• Informacje na temat:

    ciasto czekoladowe z suszoną żurawiną

Przepisy na temat: ciasto czekoladowe z suszoną żurawiną
  • Bez ciasta nie ma Świąt

    Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na(...) nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować? Jak to zrobić? Wystarczy dodać do nich bakalie: suszone owoce i chrupiące orzechy nadadzą ciastom doskonałego smaku...

  • Kruche ciasteczka

    ...blachę z ciasteczkami, piecz 15-20 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku. Rada: W ciasteczka zamiast jagód możesz powciskać rodzynki, suszoną żurawinę, kolorowe groszki czekoladowe lub z orzechem(...) lub blat przesiej mąkę, dodaj przesiany cukier puder, cukier wanilinowy, pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto...

  • Kruche motylki

    ...jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. 2. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Foremką(...) do temperatury 200°C. Wstaw blachę z ciasteczkami, piecz 15-20 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku. Rada: W ciasteczka zamiast jagód możesz powciskać rodzynki, suszoną żurawinę, kolorowe groszki...

  • Torcik z kawowym lukrem

    ...wymieszaj z proszkiem, kakao oraz korzenną przyprawą. Porcjami wsyp do masy jajecznej, ciągle mieszając ciasto łyżką. Na końcu wrzuć suszoną żurawinę. Ponownie przemieszaj ciasto.  2. Spód dużej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 45 minut. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na...

  • Babka babuni

    ...bezglutenowa bezmleczna ½ szklanki drobno siekanych suszonych moreli starta skórka cytrynowa sok z 1/2 cytryny 3 torebki bezglutenowego budyniu czekoladowego 1 łyżka kakao, ·         ½ szklanki siekanych(...) oliwę i wodę, proszek do pieczenia, mleko i mąkę, dodać białka. Ciasto musi być gęste, jeśli trzeba należy zagęścić go mąką kukurydzianą. Całość podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kisiel...

  • Niesamowite przepisy na keksy

    ...foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz maką. Nałóż przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. ok. 10 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto(...). Skrop ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie cukier puder wymieszaj z sokiem żurawinowym. Utrzyj na gładki lukier. Oblej nim keks. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj...

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    Francuskie czekoladowe makaroniki Składniki na 40-45 sztuk: - 400 g cukru pudru, - 25 g mąki, - 50 g kakao, - 100 g mielonych migdałów bez skórki, - 4 białka z jajka, - szczypta soli, - 150(...) gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Ciasto cienko rozwałkować (na ok. 3 mm) i pokroić na ok 80 kwadratów (6x6cm). W połowie kwadratów wyciąć małe motywy świąteczne...

Artykuły na temat: ciasto czekoladowe z suszoną żurawiną
  • Kuszące rajskie owoce

    Ucierane ciasto z całymi jabłkami Składniki na 12 porcji: 3 jajka, 15 dag cukru, 20 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 130 ml oleju(...) jeszcze kilka minut. Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i ułóż całe jabłka. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C ok. 60 min do tzw. suchego patyczka. Na...

  • Czy wiesz jak przygotować fantastyczne wypieki z czekoladą w roli głównej? Jeśli jesteś ciekawy, sprawdź nasze propozycje! Tarta czekoladowa z kremem z czarnego bzu i prosecco Porcje:Tarta o średnicy 26 cmCzas przygotowaniaok. 1 godziny czas pieczenia: ok. 20 minut czas chłodzenia: ogółem ok. 2 godzin Składniki:150 g zimnego masła200 g mąki100 g cukru pudru1 żółtko100 g czekolady Lindt Excellence 70 %100 g czekolady Lindt Excellence Vollmilch3 listki żelatyny2 jajka100 ml prosecco75 ml...

  • Deser bez kalorii

    ...za długo, bo muffiny będą twarde. W cieście mogą zostać grudki. Dodaj borówki. Wlej ciasto do foremek na muffiny. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Pudding chia...

  • 12 kwietnia jest zdecydowanie najsłodszym dniem w roku. To właśnie wtedy na całym świecie obchodzi się światowy dzień czekolady. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was zestawienie najsmaczniejszych czekoladowych przepisów. Dzięki nim świętowanie będzie naprawdę słodkie. Fot. 123RF/Picsel Dlaczego warto jeść czekoladę? Okazuje się, że znakomity smak to nie jedyny z jej atutów. Jedzenie gorzkiej czekolady, zawierającej jak najwięcej kakao, już od wielu lat jest zalecane przez dietetyków. Jak...

  • Słodkie co nieco - pyszne i zdrowe desery

    ...czekoladowej aż do idealnego połączenia. Mus przełożyć do pucharków i chłodzić przez 8-10 godzin. Chrupiąca granola śniadaniowa Skadniki: 4 szklanki płatków owsianych, pół szklanki wiórków kokosowych(...) i wymieszać. Dodać starte jabłka i wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki na muffinki. Piec około 30 minut - muffinki powinny się zarumienić.  Jabłkowa poezja na kruchym spodzie Spód: 150

  • Jeśli uważasz się za miłośnika czekolady, koniecznie przetestuj przepisy naszych użytkowników. Gwarantujemy, że nie pożałujesz. Fot. 123RF/Picsel Czekolada to przede wszystkim nieocenione źródło magnezu i składników pobudzających produkcję serotoniny czyli „hormonu szczęścia", odpowiadającego m.in. za zmniejszanie skutków zmęczenia, prawidłowy sen, obniża ciśnienie krwi, ma działanie antydepresyjne i pomaga czerpać większą przyjemność z seksu, dlatego zaliczana jest w poczet naturalnych...

  • Mazurek bakaliowy

    ...gruby ani za cienki. Musi byc chrupiacy i w sam raz z dobra iloscia nadzienia. Do czekoladowego upieklam spod, jutro montuje skonczylam bakaliowy i hm mniam... 250 g maki 1 zoltko 50 g cukru pudru cukier waniliowy skorka starta z polowy cytryny 125 g masla 1 lyzka smietany - gdy maka jest sucha Ciasto zagniatamy i chlodzimy 1 h. Rozwalkowujemy dosc cienko na jakies 0,5 cm, robimy...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    Francuskie czekoladowe makaroniki Składniki na 40-45 sztuk: - 400 g cukru pudru, - 25 g mąki, - 50 g kakao, - 100 g mielonych migdałów bez skórki, - 4 białka z jajka, - szczypta soli, - 150(...) gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Ciasto cienko rozwałkować (na ok. 3 mm) i pokroić na ok 80 kwadratów (6x6cm). W połowie kwadratów wyciąć małe motywy świąteczne...

  • Przepis techniczny Michała Brysia z piątego odcinka programu "Bake off - Ale Ciacho!" Nagrzać piekarnik do 190C. Oba rodzaje ciast robić równolegle. Ciasto czekoladowe   280g mąki typ 500 30g  kakao 3 g drożdży GOLD Ok 120 g wody 60g żółtek 30g oleju z pestek winogron 30g cukru 5g drobnej soli morskiej Zrehydrować drożdże w 50g wody.   Przesiać mąkę z kakao. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli. Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól...