• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe na pierogi

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe na pierogi
  • Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

    ...klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia. Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody do miękkości i odsączyć. Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paseczki Szynkę z Kociewskiej Spiżarni podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. 2. Dodać wszystkie składniki do kapusty i doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe...

  • Wypróbowany przepis na "Drożdżowe pierogi"

  • Krupiak, czyli pieróg gryczany

    ...być w wersji bez skórki, czyli łysej oraz w otoczce z ciasta drożdżowego.

  • Trzy pierogi, które uwielbiają moi domownicy, bez nich Święta nie są świąteczne :)

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • To taki mój mały eksperyment, ale szczerze powiedziawszy...całkiem udany ;)

  • Calzone na swojską nutę

    Gospodarski z kukurydzą Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i drożdżami. Dolej mleko. Zagnieć ciasto, pod koniec dodając oliwę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przecier pomidorowy wymieszaj z ziołami do pizzy i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos przypraw solą i pieprzem.  2. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 4 porcje. Każdą rozwałkuj. Ułóż na...

  • To przepis M. Kuronia podobnie, jak pierożki kurpiowskie polecam bo są delikatne w smaku i bardzo łatwe do przygotowania. Smacznego.

  • Tego nie wiesz o jagodach!

    Te słodkie i soczyste owoce kojarzą się z wypadami do lasu i wakacyjną kuchnią. Nie sposób wyobrazić sobie bez nich letnich ciast, pierogów i drożdżowych bułek.

  • Niecodzienne pierogi to moja propozycja na słodką przekąskę dla każdego łasucha ;)

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe na pierogi
  • Pierogi krucho-drożdżowe

    Przygotowanie: Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem, 1 łyżką mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Do przesianej mąki dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, jajko i śmietanę. Wyrób ciasto(...) pięścią w wyrośnięte ciasto (by je odgazować) i włóż do lodówki na ok. 20 min. Na 2 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, smaż 7-10 min. Dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez...

  • Drożdżowe pieczone pierożki

    Sposób przygotowania: Do pokruszonych drożdży dodaj cukier oraz 25 ml wody, wymieszaj. Do przesianej mąki dodaj sól, olej, pozostałą wodę oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieć ciasto. Przełóż do miski(...) z mięsem, pieczarkami, kukurydzą oraz papryką. Dopraw solą i pieprzem.  Wyrośnięte ciasto podziel na 5 części. Każdą rozwałkuj na koło. Posmaruj keczupem, rozłóż farsz i posyp serem. Złóż na pół, mocno...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Krupiak, czyli pieróg gryczany

    .... Może być w wersji bez skórki, czyli łysej oraz w otoczce z ciasta drożdżowego.

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ...też pieczone proste drożdżowe ciasta zawijane z marmoladą lub z jabłkami. No i oczywiście z makiem - dawniej można było siać go bez pozwoleń, był więc dość popularny. Podkarpacie to także pierogi(...). Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    Najtrwalsza forma pamięci? Zmysłowa. Ruskie pierogi przywołują obraz babci, niespełnionej aktorki z Podkarpacia. Woń rosołu sceny z domu rodzinnego. Wspaniały jest dźwięk i aura lotnisk – obietnica przygody. Miły dotyk – masaż stóp w Bangkoku. Jestem wrażliwcem, przyznaje Małgorzata Socha i zaprasza nas do zmysłowej podróży w czasie.

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...- Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Smaczne święta malucha

    ...siódmego roku życia nie powinny ich jeść. Dziecko nie musi próbować wszystkich potraw. Niech zje tyle, co zawsze, np. barszcz i rybę. Ciasto podaj mu na podwieczorek. Ciasto i słodkości: Jak najmniej cukru, maku i... miodu Możesz podać bez obaw Najlepsze będą serniki (bez spodu oraz bez orzechów, które mogą uczulać)  lub klasyczne drożdżowe ciasto. Jako deser sprawdzą się też...

  • Sposoby na świąteczne przejedzenie

    ..., ugotuj je z cebulą, ale nie smaż ich samych ani z cebulą. Pierogi, zamiast z kapustą i grzybami, zrób ze szpinakiem, nie odsmażaj ich. Nie polewaj ich stopionym masłem, posyp ziołami. Kutia z makiem, miodem, rodzynkami, orzechami, migdałami to rozkosz dla łasucha, ale niebezpieczeństwo dla diabetyka. Zamiast kutii, której nie można się oprzeć, podaj dietetyczny piernik z marchewką lub ciasto...

Zdjęcia na temat: ciasto drożdżowe na pierogi
Wideo na temat: ciasto drożdżowe na pierogi
  • Pomysły na kiszoną kapustę

    Dominika Wójciak przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy z kapustą kiszoną. Zwyciężczyni 3. edycji "MasterChefa" zdradziła przepisy na: wegański bigos, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego.