• Informacje na temat:

    ciasto budyń i biszkopty

Przepisy na temat: ciasto budyń i biszkopty
  • Biszkopty z lekkim kremem

    ...ugotuj budynie, dosładzając je syropem. Kaszę zmiksuj, dodając do niej zimny budyń. Ew. dosłodź miodem. Blaty przełóż ostudzonym kremem.  3. Czekoladę połam, stop. Polej ciasto, odstaw do zastygnięcia(...)Klasyczny red velvet mocno dietetyczny Sposób przygotowania 1. Ciasto: przesiej mąkę z kakao, sodą i połącz z ksylitolem. Trzepaczką wymieszaj jajka, olej, maślankę, ocet i sok. Wsyp suche...

  • Sernik waniliowy z nutką szafranową

    Składniki: 1 kg twarogu sernikowego 6 jajek, pół szklanki cukru przyprawa do sernika budyń  waniliowy op. szafranu (9 g) op. okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrami i przyprawą do sernika. Miksuj, dodając twaróg. Dodaj nitki szafranu i budyń, wymieszaj. Białka ubij, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Tortownicę posmaruj masłem, ułóż biszkopty, wlej...

  • Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

    W Polsce pod nazwą szarlotka kryje się kruche ciasto z jabłkami, ale klasyczna Charlotte russe to pyszny krem zastygły w formie z biszkoptów.

  • Ciasto: 15 dkg kokosu, 15 dkg maku, 3/4 szkl. cukru, 6 białek, 1,5 łyżeczki proszku do piecz. Krem: 6 żółtek, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 budyń śmietankowy, 1 p. margaryny lub masła, 1/2 l. mleka, 6 łyżek cukru.

  • Ciastka z lekkim kremem

    Napoleonki Sposób przygotowania 1. Ciasto: do miski przesyp mąkę. Dodaj pokrojone masło i połącz, ucierając palcami. Dolewając posoloną wodę, zagnieć ciasto w kulę. Uformuj płaski placek i owiń go folią. Schłodź (30 minut).  2. Podsypując mąką, rozwałkuj ciasto na prostokąt 20x40 cm. Złóż go na 3 części i przekręć o 90 st. Rozwałkuj, podsypując mąką. Schłodź (15 minut). Powtórz składanie...

  • Lukrowane słodkości na karnawał

    Francuskie poduszeczki Sposób przygotowania 1. Ciasto: płat ciasta delikatnie rozwałkuj. Pokrój go na prostokąty o wymiarach ok. 2 x 5 cm. Rozłóż je na blaszce wyłożonej pergaminem. Zostaw(...), wlej wąskim strumieniem ciepłe mleko. Gotuj, aż budyń zgęstnieje, ew. go dosłodź. Przełóż do miski i przykryj folią spożywczą - dzięki temu na wierzchu nie powstanie gruba skórka. Ostudź. Kremem przełóż...

  • Orzeźwiające desery

    ...podaniem udekoruj sezonowymi owocami i listkami świeżej mięty. Ew. oprósz cukrem pudrem. Torcik migdałowy Sposób przygotowania 1. Ciasto: rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Białka ubij(...). Wylej ciasto. Piecz 25 minut w 175 st.  2. Galaretkę rozpuść w 1/3 szkl. wrzątku. Biszkopt ostudź, przekrój na 3 blaty. Czekoladę rozpuść, podgrzewając ją ze śmietanką. Gdy wystygnie, ubij z serkiem...

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...pudru Przygotowanie: Wiśnie osączyć. Budyń rozrobić z 8 łyżkami mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotować z makiem, zdjąć z ognia wmieszać rozpuszczony budyń i jeszcze chwilę pogotować. Zmieszać(...) gładką masę. Wstaw do lodówki. Kawę rozpuszczalną zalej 50 ml gorącej wody, mieszając rozpuść. Odstaw napar do ostygnięcia. Następnie zimny wmieszaj z likierem amaretto. Krok drugi Odłóż 4 biszkopty...

  • ...mąki, - 3 żółtka, - sok z 1/2 cytryny, - kilka kropli zapachu np. rumowego, - 2 galaretki, (mogą być różne), - biszkopty, lub moje ciasto z białek. Przygotowanie: Utrzeć 3 żółtka i powoli dodawać(...) dużej tortownicy ułożyć pokruszone biszkopty, lub upieczone wcześniej moje ciasto z białek. Zużywa się wtedy 3 niewykorzystane białka. Na to położyć połowę masy, na to warstwę owoców, resztę masy...

Artykuły na temat: ciasto budyń i biszkopty
  • Ciasta z budyniem

    ...masę syropem cukrowym gotowanym w zbyt wysokiej temperaturze. Dodanie do białek od razu całego syropu spowoduje warzenie się kremu. Krem budyniowy Gotujemy gęsty budyń waniliowy (weźmy o pół szklanki mleka mniej niż w przepisie na opakowaniu). Miksujemy z 3/4 kostki masła i 2-3 łyżkami cukru pudru. Łyżkami dodajemy wystudzony budyń, miksując masę na puszysty krem. Pod koniec dodajemy sok...

  • Kolorowe ciasta

    ..., delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę, dodaj pokrojone galaretki, wymieszaj. Masę przelej do miski. Na wierzchu ułóż ciastka lub biszkopty. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by(...) pomarańczowym. Na koniec dodaj kilka kropli barwnika oraz pianę z białek. Wymieszaj łyżką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto. Piecz w temp. 165°C 50-60 min. Gdy...

  • Ciasta ze śliwkami

    Ciasto francuskie, kruche oraz sernik wzbogaciliśmy śliwkami.

  • Ciasta bez pieczenia

    ...: 1. Zawartość 2 opakowań budyniu wsyp do 200 ml zimnego mleka i rozprowadź tak, aby nie było grudek. Pozostałą ilość mleka zagotuj, dolej mleko z budyniem. Gotuj chwilę, cały czas mieszając. Gdy budyń(...), dolewaj budyń. Na końcu dodaj rozpuszczoną żelatynę. Powstałą masę podziel na dwie części, jedną dokładnie wymieszaj z kakao. 3. Zagotuj litr wody i rozpuść w niej galaretki truskawkowe, przestudź...

  • Brzoskwiniowe smakołyki

    ...truskawkowej, budyń śmietankowy lub waniliowy, 1/2 litra mleka, 2 łyżki żelatyny (ok. 25 g), 2 serki homogenizowane waniliowe (po 200 g), niepełna szklanka cukru pudru, 3 łyżki margaryny, 2 paczki(...) ostygnie - wstaw do lodówki. Do tężejącej galaretki wrzuć brzoskwinie i ponownie odstaw do lodówki. 2. Budyń wsyp do 200 ml zimnego mleka i wymieszaj, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj, wlej...

  • Słodka niespodzianka

    Marmurkowy przekładaniec Składniki na 16 porcji: Na biszkopty: 12 łyżek cukru, 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 4 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kisiel wiśniowy(...), 1/2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, po 2 łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej, 1 kostka margaryny Przygotowanie: 1. Zrób biszkopty. Ubij 4 białka, dodaj 4 łyżki cukru, 4 żółtka oraz po...

  • Torty marzeń

    ...papierem i przełóż do nich ciasto. Piecz w temp. 160ºC przez 25 minut. Wystudzone biszkopty przekrój wzdłuż. Trzy blaty ułóż jeden na drugim i nożem wytnij kształt kopuły. Skrawki i czwarty blat pokrój(...) przełóż do tortownicy i piecz w temp. 170°C przez około 20-25 minut. Ostudź. Krem: budynie ugotuj według przepisu. Masło utrzyj na puszystą masę i dodaj ostudzony budyń oraz miąższ z wanilii. Zmiksuj...

  • Serowe pyszności

    ...i szczyptą soli. Wlej stopione masło. Zagnieć ciasto i schłódź w lodówce. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. Spód wylep ciastem. Twaróg zmiel i wymieszaj ze śmietaną, 150 g cukru oraz jajkami. Dodaj budyń(...), 2 łyżki bułki tartej. Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera, 5 jajek, 1/2 kostki masła, szklanka cukru pudru. Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszaj, zagnieć i włóż w folii do lodówki na 25

  • Dieta pomaga w leczeniu raka

    ..., kopytka, a także biszkopty bez cukru, czerstwe ciasto drożdżowe, pszenne pieczywo. Zrezygnujmy z grubych kasz, razowych makaronów i chleba: są ciężkostrawne, mogą drażnić układ pokarmowy.  Warzywa...

  • Wielkanocne ozdoby pełne słodyczy

    Ciasteczka muffinowe Składniki na 12 sztuk: Na ciasto: 8 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, torebka cukru wanilinowego, 25 dag mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 125 ml mleka Na(...) pozostaw jeszcze chwilę w foremkach, by wystygły. Przygotowanie: 60 minut Porcja: 270 kalorii Jajeczka z piernika Składniki na 20 sztuk: Na ciasto: 75 dag mąki tortowej, 1/2 torebki proszku do pieczenia...