• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe olej

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe olej
  • Drożdżowe ciasto z rabarbarem

    Sezon na rabarbar w pełni i grzechem byłoby z niego nie skorzystać. Wypróbuj nasz przepis na pyszne ciasto drożdżowe. Jest idealne do herbaty lub kawy.

  • Ciasto drożdżowe Anny

    Ten przepis to uwspółcześniona wersja receptury sprzed 80 lat. Podobno wypiek zawsze się udaje. Sprawdziliśmy, ciasto wyrasta jak szalone.

  • Drożdżowe ślimaczki z makiem

    W misce pokrusz drożdże  i zalej je ciepłym mlekiem. Dosyp pół szklanki mąki i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełóż go do masy jajecznej.   Stopniowo dolewaj olej i dokładając resztę mąki, lekko zmiksuj. Zagnieć ciasto i odstaw je na godzinę, aby podrosło. Następnie rozwałkuj je na gładki płat. Wyłóż na niego masę makową...

  • Drożdżowe szarpańce z rodzynkami

    ...i wlej sok pomarańczowy oraz stopione masło. Wymieszaj ciasto łyżką. Pod koniec wrzuć śliwki i rodzynki. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. 3. W szerokim garnku rozgrzej olej. Łyżkę zanurz w gorącym tłuszczu, nabieraj nią porcje ciasta i wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Ciastka wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik,aby...

  • Placuszki drożdżowe z gruszką

    Składniki: 4 dag drożdży 1 i 1/2 szkl. mleka 2 jajka 50 dag mąki pszennej 5 dag stopionego masła 2 łyżki cukru 9 małych twardych gruszek olej do smażenia cukier puder Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej, rozpuść w nim cukier oraz drożdże, odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj jajka, zaczyn drożdżowy i masło. Wyrób ciasto. Odstaw na 30

  • Pierożki krucho-drożdżowe

    Składniki: FARSZ: 30 dag mięsa wieprzowego 20 dag mięsa drobiowego cebula, przyprawa do wieprzowiny olej CIASTO: pół szklanki kwaśnej śmietany 2 dag drożdży 2 szklanki mąki jajko pół kostki masła sól sezam PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz: mięsa ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź, zmiel. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do mięs, przypraw. 2. Ciasto: śmietanę połącz z drożdżami...

  • Drożdżowe placuszki z mąki gryczanej

    Składniki: 25 dkg mąki gryczanej 2 jaja 2 łyżki mąki bezglutenowej 5 szklanek mleka 20 g drożdży ½ szklanki olej Sposób przygotowania: Do mleka wsypać obie mąki, dodać drożdże, sól i jajka, zmiksować. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest gęstsze, można rozcieńczyć wodą. Pozostawić do wyrośnięcia na około ½ godziny. Rozgrzać tłuszcz, nakładać ciasto, smażyć...

  • Racuchy drożdżowe z dżemem

    ...posypania. Sposób przygotowania: Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, sól i mleko (tyle, by ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż na naleśniki). Mieszaj, aż w cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Odstaw. Olej rozgrzej na patelni. Łyżką maczaną w ciepłej wodzie kładź porcje ciasta na oleju. Łyżką zrób lekki dołek w cieście, nałóż odrobinę dżemu...

  • Ciasto drożdżowe dla leniwych

    Składniki na 16-18 porcji: 10 dag drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, tłuszcz i mąka lub bułka tarta do przygotowania formy, cynamon i gruby cukier.

  • Pizza z salami na drożdżowym cieście

    ...koktajlowych 200 g sera mozzarella sól, pieprz bazylia do dekoracji Przygotowanie: 1. Drożdże zalej mlekiem, dodaj cukier i wymieszaj. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, drożdże z mlekiem, olej i dużą szczyptę soli. Wymieszaj rękami, po czym zagnieć gładkie ciasto. Posmaruj kulę ciasta oliwą, włóż do miski i przykryj. Odstaw na przynajmniej dwie godziny. 2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe olej
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    Masz ochotę na pyszny, owocowy deser do popołudniowej kawy? Wypróbuj przepis na drożdżowe ciasto z sezonowymi owocami.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami i maślaną kruszonką

    Ciasto drożdżowe świetnie się sprawdza w letnich miesiącach, ponieważ możemy kupić świeże owoce, które są dobrym dodatkiem do tego wypieku. Przedstawiamy łatwy przepis na ciasto z owocami.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Drożdżowe pieczone pierożki

    Sposób przygotowania: Do pokruszonych drożdży dodaj cukier oraz 25 ml wody, wymieszaj. Do przesianej mąki dodaj sól, olej, pozostałą wodę oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieć ciasto. Przełóż do miski(...), pokrój w kostkę. Na 2 łyżkach oleju przesmaż mięso. Przełóż do miseczki.  Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć pieczarki i duś , aż odparuje cały płyn. Wystudzone pieczarki wymieszaj...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Drożdżowe szarpańce z rodzynkami

    ...pomarańczowy oraz stopione masło. Wymieszaj ciasto łyżką. Pod koniec wrzuć śliwki i rodzynki. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzej olej. Łyżkę zanurz w gorącym tłuszczu, nabieraj nią porcje ciasta i wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Ciastka wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik,aby ociekły...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Drożdżowe ślimaczki z makiem

    Przygotowanie na następnej stronie. Dosyp pół szklanki mąki i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Kiedy zaczyn urośnie, przełóż go do masy jajecznej. Stopniowo dolewaj olej i dokładając resztę mąki, lekko zmiksuj.  Zagnieć ciasto i odstaw je na godzinę, aby podrosło. Następnie rozwałkuj je na gładki płat. Wyłóż na niego masę makową i rozprowadź. Zwiń całość...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...