• Informacje na temat:

    ciasto biskupa

Przepisy na temat: ciasto biskupa
  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...„Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę!

  • Wielkanocne niespodzianki od Lidla

    ...jest ciasto z dodatkiem marchewek obranych i startych na średnich oczkach tarki, a także orzechów, goździków i cynamonu " - podkreśla Paweł Małecki .     Aby stworzyć pyszny mazurek wystarczy(...). Gotowe, upieczone w temperaturze 175 stopniach ciasto przekładamy masą z serka homogenizowanego, dekorujemy szprycując rozetki z masy wokół ciasta oraz układając owoce bądź orzechy i gotowe! Wszyscy...

Artykuły na temat: ciasto biskupa
  • Tajemnice kucharki papieża

    Kiedy pierwszy raz spotkała biskupa Buenos Aires, nie wiedziała, jak się do niego zwracać. Powiedziała więc: „Ojcze”. Zawstydziło ją to, a biskup Bergoglio uśmiechnął się ciepło: „Tak, mów do mnie: «Ojcze»”.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Magiczny Kazimierz Dolny

    ...: świętego Mikołaja (biskupa) i św. Krzysztofa. Odniesień do historii znajdziemy tu więcej, bo przecież miasteczko powstało na zlecenie króla Kazimierza Wielkiego. Jemu zawdzięcza też nazwę.  W kultowym...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Co papież je w Wielkim Poście?

    Desery i pizza należą do ulubionych przysmaków Ojca Świętego. To właśnie z nich Franciszek rezygnuje w czasie Wielkiego Postu.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Kazimierz Dolny. Co warto zobaczyć?

    ...: świętego Mikołaja (biskupa) i św. Krzysztofa. Odniesień do historii znajdziemy tu więcej, bo przecież miasteczko powstało na zlecenie króla Kazimierza Wielkiego. Jemu zawdzięcza też nazwę. W kultowym...

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...

  • Czy rodzina odwiedza papieża?

    ...odpowiedni powód i przejść szczegółową weryfikację. Także krewni od chwili jego wyboru nie mogą tak po prostu wpaść na kawę i ciasto. Czasem nawet wcale, przez całe lata, nie odwiedzają swojego...

  • Bardzo fajny pomysł na karpatkę w zupełnie innym wydaniu. Ciasto parzone z krakersem60 g masła60 g cukru trzcinowego80 g mąki pszennej 145 g masła250 ml mleka160 g mąki4 jaja Galaretka prosecco40 g żelatyny 400 g prosecco Krem bawarski105 g mleka3 żółtka50 g cukru12 g namoczonej żelatyny320 ml chłodnej śmietany 36%1 łyżeczka wody z kewry Jeżynowo-lawendowy crème diplomat500 g jeżyn3 gałązki kwiatów lawendy10 g żelatyny namoczonej w wodzie30 g brązowego cukru1 żółtko5 g mąki ziemniaczanej150...