• Informacje na temat:

    ciasto do formy

Przepisy na temat: ciasto do formy
  • Ciasta biszkoptowe

    ...i delikatnie wymieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Osącz, oprósz mąką i dodaj do ciasta. Wymieszaj.  2. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Zawiń(...) mąki, wymieszaj. Dno formy pokryj papierem do pieczenia, wlej masę i piecz 50 minut w temp. 170°C. Ostudź, przetnij.  2. Masło utrzyj z cukrem i aromatem migdałowym. Mleko zagotuj, dodaj budyń...

  • N jutrzejszy wyjątkowy dzień Mamy . Do jego wykonania nie potrzebna jest forma. Wystarczy tyko biszkopt okrągły

  • Ciasto basbousa

    Basbousa to tradycyjne arabskie ciasto kojarzone głównie z Egiptem. Do ciasta należy przygotować syrop - jego słodki smak neutralizuje dodatek cytryny i jogurt w cieście. Klasyczne przepisy uwzględniają semolinę, ale doskonale zastąpi ją kasza manna.

  • Pyszna drożdżówka do odrywania.

  • Ciasto budyniowe z rabarbarem

    Sposób przygotowania 1. Rabarbar umyj, osusz, obierz ze skórki i potnij na kawałki szerokości formy do tarty. Cytrynę sparz, przekrój i wyciśnij sok. 2/3 masła rozpuść na wolnym ogniu, lekko przestudź. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym oraz cynamonem. Wlej przestudzone masło, zagnieć. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno i boki ciastem. Piecz 15 minut w temp. 180

  • Pyszne ciasto na każdą okazję

  • Ciasta warzywne

    Ciasto szpinakowe z kremem mascarpone Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Szpinak umyj, osusz i zblenduj. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dolewaj do niej olej, stale miksując. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj szpinak, mieszając. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i piecz ok. 45 min...

  • Kiedy mamy uroczysty obiad najlepszy jest wtedy barszcz podany w bulionówkach, a jako dodatek możemy podać ten pyszny placek.

  • Smakowite ciasta

    ...ciasto zmiesza się jasnym). Wlewaj do formy na zmianę po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Delikatnie przemieszaj ciasto łyżką lub widelcem, by powstał marmurek. Piecz przez ok. 50 minut, do suchego(...)Wiosenne ciasto marchewkowe Sposób przygotowania 1. Ciasto: posiekaj drobno morele (wybierz te ciemniejsze, niesiarkowane). Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni, będą miały intensywniejszy...

  • Taką nazwę ma to ciasto zapisane w moim starym zeszycie i faktycznie do kawy jest niezastąpione. Miękkie, puszyste i do tego lekko wilgotne. Po prostu pyszne :)

Artykuły na temat: ciasto do formy
  • Ciasto zebra

    Słodkie wypieki, które umilą popołudniową kawę? Nie ma nic lepszego, jak świeżo upieczone ciasto.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasto marchewkowe

    Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Tamtejsze panie domu chętnie dodają do niego m.in. tarty imbir i pokrojonego ananasa z puszki. Jeśli lubisz, możesz także dorzucić do ciasta skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, albo wiórki kokosowe.

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...

  • Ciasto miodownik

    ...gładkie ciasto i podziel je na cztery części. Wstaw na 30 minut do lodówki i ponownie zagnieć. Rozwałkuj na placki o wymiarach 39x23 cm (jeden zostaw do ciasta z orzechami). Trzy foremki wyłóż papierem i przełóż do niej ciasta. Piecz w temp. 180°C przez 10 minut.  3. Ciasto orzechowe: posiekane drobno orzechy, cukier, margarynę i miód przełóż do garnka i smaż 5 minut. Następnie wylej na odłożone ciasto...

  • W pierwszym odcinku "Bake Off Junior" uczestnicy zmierzyli się z przepisem na ciasto zebra. Fot. materiały prasowe Każdy uczestników otrzymuje po 3 dzbanki po ok 600g ciasta podstawowego, które barwi i aromatyzuje wg. uznania. Proporcje na ciasto: 360g cukru 400g jaj 200g mleka (3.2%) 360g oleju z pestek winogron 480g mąki typ 450 15g proszku do pieczenia 5g soli morskiej Do barwienia naturalnie : Zredukowany sok z buraka, spirulina, matcha , kakao w proszku, zredukowany sok z borówek lub...

  • Ciasto jogurtowe z rabarbarem

    Sposób przygotowania: 1. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj sok z cytryny, olej i jogurt naturalny. Wymieszaj.  2. Wsyp mąkę z sodą i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem. Rabarbar obierz, pokrój na kawałki i ułóż na cieście, delikatnie dociskając. Piecz w temp. 160 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem...

  • Nietypowy przepis na jabłecznik. Spróbujcie, gwarantujemy, że stanie się waszym ulubionym ciastem. Kruche ciasto450 g mąki pszennej250 g masła2 żółtka90 g cukru pudru Masa jabłkowa2½ kg jabłek (najlepiej papierówek)odrobina wody (do podlania, jeśli owoce będą przywierać)2-4 łyżki cukru kryształu (do smaku)1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki bułki tartej (do smaku) Podaniebułka tarta do posypania ciasta2 białkacukier puder do posypania ciasta Kruche ciastoMąkę przesiać do dużej miski, dodać...

  • Pikantne ciasto

    ...i paprykę, całość wymieszać.  4. Masę przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na ok. 35 minut. Wyjąć, ale pozostawić w formie przez...

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...

Zdjęcia na temat: ciasto do formy