• Informacje na temat:

    ciasto biszkopt cytrynowy

Przepisy na temat: ciasto biszkopt cytrynowy
  • Tort cytrynowy

    ...kwadratowej formy lub tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przelej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 35-40 min w temp. 170°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go(...)Na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Na krem: 2 szklanki mleka 4 czubate łyżki mąki pszennej...

  • Takie ciasto świetnie smakuje w upalne dni. A krem do mojego biszkoptu nie jest zbyt kaloryczny. Jedyny minus to to , że przygotowanie torciku wymaga nieco czasu.

  • Orzeźwiający tort cytrynowy

    Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny Tort cytrynowy: biszkopt(...) i lśniąca). Kolejno dodawaj żółtka. Mąki i skórkę cytrynową wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz...

  • Przepyszne ciasto biszkoptowe z masą śmietankową i galaretką cytrynową.

  • Ciasta biszkoptowe

    ...minut w temp. 175°C. Cukier puder wymieszaj z sokiem cytrynowym, posmaruj ciasto.  Szachownica w białej czekoladzie Sposób przygotowania 1. Białka ubij na sztywno z solą, dodaj cukier. Wlej(...) i delikatnie wymieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Osącz, oprósz mąką i dodaj do ciasta. Wymieszaj.  2. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Zawiń...

  • A dzisiaj obiecana propozycja walentynkowa. Wiem – pracochłonna, co może zniechęcać, ale zapewniam, ze najwięcej czasu zajęło mi przygotowanie czekoladowej dekoracji. Chciałam poćwiczyć tę formę przed wyjściem z nią przed większą publicznością. Może nie jest idealna, ale i tak zebrała pozytywne recenzje. W poszanowaniu dla święta zakochanych nie będę Was usilnie namawiać do przygotowania fikuśnych dekoracji – na pewno ciasto nie straci na smaku gdy najzwyczajniej w świecie polejecie je...

  • Tort mocno cytrynowy

    ...łyżką. Dno kwadratowej formy lub tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przelej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 35-40 min w temp. 170°C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt(...)Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Na krem:  2 szklanki mleka 4 czubate łyżki...

  • Sprawdzony przepis na "Tort cytrynowy"

  • Biszkopt z bezową kruszonką

    ...wymieszaj wrzątek i masło. Połącz obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej wodę z masłem, potem mąki. Wymieszaj i przełóż do formy. Piecz 20-25 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw, aby ostygło.  2. Na krem ubij twarożek i cukier puder. Dodaj do kremówki i ubij na sztywno. Dodaj skórkę cytrynową. Wyłóż krem na wierzch ciasta. Udekoruj dżemem cytrynowym, bezami, borówkami i miętą. 

  • Delikatne ciasto o kwaskowatym smaku

Artykuły na temat: ciasto biszkopt cytrynowy
  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...i skórkę otartą z cytryny. Ciasto wylać na jabłka. Piec ok. 30 minut w 180°C. Pozostawić w formie na 10 minut do przestudzenia. Wyjąć, odwracając tak, by biszkopt był na spodzie. Ostrożnie zdjąć folię(...)Przygotowanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Blachę wyłożyć folią aluminiową tak, by nieco wystawała ponad...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Jak upiec idealny biszkopt?

    Na biszkopt najodpowiedniejsza jest mąka tortowa. Ważne jest, by miała średnią zawartość glutenu. By ją obniżyć, 1–2 łyżki mąki pszennej zastąp ziemniaczaną.

  • Ola przygotowała niezwykle smaczny i przepięknie prezentujący się w ciemności tort. Jeśli lubicie smak porzeczki i cytrusowe nuty, ten wypiek z pewnością przypadnie wam do gustu. Biszkopt cytrynowy5 dużych jaj ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków¾ szklanki mąki tortowej¼ szklanki mąki ziemniaczanej1 cytryna (skórka) Frużelina porzeczkowa400 g czarnych porzeczek100 g cukru1 cytryna (sok)5 łyżeczek żelatyny75 ml wody Krem cytrynowy2 szklanki mleka4 jaja4 łyżki mąki pszennej5 łyżek mąki...

  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Blachę wyłożyć folią aluminiową...

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...

  • Kolorowe ciasta

    ...waniliowego, 350 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie herbatników typu petit beurre lub okrągłych biszkoptów. Każdą galaretkę rozpuść w 350 ml wody. Gdy przestygnie(...), delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę, dodaj pokrojone galaretki, wymieszaj. Masę przelej do miski. Na wierzchu ułóż ciastka lub biszkopty. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...

  • Aromatyczne poncze do biszkoptów

    Nie masz pomysłu czym nasączyć biszkopt? Mamy dla ciebie kilka pomysłów na pyszne poncze, które idealnie posłużą jako pyszna wkładka do ciasta!

  • Puszysty biszkopt kawowy z masą budyniową, bezą włoską i frużeliną z wiśni. Wszystko oblane polewą czekoladową i udekorowane owocami. Biszkopt kakaowy7 jajek rozmiar L1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju słonecznikowego2 łyżki kakao7 łyżek mąki pszennej Beza włoska65 g orzechów włoskich80 g białek120 g drobnego cukru Budyń waniliowy500 ml mleka100 g cukru1 laska wanilii4 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej200 g masła w temperaturze pokojowej...