• Informacje na temat:

    ciasto ciemne z jabłkami

Przepisy na temat: ciasto ciemne z jabłkami
  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin ●bułka tarta Przygotowanie: 1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 min w 180ºC. Ostudź. 2. Ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce (jeśli są bardzo cierpkie, możesz oprószyć je cukrem). Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną...

  • Susz i już!

    Nie tylko mrożenie czy kiszenie, ale też suszenie jest sposobem na przechowywanie smaków lata. Idealnie nadają się do tego owoce, takie jak np. jabłka czy śliwki, które są świetną alternatywą dla amatorów słodyczy. Albo grzyby - będą w sam raz do wigilijnej kapusty!

  • Pyszne ciasto.

  • Domowy ocet jabłkowy

    Nie sposób go przecenić. I nie do wiary, ile potrafi. Ocet jabłkowy to prawdziwy przebój w kuchni i w kosmetyczce. Leczy, upiększa, wspomaga odchudzanie, wzbogaca potrawy. Najlepszy jest oczywiście taki przygotowany samodzielnie.

  • Domowy ocet jabłkowy - jak go przygotować?

    Znajdziemy dla niego zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w przed łazienkowym lustrem. Leczy bądź łagodzi wiele męczących dolegliwości, wspomaga odchudzanie, a nawet upiększa. Można kupić gotowy ocet jabłkowy, ale lepiej zrobić własny, domowy.

  • Jesienne desery na ciepło

    Śliwkowa rozetka na kruchym spodzie Sposób przygotowania 1. Kruchy spód: zimne masło posiekaj i wymieszaj z mąką, cukrami i solą. Zagnieć ciasto i wylep nim foremkę. Przykryj folią spożywczą, by nie przeszło zapachami z lodówki i schłodź przez 40-60 minut.  2. Nagrzej piekarnik. Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie "urosło" podczas pieczenia. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 15 minut. Zostaw...

  • Sposoby na przemycenie dziecku warzyw w posiłku

    .... Torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem Ciasto: 100 g sera tartego parmezan 400 g mąki pełnoziarnistej 150 g masła 4 jajka Masa: 4 kromki ciemnego pieczywa 500 g chudego białego sera mielonego 200 g szynki wieprzowej 100 g sera topionego pieprz, sól, cukier 4 jajka gotowane 3 ogórki zielone cebula dymka rzodkiewki koperek Leniwe dla dzieci nie tylko z jabłkami i prażonymi...

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    ...ciasto z jabłkami posypane cynamonem Składniki: 4 duże jabłka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 5 jaj 8 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru(...) w połączeniu z dietą i ćwiczeniami zwiększa szanse zwalczenia nadwagi o 20 %.  Ciasto do kawy? Tylko z najlepszych polskich składników Jak widać kawa posiada bogatą historię i wiele cennych właściwości. Co...

  • Smaki Litwy

    .... Stanowią np. wspaniałą przekąskę do piwa. Amatorzy słodyczy na pewno zasmakują w sękaczach i stuliścach. Sękacz to biszkoptowe ciasto z rożna pieczone na obracającym się wałku nad otwartym ogniem(...) jest z Jadźwingami. Przez lata uważane za ciasto tatarskie rozpowszechniło się według legendy po upieczeniu w Berżnikach koło Sejn sękacza dla jadącej na Litwę królowej Bony. Inne podania każą wiązać...

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    .... Ciasto rozłóż w natłuszczonej blaszce i upiecz w piekarniku (180°C, ok. 10-15 min). Następnie ostudź i małą foremką wytnij z ciasta kółka. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Umyj owoce do dekoracji. Kremówkę ubij, dodaj twarożek, cukier puder i wymieszaj na gładki krem. Umieść go w szprycy i wyciskaj na krążki ciasta. Na kremie kładź plasterki kiwi, na nie ponownie wyciskaj krem, kładź ciasto i kiwi...

Artykuły na temat: ciasto ciemne z jabłkami
  • Marmurek korzenny z jabłkami

    ...jasnego ciasta z jabłkami i ciemnego ciasta z przyprawami korzennymi. Lekko przemieszaj widelcem, żeby powstał marmurkowy wzorek.  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez(...) i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka. Dobrze wymieszaj mikserem. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Ucierając, porcjami wsypuj do masy maślanej.  3. Ciasto rozdziel na dwie równe części. Do...

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Ciasta na niedzielę

    ...podłużnej foremki najpierw nałożyć jasne ciasto, potem ciemne. Obie warstwy delikatnie przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175(...) do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • ​Szarlotka orzechowa

    Jej sekretem są bardzo dobrze uprażone (żeby nie powiedzieć: lekko przypalone) orzechy włoskie, które dodają ciastu niesamowitego smaku oraz ciemnego koloru.

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Owocowy raj

    ...przerywając ucierania, dodaj jajka, cynamon, imbir, kardamon oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelej do okrągłej formy (posmaruj ją wcześniej tłuszczem i wysyp bułką tartą). Na wierzchu ułóż jabłka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C, piecz ok. 40 min. Wystudź. 3. Gdy ciasto ostygnie, wierzch polej tężejącą galaretką jabłkową i wstaw do lodówki, by całkowicie zastygła. Boki...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Słodka niespodzianka

    ..., 1 i 1/2 łyżki kakao, po tabliczce białej i ciemnej gorzkiej czekolady, 12 jajek Na masę jabłkową: 1 kg jabłek, 1/2 szklanki cukru, po 1 galaretce wiśniowej i agrestowej Na masę budyniową: 1/2 litra mleka(...) wykałaczką. Przygotowanie: 70 minut Porcja: 420 kalorii Kremowy ambasador Składniki na 18 porcji: Na ciasto: po 1 szklance mąki i cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 jajek, 1 kisiel cytrynowy...

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...