• Informacje na temat:

    ciasto do pierogów magda gessler

Przepisy na temat: ciasto do pierogów magda gessler
  • Owocowe szaleństwo

    Już są! Pyszne jagody, słodkie poziomki i soczyste czereśnie. Owocowych deserów Magdy Gessler nie ma co sobie żałować. Potem będziemy za nimi tęsknić!

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...kulinarnych, których jestem prawdziwą fanką. Czy mam swojego guru? Niejednego! Gordon Ramsay, Jamie Olivier, Magda Gessler, Ewa Wachowicz... Są dla mnie prawdziwą inspiracją. Za to w dzieciństwie moim(...) 7-letni syn Piotruś. Zawsze jest chętny do pomocy w kuchni. Choć jest jeszcze mały, dzielnie wałkował ciasto, wycinał paseczki, a później posypywał je cukrem pudrem. Myślę, że odziedziczył kucharskie...

Artykuły na temat: ciasto do pierogów magda gessler
  • Świąteczny stół u Magdy Gessler

    .... Całość podgrzewaj 15 minut, nie gotuj. Mąkę połącz z żółtkiem, łyżeczką soli i dolewając ciepłej wody zagnieć ciasto. Na reszcie masła zeszklij posiekaną cebulę, dodaj odłożone z barszczu grzyby i natkę pietruszki. Podsmaż i dopraw solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij małe kółka. Na środku ułóż nadzienie i zlep uszka. Gotuj w lekko osolonej wrzącej wody, aż wypłyną na...

  • Magda Gessler zabrała już widzów w kulinarną podróż po Peru. Tym razem z ekipą TVN Style w aż dwóch dokumentach odkryje tajniki kuchni z różnych rejonów Meksyku. Burrito, nachos, tacos, papryczki chili, fasola, enchiladas, kukurydza, salsa… Po prostu palce lizać! Kuchnia meksykańska kojarzy się z kolorami, intensywnymi zapachami, pachnącymi przyprawami oraz celebrowaniem w gronie rodziny i znajomych. W Meksyku kulinaria stanowią bardzo ważny element codziennego życia i są kluczem do poznania...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Magda Gessler przygotowała regionalny przewodnik kulinarny „Smaczna Polska”. Pięknie wydana książka zawiera regionalne produkty z całego kraju i najlepsze tradycyjne przepisy. Oto skrócony przewodnik po polskich smakach.

  • Magda Gessler, jak mało kto, wpłynęła na kształt polskiej gastronomii. Nic więc dziwnego, że nasi użytkownicy bardzo chętnie korzystają z jej przepisów. Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach to Magda Gessler w najwyższym stopniu kreuje kulinarne gusta naszych rodaków. Dzięki niej wielu z nas zaczęło zwracać zdecydowanie większą uwagę na to, co zjadamy. Co więcej, to właśnie Magda Gessler nauczyła Polaków doceniać tradycyjne, regionalne produkty i potrawy. Restauratorka ma ogromną rzeszę fanów...

  • Polska babka

    ....  W restauracji i cukierni "Słodki..słony" spotka się z polską gwiazdą telewizji - Magdą Gessler, która również jest pasjonatką ciast i wypieków, gdzie pozna babkę i babeczkę orz makowiec. Paul odwiedzi(...) ciasto, często z dodatkiem drożdży. Spotkałem się z szefem Jankiem Nowakowskim, który pracował w wielu europejskich restauracjach, nagradzanych gwiazdkami Michelin. Jest to pełen pasji piekarz, który...

  • W książce znajduje się blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne Rewolucje. Dzięki nim przygotujesz sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Twoją kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs. Magda Gessler, najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku, zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski. Zainspiruj się i zrewolucjonizuj kuchnię w swoim domu! Gulasz z...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    Żaden inny dzień nie pachnie jak polska Wigilia Magda Gessler (63 l.) jurorka w programie MasterChef, prowadzi "Kuchenne rewolucje", jest właścicielką kilku restauracji, autorką wielu książek(...) pierogów. Ale zawsze musieliśmy być wszyscy przy stole. Jesteśmy bardzo "rozjeżdżoną" rodziną i dla rodziców zawsze najbardziej liczyło się to, żeby w ten wigilijny wieczór wszyscy byli razem. Do dziś...

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Mapa smaków mojego życia

    ...odsłonach... Smak pracy to smak przejedzenia. Jestem pewna, że po pączki nie sięgnę przez długie miesiące. Ostatnio śmiałyśmy się z Magdą (Magda Gessler), że kobiety często ciągnie do słodyczy, a my mamy(...) szybkie Smak dzieciństwa: Brzdęk garnków Dom, ciepło, dzieciństwo. Spośród wszystkich wspomnień na pierwszy plan wysuwa się zdecydowanie smak pierogów z kapustą kiszoną i grzybami babci Wandy...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...