto drozdzowe orkiszowe
  • Ciasta na cenzurowanym

    Aromatyczny kawałek ciasta do popołudniowej herbatki to pokusa, której od czasu do czasu ulega większość z nas. Ale jak wybrać najzdrowsze ciasto? Piec samemu czy udać się do cukierni? Korzystać z tradycyjnych przepisów czy iść za modą? Czym słodzić i na jakie składniki się zdecydować?

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ewa Wachowicz: Kuchnia dla aktywnych

    ...czasie szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Poznaj kolejne przepisy z programu "Ewa gotuje" Ciasto drożdżowe z rabarbarem A na podwieczorek? Ciasto drożdżowe z rabarbarem. Oczywiście(...) kawałki i wymieszać z dżemem. Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    .... Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj deser lub upiecz ciasto, ale takie, które ma niski indeks glikemiczny (IG). Możesz go obniżyć, wybierając składniki bogate w błonnik. Mus truskawkowo-bananowy(...) w jadłospisie diabetyka. Mus ma jednak średni indeks glikemiczny, dzięki dużej ilości błonnika. Ciasto marchewkowe ● 1 kg marchewki ● 6 jajek ● 100g gorzkiej czekolady, która zawiera powyżej 70 proc...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Święta inaczej

    A, D, E i C oraz wapń, budulec kości. Ciasto dostarcza nam jednak zbyt wiele węglowodanów prostych, które rozregulowują pracę trzustki, nasilają uczucie głodu i sprzyjają odkładaniu się tkanki...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...