• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe na szybko

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe na szybko
  • Siedem sztuczek na puszyste ciasto drożdżowe

    Miękkie, delikatne, idealnie wyrośnięte i upieczone… Takie ciasto drożdżowe marzy się każdemu z nas. Podpowiadamy zatem, jak je przygotować, by zawsze zachwycało wyśmienitym smakiem.

  • Owocowe ciasta w porcjach na dużą blachę

    Porzeczkowy placek ucierany z kruszonką Sposób przygotowania: 1. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę  i wyciśnij sok. Mąkę na ciasto przesiej z proszkiem....

  • ....) odstawić je do podrośnięcia. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.45-50min w temp.170-180 st.C Ciasto jest przepyszne, pulchniutkie, tanie i niskokaloryczne. Robi się je bardzo szybko i jeszcze(...) miejsce. Kiedy podwoją swoją pierwotną objętość, dodać je do mąki, wbić jaja, wsypać cukier i ciepłym mlekiem zarobić ciasto. Nie trzeba się specjalnie wysilać. To trwa dosłownie chwilę. Na końcu...

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    ...stolnicę. Dodaj cukier puder i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka przetarte przez sitko. Szybko rękoma zagnieć ciasto. Uformuj z niego(...) mleko i wbij jajka. Wyrób. Pod koniec wyrabiania dolej masło. 3. Ciasto ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na stolnicę. Posyp bakaliami...

  • Kilka prostych tricków na udane wypieki

    ...dają nowoczesne urządzenia kuchenne. Wybierz taki sprzęt, który zapewnia szeroki zakres temperatur. Dzięki temu, z jednej strony twoje ciasto drożdżowe będzie mogło najpierw spokojnie rosnąć(...)Chyba każdej z nas zdarzyło się kiedyś wyciągnąć z piekarnika ciasto z grubą warstwą zakalca. Co prawda, istnieją amatorzy takich smaków, którzy z apetytem zjadają nieudany wypiek, by nie sprawić nam...

  • Jesienny deser, czyli jabłka w cieście

    ..., kostkę margaryny, 5 żółtek, 15 dag cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki śmietany (na ciasto), 6-7 niedużych jabłek, łyżeczkę cynamonu, 6 kostek gorzkiej czekolady, cukier puder. Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, żółtek wymieszanych z cukrem i cukrem waniliowym i śmietany zagniatamy szybko kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki. W tym...

  • Śliwkowe ciastka z pysznymi dodatkami

    ...cukiernika Surowe ciasto drożdżowe możesz zamrozić. Zrób to od razu po wyrobieniu. Przed pieczeniem rozmroź je i pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrób, gdy tylko podwoi swoją objętość. Jeśli(...)Bułeczki z budyniem i kruszonką Sposób przygotowania: 1. Ciasto: mleko lekko podgrzej. Wymieszaj z drożdżami. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj do niej cukier. Dobrze wymieszaj. 2. Do sypkich...

  • Zawijaski na jogurcie

    Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej do miseczki. Wymieszaj ją z drożdżami oraz miodem. Wlej jogurt i olej (dzięki nim ciasto drożdżowe nie czerstwieje tak szybko). Wbij jajka. Zagniataj, dolewając tyle letniej wody, by powstało elastyczne, dosyć zwarte ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.  2. Wyrośnięte ciasto ponownie...

  • Wypieki bez wpadki

    ...są dobre. Jeśli utoną - lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto szybko...

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe na szybko
  • Drożdżowe ślimaczki z marchewką na szybko

    ...1. Ciasto drożdżowe wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem. Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy...

  • Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

    ..., znaczy, że są dobre. Jeśli utoną – lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je(...) szybko odzyskuje poprzedni kształt („odskakuje”), możesz przerwać wyrabianie i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Wyrastanie na dwa sposoby Pierwszy polega na odstawieniu przykrytego ściereczką ciasta...

  • Ciasta z kruszonką

    ...resztą kruszonki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Przed podaniem tartę oprószyć cukrem pudrem. Drożdżowe ciasto z jagodami Składniki na 24 porcje: 1 kostka drożdży (42 g), 60(...) migdały i mąkę. Szybko zagnieść kruszonkę. Odłożyć 1/3 kruszonki do lodówki. Formę do tarty o śr. 24 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsypać 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do...

  • Ciasta w wersji wytrawnej

    Tarta drożdżowa Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 52 dag mąki pszennej, 4 dag świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli. Na nadzienie: 250 ml kwaśnej śmietany 18(...) ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowane jajka pokrój w   kostkę. Śmietanę wymieszaj z jajkiem oraz startym serem...

  • Ciasta ze śliwkami

    ...śmietany. Przygotowanie: Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię(...) masło. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto ucierane: masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Miksując, stopniowo dokładać żółtka...

  • Letnie tarty

    Kruche ciasto, chrupiące francuskie, a może delikatne drożdżowe? Napełniaj i do pieca!

  • Domowe donaty z lukrem

    ...„Kobieta na Dzikim Zachodzie”, królowa kowbojskiej kuchni Ree Drummond proponuje tradycyjne, drożdżowe pączki z pysznym lukrem. Z tego przepisu zrobisz 24 pączki.

  • Ciasta na niedzielę

    ...do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane cukrem Tortu ze świeżymi owocami nie należy posypywać cukrem pudrem, bo szybko zwilgotnieje. Podobnie będzie, gdy posypiemy ciepłe ciasto. Placek grejpfrutowy Składniki na 12 porcji: 125 g mąki...

  • Ciasta ze śliwkami

    Ciasto francuskie, kruche oraz sernik wzbogaciliśmy śliwkami.

  • Pizza obchodzi urodziny

    Już Egipcjanie doceniali smak płaskiego, okrągłego placka, który spełniał funkcję płatniczą. Rzymianie ciasto zaczęli doprawiać ziołami i przyprawami oraz serem. W XVII wieku do składników dorzucono rybę, a potem Włosi wykorzystali smak pomidora i tak drożdżowy spód przechodził rożne metamorfozy, aby stać się symbolem popkultury.

Wideo na temat: ciasto drożdżowe na szybko
  • Szybki i tani placek drożdżowy ze śliwkami

    Placek drożdżowy ze śliwkami to bardzo prosty przepis na domowe ciasto, które jest klasyką w polskich domach! Przygotowanie takiego wypieku jest szalenie proste, poradzi z nim sobie każdy! Wyborne, soczyste, lekko wilgotne ciasto, które nie jest zbyt słodkie - sprawdzi się na każdą okazję. Zobaczcie nasz przepis na szybki i tani placek drożdżowy ze śliwkami!