• Informacje na temat:

    ciasto drożdżowe moczone w wodzie

Przepisy na temat: ciasto drożdżowe moczone w wodzie
  • Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

    ..., gdy będą miały temperaturę pokojową. To bardzo częsty błąd, pamiętajmy o tym, gdy będziemy ubijać białka, by upiec bezę. Ciasto drożdżowe uda się znakomicie, jeśli wszystkie składniki - mąka, jajka(...) zachowują nie tylko smak, ale też więcej cennych witamin. 7. Otwierasz piekarnik podczas pieczenia. W przypadku ciasta, szczególnie np. ptysiowego lub drożdżowego, bardzo ważne jest, aby nie otwierać...

  • Trzy mniej znane gatunki fasoli

    ...przeciwutleniających. Japońska bułeczka drożdżowa Pasta - szklanka adzuki - szklanka cukru - sól  Ciasto  - 3 szkl. mąki  - 7 g suchych drożdży  - 3/4 szklanki mleka - jajko  - po 2 łyżki cukru i oleju Adzuki moczymy 8 godz. Gotujemy w 2 l świeżej wody z solą 2 godz. Odcedzamy. Gotujemy ponownie z cukrem do zgęstnienia, mieszając. Miksujemy. Gdy fasola się gotuje, wyrabiamy ciasto. Po godz...

  • Ser z surowych nerkowców

    ...nerkowce do malaksera, zalej wodą i miel na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodaj czosnek, sól, płatki drożdżowe, oraz skórkę i sok z cytryny. Miel jeszcze przez chwilę do połączenia...

Artykuły na temat: ciasto drożdżowe moczone w wodzie
  • Szafran - najdroższa przyprawa świata

    ..., z makaronem oraz mięsa: jagnięcinę, cielęcinę, drób i wieprzowinę. Szafran dobrze komponuje się z bazylią i oregano. W Polsce sławne były baby szafranowe, czyli drożdżowe ciasta z szafranem. W Anglii przyprawa(...), barwiąc je na intensywny żółty kolor. Gdy nitki wrzucimy w końcowej fazie, pozostaną widoczne - będą zdobić np. ciasto. Sproszkowaną przyprawę dodaje się bezpośrednio do przyrządzanej potrawy.  Uwaga...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Pomysłowa pani domu

    ...wzmacnia kości i paznokcie, pobudza pracę wątroby i trzustki, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, zapobiega tworzeniu się zakrzepów  w naczyniach krwionośnych. 10. Ciasta drożdżowego nie przechowujemy na blasze, na której się piekło, bo staje się miękkie i przesiąka zapachem blachy. 11. Tortu ze świeżymi owocami nie posypujemy cukrem, bo szybko wilgotnieje. 12. Jeżeli ciasto nie...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Gofry gryź!

    ...białej fasoli namoczonej przez noc w wodzie, 2 drobno posiekane łodygi selera naciowego, 1 drobno posiekana czerwona cebula, 1 dobrze poszatkowana marchew, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1 drobno(...) octu winnego, 70 ml śmietanki (12%) kilka małych liści laurowych Na galaretkę: 250 ml porto, 2 łyżki czerwonego octu winnego, 4 listki żelatyny (moczone w zimnej wodzie przez 5 minut) Do podania...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Tradycja ma się dobrze

    ..., wsyp 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować i pojawi się na nich piana. Zagnieć ciasto z reszty mąki z dodatkiem soli, jajek i zaczynu drożdżowego. Jeśli(...) z Litwy). To nasza specjalność i najważniejsza potrawa na wigilijnym stole. Tak jest w moim domu i u rodziców. Tak było w domu babci. Nie wiem, ile pokoleń kresowych przodków też przyrządzało drożdżowe...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...

  • Pyszne drożdżowe ciasto z mirabelkową konfiturą, to znakomite słodko-kwaśne połączenie smaków. Nadzienie migdałowe300 g zmielonych migdałów300 g cukru trzcinowego1 łyżeczka ekstraktu migdałowego300 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy Kruszonka100 g masła w temperaturze pokojowej6 czubatych łyżek cukru trzcinowego13 czubatych łyżek mąki Ciasto drożdżowe20 g świeżych drożdży1 łyżka cukru¼ szklanki mleka550 g mąki pszennej80 g cukru100 g zmielonych migdałów1 szklanka letniego mleka 3...