• Informacje na temat:

    ciasto drożdzowe mikserem

Przepisy na temat: ciasto drożdzowe mikserem
  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...piekarnika rozgrzanego od temperatury 175 st. Piecz przez 30-35 minut Dobra rada cukiernika Ciasto drożdżowe lepiej wyrabiać ręcznie niż mikserem. Wtłaczasz wtedy do niego dużo powietrza i dodatkowo je(...)Kołacz z leśną konfiturą Sposób przygotowania: 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak  jak w przepisie podstawowym (znajdziesz go poniżej). Zamiast skórki z cytryny dodaj...

  • Naleśniki drożdżowe

    ...1. Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je trzema łyżkami cukru, rozcieramy całość końcem drewnianej łyżki. Szklankę zakrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans (w cieple). 2. Po upływie 15 minut zawartość szklanki przerzucamy do większej miski, dodajemy mąkę, mleko, jajko, żółtko i cynamon, mieszamy. Aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji warto pomóc sobie mikserem. Gotowe...

  • ​Drożdżowe ciasto z dynią

    Sezon na dynię w pełni. Czas zrobić z niej ciasto.

  • Drożdżowe z dynią

    Jesień jest najlepszym sezonem na dynię. Wykorzystajmy to i zróbmy pyszne ciasto.

  • Ciasto drożdżowe z owocami

    ...minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie(...), odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. 4. Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie, tak aby placek przypominał kwiat...

  • Wieniec drożdżowy ze śliwkami kalifornijskimi

    Składniki: Masa serowa: 300g twarogu 4 łyżki cukru pudru 14 śliwek kalifornijskich Ciasto drożdżowe: 320g mąki 120 ml mleka 5g drożdży instant 50 g cukru 40 g masła(...), odstawić do wystygnięcia. 2. Do misy dodać: przesianą mąkę, cukier oraz drożdże, wbić jajko, całość zalać przestudzonym mlekiem z masłem. 3. Ciasto wyrabiać tzw. hakiem, najpierw na wolnych...

  • Placek z dżemem wiśniowym i kruszonką

    Choć sezon na wiśnie już za nami, to nie musimy ich sobie odmawiać. Co powiesz na ciasto drożdżowe z dżemem wiśniowym i kruszonką?

  • Kołacz z kruszonką

    Ciasto, które rozpływa się w ustach!

  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    ...na chwilę. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajko i żółtko. Wlej śmietanę z sodą. Porcjami domieszaj mąkę. Wymieszaj mikserem lub zagnieć rękoma. Ciasto podziel na 15 porcji(...) mleko i wbij jajka. Wyrób. Pod koniec wyrabiania dolej masło. 3. Ciasto ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na stolnicę. Posyp bakaliami...

  • Słodkości z warzywami

    ...2 jajka. Wymieszaj mikserem. Rozsmaruj na podpieczonym kruchym spodzie do tarty. Upiecz. Dobrze wystudź. 2. Czerwone buraczki. Obrany i grubo starty burak czerwony skrop obficie sokiem z cytryny. Tak przygotowane warzywo dodaj do ucieranych ciast czekoladowych. Dzięki temu będą one delikatniejsze i bardziej wilgotne. Ciasto buraczane warto dodatkowo przyprawić wanilią. 3. Cukinia. Cukinię (np...

Artykuły na temat: ciasto drożdzowe mikserem
  • Drożdżowe bułeczki z sosem wiśniowym

    ...z drożdżami. Wymieszaj mikserem ze spiralnymi końcówkami. Pokrój na kawałeczki 100 g masła, dodaj je do ciasta. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę i zagniataj rękoma jeszcze trzy minuty. Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce. Po ok. 45 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.  2. Wiśnie osącz, zalewę zachowaj. Wymieszaj 100 ml wody z mąką ziemniaczaną...

  • Ciasto ze śliwkami pod pudrowym puchem

    ...jajka, szczyptę soli i olej. Zmiksuj mikserem (z końcówką do ciasta drożdżowego) do połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Potem ponownie je zmiksuj.  2. Blachę o wym. 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto (będzie dość rzadkie), rozłóż śliwki pokrojone na połówki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe...

  • Sernik z żurawiną

    ...minut w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać 5 dag miękkiego masła i resztę ciepłego mleka. Dobrze wyrobić ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut. Utrzeć 10 dag masła ze szczyptą soli, cukrem wanilinowym i 10 dag cukru. Wbić 3 jajka. Dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć na gładką masę. Na koniec do masy serowej dodać osączoną żurawinę. Wyrośnięte ciasto...

  • Ciasta na niedzielę

    ...mleko kokosowe i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dobrze utrzeć mikserem. Ciasto podzielić na dwie jednakowe części. Do jednej dodać krem czekoladowo-orzechowy, wymieszać. 2. Do natłuszczonej(...) do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane...

  • Domowe donaty z lukrem

    Przygotowanie Aby przygotować ciasto na pączki, wmieszaj cukier do ciepłego mleka w średniej misce, po czym dodaj drożdże. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną bąblować, 5-10 minut. Miksuj(...) przez 5 minut po tym, jak mąka będzie już cała wmieszana. Wtedy przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 - 12 godzin (na całą noc). Następnego...

  • Katarzyna Dowbor: Lepsza z niej teściowa niż kucharka?

    ...- Nie ubolewaj nad tym, że twój syn je ciasto z zakalcem, i nie biegnij do niego ze swoim wypiekiem - radzi Katarzyna Dowbor. Czy to znaczy, że żona jej syna Macieja, aktorka Joanna Koroniewska, źle gotuje? Bynajmniej!

  • Bezowe łakocie

    ...galaretki rozpuść wg przepisu na opakowaniu, każdą w osobnej miseczce. Przestudzone wstaw do lodówki, by stężały. Gotowe pokrój w grubą kostkę. 2. Białka ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach(...). 4. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijaj na sztywno mikserem. Pod koniec dodaj cukier puder, nadal ubijaj. Stopniowo dodawaj serek, nie przerywając miksowania. Do powstałej masy dodaj przestudzoną...

  • ...... ja nie przepadam za ciastem drozdzowym ... lubie wylacznie swieze i to umiarkowanie ... dlatego , pieke.. ciasto ze sliwkami - zatapianymi w ciescie...

  • Babka na medal

    .... 3. Zamykaną formę do ciasta wysmaruj olejem. Wlej do niej ciasto i zamknij. Następnie wstaw ją do wysokiego garnka z wodą (po zanurzeniu woda w garnku powinna sięgać do 3/4 wysokości zamykanej foremki). Babę(...). 2. Masło przełóż do miski, dodaj szczyptę soli, cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią. Utrzyj mikserem na gładko, a następnie kolejno wbijaj jajka. 25 dag mąki połącz z proszkiem do pieczenia i porcjami...

  • Domowe drożdżówki

    ..., stapiamy tłuszcz. Wyrabianie ciasta Z rozczynu, mąki, jaj, ogrzanego mleka, tłuszczu i soli wyrabiamy ciasto, wprowadzając doń jak największą ilość powietrza - to w znacznym stopniu wpłynie na jego(...) Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Ciasto dobrze wyrośnięte będzie puszyste, a zagłębienia po dotknięciu go będą się wyrównywać. Gdy zwiększy objętość...