• Informacje na temat:

    ciasto bez wyrabiania

Przepisy na temat: ciasto bez wyrabiania
  • Szybkie ciasto czekoladowe

    Zrobisz je szybko i bez wysiłku - wystarczy, że zaopatrzysz się w potrzebne składniki.

  • Bez ciasta nie ma Świąt

    Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na(...) nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować? Jak to zrobić? Wystarczy dodać do nich bakalie: suszone owoce i chrupiące orzechy nadadzą ciastom doskonałego smaku...

  • Wypieki bez wpadki

    ...są dobre. Jeśli utoną - lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie. Ważne jest długie wyrabianie Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto szybko...

  • Ciasto cynamonowe z dużymi rodzynkami

    Łatwe do zrobienia – bez trudu upiecze je nawet początkująca gospodyni!

  • Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

    Niektóre sprzęty sprawdzają się w kuchni w bardzo wielu sytuacjach i znacznie ułatwiają przygotowywanie posiłków. Choć pokolenie naszych mam i babć świetnie radziło sobie i bez tego typu udogodnień, dziś trudno wyobrazić sobie bez nich życie. Mamy tu na myśli przede wszystkim blendery i roboty kuchenne, które w wielu sytuacjach – jak choćby przyrządzanie zdrowych i pysznych smoothies – okazują...

  • Ciasteczka bez laktozy

    Nietolerancja laktozy sprawia, że szukamy przepisów na potrawy i desery bez użycia mleka i jego pochodnych. Oto przepis na domowe ciasteczka bez laktozy, które są tak samo pyszne jak tradycyjne i równie łatwe do wykonania. Sekret? Użyjmy dobrego oleju roślinnego i gotowe!

  • Pizzette z ciasta francuskiego i drożdżowego - przekąski do każdego bufetu

    Ciepłe, wyjęte prosto z pieca pizzette można kupić na stoiskach z pieczywem na targach, a także w wielu sklepach z wypiekami oraz w cukierniach. To ulubiona przekąska włoskich dzieci. Nie ma bez niej(...) cukru. Do tej mieszkanki dodajemy 250 gramów mąki do pizzy, łyżeczkę soli i 30 ml oliwy. Ciasto wyrabiamy, aby powstała z niego elastyczna kula. Doskonale nadaje się do tego maszyna do pieczenia chleba...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest(...) gęsto wykałaczką. Wypływający tłuszcz nie uszkodzi osłonki i podasz kiełbasę bez pęknięć. Chrupiąca skórka: Jeśli chcesz, by kiełbaska była lśniąca oraz chrupiąca, 10 min przed końcem pieczenia...

  • Brazylijskie ciasto bananowe

    ..., banany i jajka wyrabiać za pomocą robota kuchennego  na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodać orzechy. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy, piec w 200 st. C przez 30-40 minut. Wyjąć i odstawić na 10 minut w formie, aby przestygło. Łyżkę orzechów uprażyć na patelni bez tłuszczu. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli. Ciasto polać czekoladą i posypać orzechami.

  • 4 rodzaje ciasta do włoskich makaronów

    ...przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal   Ciasto bez jajek (na "zawijane cukierki") Składniki na 4 porcje:  350 g mąki pół łyżeczki soli 1 łyżka octu mąka(...)Ciasto pełnoziarniste (na ravioli) Składniki na 4 porcje: 350 g mąki pszennej razowej pół łyżeczki soli 1 łyżka octu 2 łyżki oleju mąka do podsypywania Przygotowanie: Mąkę...

Artykuły na temat: ciasto bez wyrabiania
  • 3 ciasta z jabłkami

    Szwedzkie ciasto migdałowo-jabłkowe 1. Jajka rozdzielić. Śmietanę zagotować z 200 g cukry, zdjąć z ognia. Do 1/3 śmietany wmieszać żółtka, połączyć z resztą śmietany. Masę ogrzewać przez ok(...) skarmelizować, dodać sok z cytryny, dodać jabłka, dusić 5 minut, osączyć na sicie. 3. Połowę białek ubić, dodając 100 g cukru. Wmieszać 100 g mielonych migdałów. Ciasto wlać do wyłożonej papierem...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Upiecz słodkości bez żadnej wpadki

    ...sprawi, że unikniesz zakalca, a ciasto ładnie wyrośnie. Dlatego 2 godziny przed wyrabianiem masy wyjmij z lodówki produkty, np. jajka czy mleko.  Jeśli rodzynki są mocno wysuszone, włóż je na pół(...) się ciasto) wyłóż podwójną warstwą folii aluminiowej.  Świeżo upieczone ciastka nie chcą odkleić się od formy? Zamiast podważać je nożem, oddziel je od blachy napiętą nicią dentystyczną. Ciasteczka...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Pyszne ciasta z czereśniami

    ...waniliowego, sól, jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, nałożyć ciasto. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut(...) i również wmieszać. Krem nałożyć do formy, udekorować wypestkowanymi czereśniami, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Migdały w płatkach uprażyć na patelni bez tłuszczu. Dżem podgrzać, aby się...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Ciasto z legendami

    ...chętnie sięgają również po produkty upieczone z odmian tego przysmaku. Ciasto francuskie czy kaszubskie? Ze względu na nie do końca sprecyzowane autorstwo przepisu, geneza tego specjału obrosła(...) przypominający dzisiejszego croissanta. W historii tego popularnego wyrobu swój ślad odcisnęli także Kaszubi. Zgodnie z ich legendą, miejscowe ciasto tzw. listkowe, zostało upowszechnione na całym świecie...

  • Święta za pasem, a ty nie masz czasu na pieczenie i dekorowanie ciast? Mamy dla ciebie kilka ciekawych przepisów na ciasta bez pieczenia, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcesz przygotować smaczne ciasta na święta, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. Niezwykle efektowne ciasta możesz przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy, którym w przedświątecznej krzątaninie trudno...

  • Z francuskiego ciasta

    Pieczenie po francusku By pięknie wyrosło Ciasto francuskie dobrze się upiecze, jeżeli blachy nie będziemy smarować tłuszczem, ale skropimy ją zimną wodą: resztki wilgoci podczas pieczenia wytworzą potrzebną do wyrośnięcia ciasta parę. Dopasować do blaszki Kupiliśmy ciasto francuskie mrożone w postaci zwiniętych płatów, które nie zapełniają całej naszej blaszki? Po rozmrożeniu połóżmy...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...