• Informacje na temat:

    ciasto blat z wiórkami i makiem

Przepisy na temat: ciasto blat z wiórkami i makiem
  • Pyszne ciasta czekoladowe!

    Potrzebujesz czegoś na poprawienie nastroju? Ciasto czekoladowe nadaje się idealnie!

  • Ciasto czekoladowo-truskawkowe

    ...z mlekiem. Ciasto włożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy, wyrównać i piec w 175 st. C 15-20 minut. Po upieczeniu uwolnić z formy i zostawić do ostudzenia. Następnie blat ciasta umieścić(...) wymieszać. Żelatynę odcisnąć roztopić i wymieszać z 3 łyżkami mascarpone. Wmieszać do pozostałego kremu. Następnie wmieszać 75 g czekolady i na końcu ubitą śmietanę. Krem nałożyć na ciasto i wyrównać. Wstawić...

  • Truskawkowe słodkości bez cukru

    Korzystajmy, póki jest sezon na truskawki. Ciasto z tymi owocami są wyjątkowo smaczne!

  • Tort Esterhazy z Węgier

    Słynne ciasto z czekoladą...

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...i wylać na nią masę. Piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 25-30 minut. Odstawić do ostudzenia. 12-16 malin odłożyć do dekoracji. Biszkopt przekroić, blaty skropić likierem, dolny posmarować konfiturą. Dolny blat włożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta, zamknąć obręcz. Na cieście ułożyć maliny. Mascarpone, twarożek, 50 g cukru, cukier waniliowy i 2-3 łyżki śmietany wyrobić na gładką masę...

  • Rolada bezowa z masą borówkową

    .... Ciasto ponownie zwiń. Roladę schładzaj 2 godziny. Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj, np. wiórkami białej czekolady. (...). Piecz 20 min w 160 st. Blat studź na blasze 5 minut, następnie przełóż go na ściereczkę kuchenną. Zdejmij pergamin, zwiń i studź 10 minut. Żelatynę rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu. Borówki...

  • Ciastka z lekkim kremem

    Napoleonki Sposób przygotowania 1. Ciasto: do miski przesyp mąkę. Dodaj pokrojone masło i połącz, ucierając palcami. Dolewając posoloną wodę, zagnieć ciasto w kulę. Uformuj płaski placek i owiń go folią. Schłodź (30 minut).  2. Podsypując mąką, rozwałkuj ciasto na prostokąt 20x40 cm. Złóż go na 3 części i przekręć o 90 st. Rozwałkuj, podsypując mąką. Schłodź (15 minut). Powtórz składanie...

  • Sezon na gruszki

    ...wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę ubić. 1/3 mascarpone i 1/3 śmietany ubrać i odstawić w zimne miejsce. Gruszki pokroić na osiem części. Ciasto przeciąć na dwa blaty i każdy skropić(...) minut w chłodne miejsce a następnie zmieszać z bitą śmietaną i nałożyć na ciasto. Wyrównać, nakryć drugim blatem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Czekoladę posiekać, roztopić w gorącej...

  • Biszkopty z lekkim kremem

    ...i esencję. 3/4 masy wyłóż na dolny blat, przykryj drugim blatem, posmaruj resztą masy. Chłodź, aż masa stężeje. Udekoruj owocami. Kostka budyniowa Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąkę(...) ugotuj budynie, dosładzając je syropem. Kaszę zmiksuj, dodając do niej zimny budyń. Ew. dosłodź miodem. Blaty przełóż ostudzonym kremem.  3. Czekoladę połam, stop. Polej ciasto, odstaw do zastygnięcia...

  • Czekoladowy z puszystą bitą śmietaną

    ...ciasto łyżką. 2. Tortownicę o śr. ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około 30 minut. Upieczone ciasto przestudź w tortownicy, potem wyjmij, wystudź na kratce kuchennej. Śmietanę ubij z resztą cukru i zagęstnikiem. Pod koniec ubijania dolej likier pomarańczowy. Krem mocno...

Artykuły na temat: ciasto blat z wiórkami i makiem
  • Wiśniowy sad

    Maślano-kokosowe ciasto z wiśniami Składniki na 10 porcji: 30 dag mąki pszennej, 7 dag wiórków kokosowych, budyń śmietankowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 22 dag miękkiego masła, 20 dag(...). Do masy jajecznej dodaj suche składniki i mieszaj mikserem na najwyższych obrotach, aż się połączą. Ciasto powinno być gładkie i dosyć gęste. Okrągłą blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą...

  • Torty marzeń

    ...papierem i przełóż do nich ciasto. Piecz w temp. 160ºC przez 25 minut. Wystudzone biszkopty przekrój wzdłuż. Trzy blaty ułóż jeden na drugim i nożem wytnij kształt kopuły. Skrawki i czwarty blat pokrój(...)Makowy z pomarańczą Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i ubijaj, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia połącz z suchym makiem. Wsyp porcjami do ubitej masy. Na...

  • Tort z truskawkami

    ...wsypuj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Dodaj posiekaną czekoladę. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką. Przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 20-25 minut w 175°C. Biszkopt wyjmij z tortownicy. Po wystudzeniu rozkrój na 2 blaty.  2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Odłóż 8-10 truskawek do dekoracji...

  • Słodkości w paski

    ...i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto wlej do natłuszczonej prostokątnej blachy o wymiarach 24x36 cm. Piecz 30 min w temp. 170° C. Ostudź i przekrój na dwa równe blaty. 2. Każdą część biszkoptu nasącz(...) ubitymi na pianę. Masę serową wyłóż na makową. Ciasto piecz godzinę w temp. 180° C. Gdy ostygnie, polej je stopioną gorzką czekoladą i posyp wiórkami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut...

  • Knedle w sosie kokosowym

    Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki rozgnieć lub przepuść przez praskę. Wystudzone połącz z jajkiem, mąką, cynamonem i cukrem. Wyrobione ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i uformuj w gruby wałek. Pokrój go na ok. 10 kawałków. Każdą porcję rozgnieć w dłoniach. Na środku ułóż śliwkę, posyp ją cukrem i cynamonem. Zlep brzegi i uformuj w kulkę. Knedle gotuj ok. 3 minut w lekko osolonym wrzątku...

  • Tort opium

    ...kawowo-makowy (4 część), blat biszkoptu, poncz (¹⁄3 z całości). Tort z boku i wierzchu posmarować cienko odłożoną warstwą kremu. Posypać okruszkami biszkoptów/czekoladowych ciastek/wiórkami czekolady(...). Dodać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. Spod formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec...

  • Tort Opium

    ...wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Wykonanie blatów bezowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 20-21 cm, pamiętając, że...

  • Słodkie co nieco - pyszne i zdrowe desery

    ...i wymieszać. Dodać starte jabłka i wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki na muffinki. Piec około 30 minut - muffinki powinny się zarumienić.  Jabłkowa poezja na kruchym spodzie Spód: 150(...)) i ekstrakt z wanilii - wymieszać. Dodać imbir, sól i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć do plastikowej torebki i chłodzić w lodówce przez mniej więcej 30 mi nut. Piekarnik...

  • Słodki Dzień Dziecka

    ...blatem i ułóż pociąg. Wierzch tortu posmaruj pozostałym kremem, wysyp posypką i wiórkami. Z okrągłych ciastek zrób koła, z cukierków - okna. Tort przechowuj w lodówce. Przygotowanie (bez czasu(...)Trójwymiarowy tort biedronka Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 6 jajek, szklanka cukru, 3/4 szklanki oraz 2 łyżki mąki pszennej, 1/4 szklanki oraz łyżka mąki ziemniaczanej, tłuszcz i bułka tarta...

  • Tylko odrobina słodyczy

    .... Piecz 15 minut w temperaturze 180° C. Kruche ciastka po ostudzeniu możesz włożyć do blaszanego pudełka - zachowają świeżość nawet 2 tygodnie. Zamiast makiem, możesz też je posypać wiórkami(...) w silikonowej foremce w ogóle nie musisz smarować jej tłuszczem. 4. Do każdej papilotki włóż niewielki kawałek jabłka, posyp pokruszoną czekoladą, wlej ciasto do 2/3 wysokości. Piekarnik nagrzej do temperatury...